2 seçim kaybeden genel başkan olmasın

CHP Kocaeli İl Kongresinde konuşan Genel Başkan Adayı Örsan Öymen 2 genel seçim kaybeden kişinin bir daha genel başkan olmaması gerektiğini savundu

2 seçim kaybeden genel başkan olmasın

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli 38’inci olağan il kongresi bugün Kocaeli Uluslararası kongre merkezinde yapılacak. Toplamda 642 delege oy kullanacak ve kongre sonunda 30 yönetim kurulu üyesi ile 28 kurultay delegesi belirlenecek. İl Başkanlığı için mevcut İl Başkanı Bülent Sarı ile Uğraş Çiftçi arasında bir yarışın yaşanması bekleniyor.

ORADAYDILAR

Öğle saatlerinde başlayan kongreye CHP Genel Başkan adayları Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Mustafa Örsan Öymen, Ünal Karahasan, İlhan Cihaner, Kocaeli milletvekilleri Harun Özgür Yıldızlı, Muhip Kanko, Nail Çiler, Milletvekilleri Suat Özçağdaş, Ali Gökçek, Murat Emir, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İlçe Başkanları, Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Parti PM üyesi Müslim Sarı, CHP eski milletvekilleri Tahsin Tarhan, Haydar Akar, Hikmet Erenkaya ve Hurşit Güneş, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, genel merkez temsilcileri ve partililer katıldı.

YİNE YÜZDE 48 DE KALDI”

Kongrede ile konuşmalar Genel Başkana Adaylarına verildi. Kongrenin ikinci konuşmasını Örsan Öymen gerçekleştirdi. Öymen konuşmasında, “Artık sorunlarımızı çözmemiz gerektiğini burada söylemek istiyorum. Ne yazık ki mevcut yönetim ile girilen seçimler kaybedilmiştir. Birkaç kentin kazanır hale gelinmesine sevinir hale geldik. Partimiz ne yazık kı yüzde 22-26 bandına sıkıştı kaldı. Buna da bizi alıştırmaya çalışıyorlar. Bu bakış açısını kabul etmiyorum. Bundan önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhalefet Partilerinin toplamı yine yüzde 48’di. Tek aday ile seçime girilmesi değerliydi.

BİR ÇOK HATA GERÇEKLEŞTİ

Ancak Genel Başkanımızın adaylığı ile girilen seçimde oy artmadı. Genel başkan ile hiçbir şahsi problemim yok. Kendisi bu partiye emek verdi. Seçim yenilgilerinin bir çok nedeni vardır. Hükümetin baskıları bu nedenlerden biridir. Bizden kaynaklı nedenleri ifade etmek isterim. Parti içi demokrasinin sekteye uğramış olması, oligarşik bir yapının, dar bir kadronun tek başına karar vermesi. Parti meclisinin bile zaman zaman devre dışı bırakılmış olması, bunun sonucunda da bir çok hatanın gerçekleşmiş olması” dedi.

“2 GENEL SEÇİM KAYBEDEN GENEL BAŞKAN OLMASIN”

Örnek veren Öymen, “39 milletvekilini oy oranı yüzde 1’i geçmeyen partilere dağıtılmış olması. Temsiliyet ilkesine ve halk egemenliği ilkesine aykırı bir durum. Daha bilimsel çalışmalar yapılabilirdi. Yöntem ile ilgili de sorun var. Parti içi demokrasi için parti içi eğitim önemli. Mahalle kongreleri önemli. Tüm üyelerin oy kullanabildiği kongre burası. Ancak yargı denetimi olmadığı için en çok usülsüzlüğün olduğu yerler buraları. Mahallede yanlış başladığı zaman o yanlış yukarıya doğru devam ediyor. 2 genel seçim üst üste kaybeden kişinin genel başkan olmmaması lazım. Bizim bunu tüzüğe eklememiz lazım. Hiçbir ülkede bu kadar seçim kaybedip koltukta kalan yok.

Kaynak: HABER MERKEZİ