2 TEMMUZ SİVAS MADIMAK OLAYI: Sivas Katliamı Nedir? Sivas Madımak Katliamı Neden Oldu? Madımak Otelinde Ne Oldu?

2 Temmuz tarihinin gelişiyle Sivas Madımak katliamı 31. yıldönümü araştırılmaya başladı. 31 yıl önce bugün 33 yazar, şair, düşünür ve sanatçı Sivas'ta yakılarak öldürüldü. Peki, Sivas Madımak katliamı neden oldu? Sivas Madımak katliamı nedir? İşte Sivas Madımak olayı..

2 TEMMUZ SİVAS MADIMAK OLAYI: Sivas Katliamı Nedir? Sivas Madımak Katliamı Neden Oldu? Madımak Otelinde Ne Oldu?

2 Temmuz Sivas katliamı araştırılmaya başladı. 31 yıl önce gerçekleşen Sivas Madımak olayı yıldönümünde 33 yazar, şair, düşünür ve sanatçı Sivas'ta yakılarak öldürüldü. 2 Temmuz 1993 yılında Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan ve çoğunluğu Alevi olan sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen yer aldı. Peki, Sivas Madımak katliamı neden oldu? Sivas Madımak katliamı nedir? İşte 2 Temmuz Sivas olayı..

SİVAS MADIMAK KATLİAMI NEDEN OLDU?

2 Temmuz Sivas katliamı 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşandı. 31 yıl önce yaşanan elim olayın üzerinden yıllar geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici öldü. Toplamda 37 kişi yaşamını yitirdi. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler vardı.

2 TEMMUZ SİVAS MADIMAK OLAYI

Radikal İslamcı kalabalık grup tarafından çıkarılan yangında kimi dumandan boğularak kimi de yanarak yaşamını yitirdi. İçerideki aydınların dışarı çıkmaları halinde linç edilmesi söz konusu olduğu için içeride sıkıştıkları gündeme geldi. Dört gün sürecek şenliklerde söyleşiler düzenlenmesi planlandı. Kitaplarını imzalatacak ve şarkılar söyleyecek olan grup sadece ilk gün etkinliklerini yaptı. Şenliğin ikinci günü olan ve cuma gününe denk gelen 2 Temmuz günü namaz çıkışı toplanan grup etkinliğin yapıldığı alana yürümeye başladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ