2024 Ocak FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak?

2024 Ocak FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz indirimlerine ne zaman başlayacak?

ABD Merkez Bankası (Fed), gelecek toplantılarında faiz oranları konusunda alacağı kararlarla gündemde. Piyasalar, mart sonrasında olası faiz indirimlerine odaklanmış durumda. Fed yetkilileri, enflasyona bağlı olarak 2024'ün ilk yarısında faiz indirimi yapabileceklerini ifade etti ancak bazı isimler, indirim için daha fazla kanıt ve sabır gerektiğini vurguladı.

30 ve 31 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek olan Fed toplantısında faiz oranlarının sabit tutulması bekleniyor. Ancak piyasaların asıl odak noktası, mart toplantısı ve sonrasındaki süreçte neler yaşanacağına odaklanmış durumda.

Fed politika yapıcıları, aralık ayındaki toplantıdan sonra faizleri düşürme ihtimalini tartışmaya başladı. Ancak mart ayında bir faiz indirimi için henüz net bir işaret verilmedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz indirimlerinin yakın olduğunu düşünmek için henüz erken olduğunu belirtti. Enflasyonun yüzde 2'ye doğru istikrarlı bir yörüngede ilerlemesi gerektiğini söyledi ve daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini ifade etti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, ekonomik faaliyet ve işgücü piyasalarının iyi durumda olduğunu belirterek, hızlı bir şekilde faiz indirimi yapmanın gereksiz olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise en kötü senaryonun faiz indirimi sonrasında enflasyonun yükselmesi ve tekrar faizleri yükseltme ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yatırımcıların beklentileri, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in yaptığı açıklamalar sonrasında mart ayında faiz indirimi ihtimalinin düşmesiyle birlikte değişti. Morgan Stanley baş ABD ekonomisti Ellen Zentner, Fed'in sabırlı olabileceğini ifade etti ve ilk faiz indirimini haziran ayında beklediklerini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ