Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1999 ve sonrasına dikkat! Emeklilikte yaş sınırı değişiyor mu? Kademeli emeklilik şartları neler?

EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Peki, EYT’yi kaçıranlara kademeli emeklilik düzenlemesi ne zaman gelecek? SGK emeklilik yaş sınırı değişiyor mu? İşte detaylar…

EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca

Türkiye’de emeklilik sistemiyle ilgili yeni birçok düzenleme hayata geçti. Bu düzenlemeler arasında özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu ilk sırada yer alıyor. SGK sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayan milyonlarca kişi bu kapsamda yaş şartına takılmadan emekli olabildi.

Emeklilik haklarının belirlenmesinde 1999 ve 2008 yılları kritik olarak görülüyor. Özellikle son dönemde EYT sonrasında kademeli emeklilikle ilgili konular gündeme geldi. 2000 yılı sonrasında ilk kez sigorta başlangıcı olanlar için umut veren açıklamalar ise peş peşe geldi.

EMEKLİLİKTE 3 KRİTİK DÖNEME DİKKAT!

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde prim ödemelerini yapan farklı sigorta kollarına göre farklı emeklilik koşulları bulunuyor. Bunun yanı sıra belirli dönemler için sistemde yapılan köklü değişiklikler nedeniyle işe giriş tarihleri de etkili oluyor.

Türkiye’de üç kritik dönem bulunuyor. Emeklilik yasasının değiştiği bu tarihler 1999 öncesi, 1999 ile 2008 arası ve 2008 yılı sonrası olarak sınıflandırılıyor. Sigortalının emeklilik haklarının belirlenmesinde işe giriş tarihi en kritik unsur. EYT kapsamında olan kişiler ise ilk dönem olan 9 Eylül 1999 yılından önce sigorta başlangıcı olanları kapsıyordu.

İKİNCİ GRUP EYT’DE YAŞLAR DEĞİŞİYOR MU?

Takvim’de yer alan habere göre, SGK Uzmanı Emin Yılmaz tarafından EYT kapsamında olanlara yönelik önemli değerlendirmeler yapıldı. Prim günlerinin kendi içinde kademeli olarak değişmesinin, ikinci grup EYT ile ilgili yasaların da 43’ten başlayarak 52 yaşa kadar ilerlemesinin talep edildiğini aktardı.

Türkiye’de emeklilik sistemiyle ilgili yeni köklü değişikliklerin de kısa zaman sonra hayata geçmesi bekleniyor. Özellikle son dönemde reform niteliğinde yapılan düzenlemeler sonrasında emeklilik sisteminde bir hayli değişiklik olmuştu. 2024 yılında da yapılacak yeni düzenlemeler ile kademeli emeklilik gibi bazı yeni çözümlerin uygulanması bekleniyor. Ancak henüz net bir düzenleme bulunmuyor.