Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2023 asgari ücret desteği nedir? Kimlere ve ne kadar verilecek?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılında işçi başına asgari ücret desteği ile ilgili genelgeyi yayımladı. Bu yılın ikinci yarısında işçi başına aylık olarak destek yatırılacak. SGK, gerekli koşulları sağlayan işçiler için bu desteği doğrudan başlatacak.

Bu haberin fotoğrafı yok

Asgari Ücret Desteği Ne Kadar?

Bu yılın ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 TL asgari ücret desteği uygulanacak. Aylık toplam destek tutarı 500 TL olacak.

Asgari Ücret Desteği Kimlere Verilecek?

Asgari ücret desteğinin kapsamı genişletildi. Artık çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı, bahçıvan, gündelikçi ev hizmetlerinde çalışanlar ve kapıcılar da bu kapsamda. İşverenler bu çalışanlar için de bu destekten faydalanabilecek.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, asgari ücret desteğinden sadece asgari ücretli çalışanların değil, işverenlerin tüm çalışanları için faydalanabileceğini belirtti. En fazla yararlanabileceğiniz destek miktarı 500 TL ile sınırlıdır.

Gündelik olarak çalışanlar için, günlük hesap yapılarak asgari ücret destek primi belirleniyor. Günlük asgari ücret destek tutarı 16.66 TL. Örneğin, 20 gün çalışan bir işçi için işveren 330 TL asgari ücret desteğinden faydalanabilecek.

İşverenler Destekten Nasıl Faydalanacak?

Özel bir işlem yapmalarına gerek yok. SGK primi ödendikten sonra, bir sonraki ayda ödenecek olan SGK priminden asgari ücret destek tutarı düşürülerek hesaplama yapılıyor.

Faydalanılabilmesi için bazı koşulların sağlanması gerekiyor: Ödenmemiş borcu olmamalı, düzenli ödemeler yapılmalı ve geçen yılın ortalama çalışan sayısının altına düşmemelidir.

Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için çalışanın primini eksik gösteren işletmeler bu destekten yararlanamaz. İşverenlerin en çok dikkat etmesi gereken şey, ortalama çalışan sayısının altına düşmemeleridir. Bir işçi dahi çalıştırsa, bu destekten faydalanabilirler, ancak ödenmemiş borcu olmamalı, ödemelerini düzenli yapmalı ve geçen yılın ortalama çalışan sayısının altına düşmemelidir.