1 Mart Bilekliği Marteniçka ZAMANI GELDİ: Marteniçka Hangi Kola Takılır? Marteniçka Sağa Mı Sola Mı Takılır? Marteniçka Takarken Ne Denir?

1 Mart tarihinin gelişiyle Marteniçka bileklikleri takıldı. Baharın simgesi olan Marteniçka hikayesi araştırılmaya başladı. Kırmızı beyaz ip bileklikleri takacak olan vatandaşlar Marteniçka hangi kola takılır araştırdı. Peki, Marteniçka sağa mı sola mı takılır? Marteniçka bileklik ne zaman çıkarılır? İşte yanıtı..

1 Mart Bilekliği Marteniçka ZAMANI GELDİ: Marteniçka Hangi Kola Takılır? Marteniçka Sağa Mı Sola Mı Takılır? Marteniçka Takarken Ne Denir?

1 Mart bilekliği Marteniçka takılmaya başladı. Kırmızı beyaz rengiyle dikkat çeken Marteniçka bileklik hikayesi araştıran vatandaşlar bir yandan da Marteniçka ritüelinin gerekliliklerini merak etti. Baba Marta (Marta Nine) günleriyle start alan Marteniçka bilekliği takarken edilecek dilekler araştırılmaya başladı. Arama motorlarında marteniçka takarken ne denir sorgusu yapıldı. Marteniçka bileklik yapımı merak edenler için püf noktaları geldi. Peki, marteniçka hangi kola takılır? Marteniçka sağa mı sola mı takılır? Marteniçka bileklik ne zaman takılır? İşte merak edilenler..

MARTENİÇKA HANGİ KOLA TAKILIR? SAĞA MI SOLA MI?

Marteniçka hangi kola takılır merak edenler için hemen söyleyelim ki böyle bir kural yok. İstediğiniz bileğinize marteniçka bilekliğinizi takabilirsiniz. Baharın gelişini müjdeleyen Marteniçka ritüeli Baba Marta (Marta Nine) günleriyle başlar. Bulgarcada Çestita Baba Marta! şeklinde kutlanan Marteniçka gününde meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına takılar takılır. Yeni başlayan tarım yılının bereketli ve verimli olması için dilekler dilenir. İlk zamanlar sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılan Marteniçka bileklikler zamanla değişti ancak aslına sadık kalındı.

1 Mart Bilekliği Marteniçka ZAMANI GELDİ: Marteniçka Hangi Kola Takılır? Marteniçka Sağa Mı Sola Mı Takılır? Marteniçka Takarken Ne Denir? - Resim : 1

MARTENİÇKA NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Marteniçka 1 Mart tarihinden itibaren takılmaya başlıyor. Kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınması gerektiği yönünde inanç olan marteniçkalar Mart ayı sonuna kadar bilekten çıkarılmıyor. Mart ayının bitişiyle koparılıp dilek dileniyor. Martenitsalarda kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil ediyor. Marteniçka takarken sağlık, şans, bolluk, bereket gibi iyi dileklerde bulunmanız tavsiye ediliyor. Marteniçka bileklik dilek tutulmadan takılmıyor. Marteniçka takan kişi eğer leylek görürse bilekliği çıkarıyor ve çiçek açan herhangi bir bitki veya ağacın dalına asıyor.