4,5 yılını anlatan Şener Söğüt 'bir dönem' daha istedi
Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdikleri hizmetleri anlattı. Söğüt yerel seçim öncesi vadettiği projelerin yüzde 85’ini hayata geçirdiğini belirterek, “Körfez halkı takdir ederse bir dönem daha büyük gurur duyacağımı da buradan ifade etmek istiyorum” dedi.
Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt görev süresi boyunca hayata geçirdiği hizmetleri ‘Körfez için 4,5 yılda Aşkla’ temalı gerçekleştirdiği toplantıda anlattı. Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti’nin il eski başkanları, eski belediye başkanları, muhtarlar, STK temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak Körfez’de hayata geçirilen projelerle ilgili sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
"CANLA BAŞLA ÇALIŞTIK"
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100.yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yad ederek konuşmaya başlayan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “4,5 yıldır Körfezli hemşerilerimize hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Pandemiye rağmen, savaşlara, ekonomik zorluklara, depreme rağmen seçim beyannamemizde yer alan 82 proje hizmetimiz olarak ifade ettiğimiz projeleri gerçekleştirmek için canla başla çalıştık. Bir günümüzü bile boşa harcamadık. Yola çıkarken mottomuz samimiyet, gayret, tevazu. Tam 4 yıl 7 aydır yapmanın gayreti içerisindeyiz. Alt yapıdan üst yapıya kentsel dönüşümden çevre düzenlemesine, spora, eğitime ilçemizin her noktasına hizmet etmenin gayreti içerisinde olduk. Beşikten mezara kadar toplumumuzun her anında yanlarında olduk. Körfez halkı takdir ederse bir dönem daha büyük gurur duyacağımı da buradan ifade etmek istiyorum” dedi.
"155 PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK"
Sözlerini sürdüren Söğüt, “4 buçuk yılda yapılan çalışmaları anlatacağım. 82 projemizin yüzde 85’i tamamlandı. 155 proje hayata geçirdik geriye kalan 12 projemiz ihale aşamasında. Seçim beyannamesinin dışında da bir o kadar çalışmalarımız oldu. Göreve geldiğimizde 80’li yıllardan bu yana gelen SGK ve vergi borçları vardı. Yapılandırma fırsatı doğdu. İki yapılandırmada toplam 574 milyon TL’yi okul, cami gibi devlet kurumlarının olduğu arsaları yine devlete devrederek kapattık. Kamunun kullandıklarını kamuya verdik. Körfez’in geleceğini kurtarmış olduk” dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM BANA NASİP OLDU"
Söğüt, “Körfez’de yıllardır çözüm bekleyen Barbaros Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sorununda mutlu sona ulaştık. Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür etmek istiyorum. Hak sahipleri ile yüzde 99 oranında bir anlaşma sağladık. Riskli bir alandı. Vatandaşlarımızı şimdi daha güvenli bir alan olan Derince-Körfez sınırında 24 blok, 534 konuttan oluşan yeni yaşam alanına taşıyoruz. Kaba inşaatlar bitti. En kısa sürede orada yaşam başlayacak. Benden önceki belediye başkanlarımızın da bu konuda çok emeği var bana nasip oldu” dedi.
"İLÇENİN KUZEYİNDE BAMBAŞKA BİR HAYAT BAŞLIYOR"
İlimtepe’den bahseden Söğüt, “İlimtepe, Körfez’in geleceği konumunda. İlçemizin kuzeyinde bambaşka bir hayat başlıyor. Kent oraya doğru ilerliyor. Dereköy bölgesindeki imar planlarını da tamamladık. Sosyal konutlarla birlikte hayat daha da canlanacak. Tabi TOKİ’nin konutlarıyla ilgili zor bir ihale süreci oldu. İhaleler yapıldı, giren firmalar olmadı ama şimdi 2 bin 500 konut için inşaatlar hızlı bir şekilde ilerliyor. Depremi konuştuğumuz bu dönemlerde hayati bir proje oldu. Hemen alt tarafındaki 400 dönümlük alanda da Millet Bahçesi’ni hayata geçiriyoruz. Millet Bahçesi Körfez’in nefes alabileceği, dinlenebileceği ve gençlerin eğlenebileceği mükemmel bir alan” dedi.
"488 KİLOMETRELİK HAT DÖŞEDİK"
Altyapı projelerinden söz eden Söğüt, “Bu dönem bizi en çok zora sokan projelerden bir tanesi alt yapı çalışmamız oldu. Şehirlerin güçlü olabilmesi için alt yapılarının güçlü olması gerekiyor dedik. Altyapı zorlu bir süreçti ama görmezden gelemezdik. Taşın altına elimizi değil adeta gövdemizi koyduk. Büyükşehir Belediyemiz ve İSU ile birlikte 520 milyon TL’lik yatırımla Körfez’in altyapısını yeniledik. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve dere ıslahları ile toplam 488 kilometrelik hat döşedik. Türkiye haritasını önümüze açıp koysak Körfez’den İzmir’i de geçecek uzunlukta bir hat döşemesi yapıldı” dedi.
"PRESTİJLİ CADDELERİ HAYATA GEÇİRDİK"
Söğüt, “Ana güzergahlar dışında Körfez genelinde prestijli caddeleri de tek tek hayata geçirdik. Körfez’in her mahallesi Işıl Işıl olsun istedik. 20’ye yakın ana caddemizi altyapısı ve üstyapısı ile örnek hale getirdik. Dekoratif aydınlatmalarla da güzel bir görünüme kavuşturduk. 4,5 yılda 960 milyon TL’lik üstyapı yatırımı yaptık. Yarımca-İlimtepe arasındaki Nihal Atsız Caddesi, o bölgedeki ulaşımı rahatlattı. Dalyan Sokak ile de Ağadere Caddesi üzerindeki trafik yükünü azalttık. Hasarlı yapıların yıkım ve dönüşümlerini de gerçekleştirdik” dedi.
"KÖY YOLLARIMIZI TAMAMLADIK"
Söğüt, “Tütünçiftlik’ten başlayarak TEM’in üzerinden geçen ve İlimtepe’ye bağlanan yolun 1. Etabı’nı Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte tamamladık. İkinci etap da ihale aşamasına geldi. Köyler bölgesindeki grup yolları ve köy içleri ile ulaşım akslarını daha konforlu hale getirdik. İhtiyaç duyulan noktalarda dere ıslahları ve köprü geçişlerini gerçekleştirdik. Şirinyalı, Atalar ve Barbaros Mahallesi’nde üç yeni üstgeçit yaparken, Yeniyalı ve Kirazlıyalı için de çalışmalara başladık. Bağlantı yolları ve cadde düzenlemelerimizi gerçekleştirdik. Köy yollarımızı tamamladık. Çok güzel ve güçlü yollara kavuşmuş olduk. Dere ıslahı çalışmalarımız tamamlandı” dedi.
"LİMANLARIN GETİRDİĞİ TIR YÜKÜ VARDI"
Sözlerini sürdüren Söğüt, “Sanayi ve liman kenti olmamız dolayısıyla en büyük sorunlarımızdan biri mahalle aralarındaki TIR parklanmalarıydı. Bunu da yeni TIR parkını kazandırarak çözmeye çalıştık. Kabakoz Mahallesi’nde 300 araç kapasiteli TIR parkını hayata geçirdik. Bir bölgede daha hayata geçireceğiz. Bölgemizdeki limanların getirdiği çok büyük TIR yükü var. Onlar için Büyükşehir Belediyemizle birlikte çözüm üreteceğiz. Kentin ulaşım akslarını genişletirken, günün gereksinimlerine göre de adeta trafiğe neşter vuruyoruz. Yukarı Hereke ve Dilovası arasındaki İMES yolu büyük ihtiyaçtı, başladı. Kaşkaldere Kavşağı en önemli adımlardan biri. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’da bu noktada kendisine anlattığımızda hızlıca adım atmamız gerektiğini belirtti. İki ana yol da Körfez’de trafiğin rahatlaması adına büyük önem arz ediyordu.
"HEREKE ÇOK KIYMETLİ BİR BÖLGE"
Söğüt, “Hereke bölgesi bizim için tarihi değer taşıyan bir bölge. Hereke Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamlamak da bizim dönemimize nasip oldu. 1400 yıllık bir tarihti. Çalışmaları tamamladık, ışıklandırması, sosyal tesisi ve otopark alanları ile kent turizmine de kazandırdık. Hereke’de tarihi evlerin bulunduğu Özbek Sokak’ta da cephe iyileştirme çalışması başlattık. Sarnıç Han ve İlimtepe Kültür Merkezi’ni de yaşayan birer alan haline getirdik. Sarnıç Han içerisine kamu kurumları ve kütüphaneyi taşıdık. İlimtepe İş Merkezi’ni de KOMEK, muhtarlık, sağlık ocağı, spor alanı ve bilgi evi ile bir yaşam alanına dönüştürdük. Sadece kale değil aynı zamanda ipek halılarıyla da bizim için çok kıymetli bir bölge” dedi.
"YILDA 1 MİLYON KİŞİ BU HİZMETTEN YARARLANIYOR"
Sözlerini sürdüren Söğüt, “Sosyal tesis olarak Nazende projelerimizi tamamladık. Coca Cola ürünlerini Nazende tesislerinde bundan sonra satmayacağız. Bir çok yerde açtık ve ilgi gören bir mekan oldu. Farklı konseptlerde de açtık Nazande Kafelerden. Günde bin adisyon alıyoruz. Yılda 1 milyon kişi bu hizmetlerden yararlanıyor. 60 yaş üstü çınarlarımız için Yaşlanma Kulübü’nü hayata geçirdik. Hem dinlenerek sohbet edecekleri alan oluşturduk hem de sağlık taramaları ve sosyal aktiviteler ile güzelce vakit geçirmelerine olanak sağladık. Hereke Üniversitesi Binası çalışmalarımız devam ediyor. Kocaeli Üniversitesi Körfez Kampüsü’nün eksiklerini tamamlarken, Hereke’de dev kampüs için inşaat çalışmalarına başladık. 10 bin metrekarelik alandaki dev kampüs ile öğrencilerimiz modern bir eğitim alanına kavuşacak. Eğitim kurumlarımızdan gelen her türlü talebe de cevap verdik. Yeniyalı Mahallemizde Taşköprü Kültür Evi içinde projemizi hazırladık, ihale sonrası hızlıca çalışmalara başlayacağız” dedi.
"50 MİLYON TL'LİK SOSYAL TESİS"
Son olarak Söğüt, “Kırsal Kalkınma’ya önem verdik. Çiftçilerimize 60 ton buğday tohumu dağıttık, 170 bin adet sebze fidesi ulaştırdık. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize de aşılama ve küpeleme desteği sağladık. Sosyal belediyecilik anlayışı ile dar gelirli hemşehrilerimizin her zaman yanında olurken, 4,5 yıllık süreçte; sosyal yardımlardan eğitim yardımlarına kadar 50 milyon TL’lik destek sağladık. Sıfır Atık projesine önem verdik. Topladığımız dal ve Pazar atıklarından kompost elde ettik, bunu peyzaj çalışmalarımızda kullandık. Ayrıca elde ettiğimiz kompost ile hem mantar üretimi gerçekleştirdik hem de kırsal alandaki kendimize ait arazilerde ektiğimiz buğdaylar için gübre olarak kullandık ve verimli sonuç elde ettik. Bunun üzerine de çiftçilerimize destek için ücretsiz olarak kendilerine dağıttık” şeklinde konuştu.