2024 Nevruz Bayramı Tarihi: Nevruz Nedir, Nasıl Kutlanır? 2024 Nevruz Ne Zaman? Nevruz Bayramı Gelenekleri

Mart ayının gelişiyle Nevruz bayramı araştırılmaya başladı. Cemrelerin düşmesinin ardından en çok merak edilenler arasında yer alan Nevruz tarihi sorgulandı. Peki, nevruz nedir? Nevruz bayramı nedir? 2024 nevruz ne zaman? İşte yanıtı..

2024 Nevruz Bayramı Tarihi: Nevruz Nedir, Nasıl Kutlanır? 2024 Nevruz Ne Zaman? Nevruz Bayramı Gelenekleri

Baharın müjdecisi mart ayına girişle birlikte günün en çok araştırılan başlığı Nevruz oldu. Cemrelerin havaya, suya ve toprağa düşmesiyle start alan ilkbahar mevsiminde yer alan Nevruz bayramı tarihi sorgulandı. Havaların hissedilir derecede ısınmaya başladığı Mart ayının gelişiyle doğanın uyanışının kutlandığı Nevruz bayramı sorgulandı. Peki, Nevruz nedir? 2024 yılında nevruz ne zaman? İşte Nevruz Bayramı 2024 gelenekleri..

NEVRUZ BAYRAMI NEDİR?

Nevruz özellikle Türk, İran, Azerbaycan ve bazı Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde kutlanan geleneksel bahar bayramıdır. Farsça'da "yeni gün" anlamına gelen Nevruz doğanın yenilenmesini simgeler. Baharın başlangıcını, doğanın yeniden canlanışını ve bereketin simgesi olan Nevruz bayramı 21 Mart tarihinde kutlanır. Nevruz bayramı gelenekleri arasında genelde toplu açık hava etkinlikleri, şenlikler, müzik ve dans gösterileri yer alır. Nevruz ateşi yakılıp bu ateşin etrafında toplananlar dans eder. En son dilekler dilenir ve Nevruz ateşinin üzerinden atlanır.

2024 Nevruz Bayramı Tarihi: Nevruz Nedir, Nasıl Kutlanır? 2024 Nevruz Ne Zaman? Nevruz Bayramı Gelenekleri - Resim : 1

2024 NEVRUZ NE ZAMAN?

Nevruz 2024 yılında 21 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Nevruz'un her yıl bu tarihte kutlanmasının nedeni ise Güneş 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık veriyor. Söz konusu bu denge 21 Mart’ta eşitleniyor. Yani 21 Mart-23 Eylül ekinoksunun ilki gerçekleşiyor. 21 Mart tarihinden sonra kuzey yarımküre güneşin karşısında yer alıyor. Nevruz bayramında yeni senenin başladığı zaman dilimine günahlarından arınmış girmek isteyenler tarafından yakılan ateşin üzerinden atlanıyor.