12 Ocak Cuma Namazı Kazası Var Mı? Kaza Namazı Nedir? Kaza Namazı Ne Zaman Kılınmaz? Kaza Namazı Hangi Vakitlerde Kılınır?

İslam dininde kaçırdığı namazların kazasını kılmak isteyen vatandaşlar araştırmaları hızlandırdı. 12 Ocak Cuma gününün gelişiyle kaza namazı kılma zamanları merak edildi. Peki, kaza namazı ne zaman kılınmaz? Kaza namazı hangi vakitlerde kılınır? Kaza namazı nedir? İşte yanıtı..

Milyonlarca vatandaşın gündeminde ilk sırada yer alan kaza namazı araştırmaları başladı. Müslümanlar için farz olan namaz ibadeti hangi sebeplerde kazaya bırakılır araştırıldı. Arama motorlarında kaza namazı ne zaman kılınmaz, kaza namazı hangi vakitlerde kılınır sorularına yanıt arayan vatandaşlar için en net yanıtlar geldi. Peki, vitir namazı kaza edilir mi? Kaza namazı var mı? Kaza namazı ne zaman kılınır? İşte kaza namazı nedir sorusunun ve merak edilen soruların yanıtları..

KAZA NAMAZI NEDİR?

Kaza namaz İslam dininde kaçırılan namazların sonradan eda edilmesi anlamına gelir. Müslümanlar için günlük beş vakit namaz farz kılınır. Bu ibadetler belirlenen vakitlerde yerine getirilir. Eğer çeşitli sebeplerle bir namaz vaktinde kılınmadıysa kazası yapılır. Kaza namazı kılınırken kaçırılan namazın hangi vakit namazı olduğu niyet edilir. Öğle namazını kaza etmek isteyen kişi niyet ederken "niyet ettim Allah rızası için bugünün kaza öğle namazını kılmaya" diye niyet eder. Kaza namazlarını kılarken bir sıra takip etmek şart değil. merak edenler için hemen söyleyelim ki cuma namazının kazası yoktur. Cuma namazını bir sebeple kılamayan kişi öğle namazını kılar, öğle namazını kaza eder.

12 Ocak Cuma Namazı Kazası Var Mı? Kaza Namazı Nedir? Kaza Namazı Ne Zaman Kılınmaz? Kaza Namazı Hangi Vakitlerde Kılınır? - Resim : 1

KAZA NAMAZI NE ZAMAN KILINMAZ?

Kaçırılan kaza namazı ne zaman kılınmaz merak eden vatandaşlar için hemen belirtelim ki bazı durumlar mevcuttur. Bu zamanlar genellikle günlük namaz vakitlerinin başlangıç ve bitiş zamanlarına denk gelir. Kaza namazlarının kılınmaması gereken zamanlar şöyle;

Güneşin Doğuşu, Batışı ve Zevale Yakın Zamanlar: Güneş doğarken, tam tepede olduğunda ve batarken namaz kılmak mekruhtur. Bu zamanlar güneşin doğuş ve batışının hemen öncesi ve sonrasını kapsar. Bu zaman dilimleri şirkle ilişkilendirilir.

Fecr-i Sadiq'ten (Gerçek Şafak) Önce: Sabah namazının vakti gerçek şafak söktüğünde başlar. Bu vakitten önce kaza namazı kılmak uygun değildir.

Cuma Hutbesi Sırasında: Cuma namazı kılınırken, hutbe okunurken namaz kılmak uygun değildir. Bu zaman dilimi özellikle Cuma günleri için geçerlidir.

Asr Namazının Son Vaktinde: Asr namazının son vakti, güneşin batmasına yakın bir zamandır. Bu zaman dilimi güneşin sararmaya başladığı andan batışına kadar olan süredir. Bu zaman diliminde kaza namazı kılmak mekruhtur.