30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni sahiplerini buldu! İşte ödül alan firmalar…
Kocaeli Sanayi Odası 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yıl Büyük İşletme Kategorisi Çevre Büyük Ödülü'nü Assan Alüminyum aldı.
Çevre bilincinin gelişmesine, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine katkıda bulunan sanayi kuruluşlarının ödüllendirilmesi amacıyla Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen 30. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni, Başiskele’de bulunan Wellborn Otel’de gerçekleşti.
ZEYTİNOĞLU KATILAMADI
Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, MHP Kocaeli İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, TVK Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Ticaret ve Sanayi Odalarının üyeleri, sanayiciler ile davetliler katıldı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu rahatsızlığı sebebiyle ödül gecesine katılamadı.
ULUSOY: DIŞ TİCARETTE 40’INCI SIRADAYIZ
Ödül töreninde ilk olarak Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çınar Ulusoy konuştu. Ulusoy konuşmasında, “2016 yılında sayın bakanımız Mehmet Özhaseki’yi ağırlamıştık. Kocaeli katma değer katkısı olarak çok önemli bir yer. Odamıza kayıtlı 3 bin 57 adet firma var. İlk 500’de 80 işletmemiz mevcut. 13 tanesi meclis üyesi. Türkiye dış ticaretinin yüzde 19’u Kocaeli’de gerçekleşiyor. Dış ticarette 40’ıncı sıradayız.
“TÜRKİYE’DE 2’İNCİ SIRADAYIZ”
37 limanımız ve iskelemiz ile bir liman kentiyiz. Avrupa’nın 7’inci büyük limanına sahip önemli 1 konumdadır. Kocaeli İstanbul’dan sonra vergilerin yüzde 10,78’ini ödüyor. Yani ikinci sıradayız. Çevreyi koruma adına birçok projeyi Kocaeli’de uyguluyoruz. Birçoğu ise sadece ilimize özel. Körfez’de yapılan dip çamuru temizliği ile ülkemize örnek bir proje yapıyoruz.
“HER YIL FİRMALARIMIZI ÖDÜLLENDİRİYORUZ”
Çevre kirliliğinin sanayicilere yıkılmasına üzülüyoruz. Biz oda olarak çevre konusuna hassasiyet gösteriyoruz. Üyelerimize özel seminerler veriyoruz. Diğer bir çalışmamız ise bugün burada bir araya gelmemize neden olan “KSO Şabahettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu” Çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz.
“KATILMA CESARETİ GÖSTEREN HERKES GALİPTİR”
Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerine 30 yıldır aralıksız olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Tüm Türkiye’ye açık olan ödül organizasyonumuza her yıl getirdiğimiz yeniliklerle canlılığını artırıyoruz. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyoruz. Hepsini galip ilan ediyoruz. Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların yasal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk.
“TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Fakat artık zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz. Yeşil Mutabakata uyum kapsamında yapılması gereken proje ve uygulamaların bu ziyaretler esnasında firmalarda hali hazırda yapıldığını ya da başlatılacağını görmek bizlere mutluluk veriyor. Bu organizasyon için bizden işbirliği ve katkılarını esirgemeyen; değerli jüri ve saha ekibi üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
İZAYDAŞ’TAN ÖZEL İNDİRİM ŞARTI
Ayrıca; ödül almaya hak kazanan firmalara atık bertarafı konusunda İZAYDAŞ tarafından özel indirimler yapılıyor. Huzurlarınızda Kocaeli Büyükşehir Belediyemize ve İZAYDAŞ’a bu desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Tüm katılımcıları da tekrar kutluyor ve hepsini şampiyon ilan ediyorum” dedi.
BÜYÜKAKIN: 1 MİLYON METREKÜP ÇAMUR TEMİZLENDİ
Ulusoy’un ardından kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Dip çamuru temizliği kentimiz için çok önemli. Türkiye’nin en büyük çevre projesi. Marmara Denizi’nin müsilajdan temizlenerek canlı yaşamına dönme projesi. Bu yüzden bu proje çok önemli. Bakanımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Şu ana kadar 1 milyon metreküp çamur temizlendi.
“KÖRFEZ İÇİN BİRLİKTELİK ŞART”
Şehrimizin yöneticileri ve iş insanları arasında birliktelik oluşturulmalı. Kentimiz için birlikte hareket etmeliyiz. Hepimizin el birliği ile hareket etmesi gerekiyor. Şu an Körfez’e 1 damla arıtılmadan bıraktığımız su yok. Ancak birliktelik çok önemli ben arıtma yapıyorum ama İstanbul arıtma yapmazken benim yapmam çok katkı sağlamıyor.
“DENİZ EKOSİSTEMİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Bizim tekil dolgu taleplerine olumsuz cevap vermemiz deniz ekosistemi için. Sizin koşullarınızı anlamadığımızdan değil deniz ekosistemini düşündüğümüz için bu kararları alıyoruz. Liman planını birlikte yönetelim. Lojistik köyü birlikte düşünelim. Kentin denizi muhafaza edilsin.”
VALİ YAVUZ: BÜYÜKŞEHİR DEVRİM YAPIYOR
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise, “Kocaeli bilişim, teknoloji ve Ar-ge’nin başkentidir. Hükümetimizin destekleri ile sanayide 2’inciliğe oturduk. Bu başarıda girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin büyük payı var. Kocaeli’yi daha iyi hale getirmek için hep birlikte çabalayacağız. Çevremizi gelecek koşullara güzel aktarmalıyız. Kocaeli Türkiye için örnek projeler yapan bir yer. Büyükşehir Belediyemiz kurduğu sistem ile biyolojik arıtmayı çok iyi yapıyor. Bu bir devrimdir. Talimatlar doğrultusunda denetimlerimizi yapıyoruz” ifade etti.
ÖZHASEKİ: YÜKÜMÜZ AĞIR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasında, birlikte işbirliğinin önemine değinerek, “Bakanlığımızın iş gücü çok fazla. 3 tane ayrı konudan oluşan bir bakanlığımız var. Bu dönem depremin getirmiş olduğu yükler yüklendi. Marmara’da olabilecek deprem için hazırlıklarımızı hızlandırdık. Bin yıldır Anadoludayız. Herkes geçmişten kalan bir tarihi eseri gördüğü zaman ‘Bu Selçuklu ya da Osmanlı’ diyor.
“NASIL BİR MEDENİYET OLUŞTURUYORUZ?”
Çok şükür 100 yıldır Cumhuriyet ile yönetiliyoruz. 100 yıldır bu inşaa faaliyetlerinde oluşturduğumuz yapılara nasıl bir isim veririz bilmiyorum. Nasıl bir medeniyet oluşturuyoruz? Onu kestiremiyorum. Kimliksik yapılar, şehirler, sağlıksız binalar. Bunlara bakınca korkuyoruz. Bizler bir deprem ülkesiyiz. Bir kümes bile yapılacaksa deprem gerçeğini göz önünde bulundurup yaptıralım. En son 6 Şubat depremlerinin yarattığı tahribatı onarmaya çalışıyoruz.
“76 BİN KONUTU TESLİM ETTİK”
14 milyon insan zarar gördü. 50 binin üzerinde şehidimiz var. Bize düşen ‘deprem ülkesi’ kuralını bilmek. Böyle yapmazsak çok dizimize vururuz. Deprem bölgesinde bin 9 yerde şantiyemiz var. Dünyanın en büyük şantiyesi diyebiliriz. Merkezleri yıkılan Hatay, Adıyaman gibi şehirlerin meydanlarını yapıyoruz. Tüm şehirlerin altyapılarını yeniliyoruz. 76 bin konutu teslim ettik. Sene sonuna kadar 200 bine tamamlayacağız.
“MÜSİLAJ BELASI VAR…”
Çevre konusuna gelecek olursak vicdanı olan herkesin çevreye özen göstermesi gerekiyor. Dünyanın ısısı her geçen gün artıyor. Akdeniz havzası ise hızlı şekilde artıyor. Isı artmaya devam ettikçe, milyonlarca insan göç tehditi ile karşı karşıya kalacak. Dışarıya atmış olduğumuz atıklar, karbon salınımı. Hindistan, Rusya, AB ülkeleri, ABD dünyayı en çok kirleten ülkeler arasında. Bir müsilaj belası var Marmara’da. Kocaeli bu işi iyi yapıyor ancak Neredeyse Marmara’ya kıyısı olan şehirlerin yarısı denize olduğu gibi kirliliği veriyor.
“İKLİM KANUNU HAZIRLADIK”
Dip çamurunu inşallah hep birlikte temizleyeceğiz. Yeşil dönüşüm bir mecburiyet. Bakanlık olarak çevre ile ilgili çok sayıda çalışma yapılıyor. İklim kanunu hazırladık meclise göndereceğiz. Orman varlığını arttırmaya çalışıyoruz. Atık su arıtma tesislerimizi çoğaltıyoruz. Millet Bahçeleri yapıyoruz. Dünyaya marka olmuş Sıfır atık projemiz var. Sıfır atık çok önemli milyonlarca ağacı kesilmekten kurtarıyoruz” sözlerine yer verdi. Program günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
İŞTE ÖDÜL ALMAYA HAK KAZANAN FİRMALAR
- TEŞVİK ÖDÜLÜ
SÖNMEZ TRANSFORMATÖR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
- BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ TEDARİK SANAYİ ÇEVRE ÖDÜLÜ
LİNDE OPSAN OTOMOTİV PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.
- BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ MAKİNA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ
SYSTEMAIR HSK HAVALANDIRMA ENDÜSTRİ SAN. VE TİC. A.Ş.
- BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ OTOMOTİV ANA SANAYİ ÇEVRE ÖDÜLÜ
FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. - KOCAELİ
- BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ
ASSAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş. - TUZLA”