100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu

KOTO 100’üncü yıl özel meclis toplantısı oturumunda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için ortak akıl vurgusu yaptı.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu

Zorlu geçen Milli Mücadele’nin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıldönümüne sayılı günler kaldı. Kocaeli Ticaret Ticaret Odası, Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel bir etkinlik organize etti. Her ay toplanan Kocaeli Ticaret Odası Meclisi 100’üncü yıl özel oturumu gerçekleştirdi. Resim sergisi ile başlayan toplantının konuğu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın oldu.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu - Resim : 1

İŞ İNSANLARI TOPLANDI

Meclis Toplantısına Büyükakın’ın yanı sıra KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Murat Barış, KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, KOTO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim İkiz, Fikret Yıldırım, KOMİAD Başkanı Gürcan Kolay, TÜMSİAD Başkanı Yunus Pehlevan, MÜSİAD Başkanı İsmail Uslu, Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, İZGİAD Başkanı Kerem Oğuz, ATİK Başkanı İlker Kızılkaya, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk ve üyeler katıldı.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu - Resim : 2

“OLANAKSIZLIKLARA KARŞIN ZAFER”

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Meclis Başkanı Hüseyin Gezer konuşmasına İsrail’i kınayarak başladı. Gezer, “Böylesi bir günde söylenecek tüm sözler Cumhuriyet koca çınarının yanında bir hiç olarak kalacaktır. Ulusumuz başlattığı kurtuluş savaşı tüm olanaksızlıklara karşın zaferle sonuçlanmıştır. Şehrimiz de bu sürece servetiye cephesi ile destek vermiştir.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu - Resim : 3

“GÜZEL YARINLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Cumhuriyet’in ilanından yaklaşık 1 yıl sonra- 20 Nisan 1924 tarihinde kurulan ilimiz, Cumhuriyet’i sadece bir yönetim biçimi olarak görmemiş ekonomiden eğitime kadar her alanda içselleştirmiştir. Bu konuda Kocaeli Ticaret Odası olarak azimle çalışmaya devam edeceğiz. Bizler bugün, Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını büyük bir gururla kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük zorluklar içerisinde kurdukları ve bizlere emanet ettikleri Cumhuriyetimizi daha güzel yarınlara ulaştırmak için tüm gayretimizle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu - Resim : 4

“YENİ YÜZYILI KONUŞMAK LAZIM”

Daha sonra kürsüye Kocaeli büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın çıktı. Başkan Büyükakın konuşmasında, “Cumhuriyetin yüzüncü yılına bir kaç gün kala yapılması gereken şey Atatürk, silah arkadaşlarını ve milletimizi saygı ile anmaktır. Yeni yüzyıla dair konuşmak lazım” diyerek belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“REKABETİ KAYBETMEMİZ LAZIM”

Bir gelecek vizyonu gerekir. Dünyanın nereye gittiğini anlamazsanız, trendi kaçırdıysanız 10 yıl içinde yok olacak bir sektöre girmiş olursunuz. Rekabeti makinalaşmada kaybediyoruz. Üretmeyen toplumda ahlak kalmamıştır. Geleceğin dünyasında katma değeri olan ürünleri üreten ülkeler ilelebet payidar kalacaktır. Rekabeti kaybetmemiz lazım. Bizim liderlik ettiğimiz şey bu toplumu, bu ülkeyi bu vizyona yöneltmek lazım. Bu şehrin geleceğin en zengin şehirlerinden biri olması için yapmak lazım.

“ORTAK HAFIZA LAZIM”

Şehrin liderlerinin yapması gereken yüksek katma değerli ürünlerin yapılmasını teşvik etmek. Çimento fabrikasında üretilen katma değer ile yazılımın katma değeri bir değil. Bu şehrin yatırım kararlarının katma değerlerine dikkat etmek lazım. Bu kentin ortak bir hafızaya sahip olması gerekiyor. Kurumsallaşmanın olması gerekiyor.

SEKA ÖRNEĞİ

Mesela Atatürk bu şehirde SEKA kağıt fabrikasını kurdu. O dönem için vazgeçilmez. Her biri stratejik dokunuşlar. Türkiye’de bir burjuvazi yaratılması gerektiği fikri ortaya çıktı. İlk dönem ikinci dünya savaşına kadar olan dönemi bugünün sanayisinin tohumunun atıldığı günlerdir. Bugün ne yapmalıyız? Bir tarafta bir aklın trendlerin nereye gittiğini araştıran bir akademik akla ihtiyaç var. Piyasadaki adam hemen sonuç bekliyor, diğeri de sadece konuşuyor. Bunun birlikte yapılması ve sabırlı olması lazım. Piyasada hangi işi yapılması gerektiğini anlatan bir enstitü lazım.

100’üncü yıl özel oturumu! Büyükakın’dan ikinci yüzyıla ‘ortak akıl’ vurgusu - Resim : 5