Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

30 gün içinde başvurursanız İŞKUR’dan en düşük 7 bin 940 TL alacaksınız! 2024 işsizlik maaşı ne kadar? Kimlere ödenecek?

Asgari ücret zammının ardından birçok farklı kalemde olduğu gibi işsizlik ödeneği kapsamında da artış oldu. Peki, asgari ücrete göre hesaplanan işsizlik ödeneği 2024’te ne kadar oldu? İşsizlik maaşı başvuru şartları ve detaylar…

Asgari ücret zammının ardından

Türkiye’de sigortalı olarak çalışan kişilerin haklarını korumak ve kendi istek veya kusuru dışında işsiz kalmaları halinde mağduriyet yaşamamaları için devlet tarafından işsizlik ödemeği veriliyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden her yıl asgari ücret dikkate alınarak ödemeler yapılıyor.

Sigortalı olarak çalışan ve işini kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan kişilerin işsiz kaldıkları dönem için belirli sürelerde bu ödemelerden faydalanması sağlanıyor. Günlük işsizlik ödeneği ise son dört aylık prime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanıyor.

İŞKUR İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELER?

Sigortalı işsizlerin işsiz kaldıkları dönem için belirli şartları sağlamaları halinde devletten işsizlik maaşı almaları sağlanıyor. İŞKUR üzerinden asgari ücret miktarına göre alt ve üst sınırları hesaplanan işsizlik maaşı almanın şartları ise şöyle:

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin bitiminden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • İş akdinin feshi öncesi son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamdan başvurmak.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ÖDENİR?

İşsizlik ödeneğinin süresi hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde prim ödeme sürelerine bağlı olarak hesaplanıyor. Bu kapsamda 600 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası primini ödemiş olanlar 180 gün, 900 gün çalışan 240 gün ve 1080 gün çalışarak prim ödeyenler ise 300 gün olarak yararlanıyor.

2024 İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR?

İşsizlik ödeneği en düşük asgari ücretin %40’ı, en yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücretin %80’i olarak hesaplanıyor. Bu taban ve tavan hesaplamasına göre 2024 yılı işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940,33 TL, en yüksek ise 15 bin 880,66 TL olarak hesaplanıyor.