Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

450 milyon dolarlık proje tanıtıldı! Sanayi Yeşile dönüyor!

Dünya Bankasının 450 milyon dolar değerinde finansörlüğü ile hayata geçirilecek Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin lansmanı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımı ile yapıldı. Gelecek nesiller için önem taşıyan projeyi anlatan Bakan Kacır, Filistin’de öldürülen çocukların bugününün göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti

Dünya Bankasının 450 milyon

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır‘ın katılımıyla düzenlendi. Dünya Bankası’nın desteği ile gerçekleşen projede TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Teknoloji Bakanlığının girişimleri bulunuyor. Türkiye sanayisinin yeşil dönüşümünü sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlik Gebze Bilişim Vadisi’nde gerçekleşti. Projenin bedeli ise 450 milyon Dolar olarak açıklandı.

DÜNYA BANKASI PAYDAŞLARI DA KATILDI

116 firmanın ödüllendirildiği ödül törenine Bakan Kacır’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Veysel Tipioğlu ve Radiye Sezer Katırcıoğlu, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto Lopez, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Sanayi Genel Müdürü Dr. İlker Murat Ar, KBB Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, Bilişim Vadisi Müdürü Erkam Tüzer, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan ve Zekeriye Coştu, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve proje paydaşları katıldı.
Etkinliğin ilk konuşmasını Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar gerçekleştirdi. Proje hakkında bilgi veren Ar’ın ardından kürsüye KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu çıktı. Projenin kobilere faydalarını anlatan İbrahimcioğlu’nun ardından kürsüye TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal çıktı. İklim değişikliğinin hayatımıza olan etkisinden bahseden Mandal, “Bu süreçteki ülker ne yapacaklarını değil ne yaptıklarını da paylaşıyorlar. Bu sürecin en önemli dönüşüm noktasındaki paydaşı sanayi. 2053 yılında sıfır emisyon hedefimiz var. Bu süreç bakanlığımızın himayesinde ve Dünya Bankasının iş birliği ile gerçekleşecek. Karşılıklı bir öğrenme süreci ile gerçekleşecek” dedi. Daha sonra kürsüye çıkan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto LOPEZ proje hakkında bilgi verdi.

“OSB’LERE 300 MİLYON DOLAR FİNANSMAN”

Lopez’in ardından kürsüye çıkan Bakan Kacır projede alınan finansman ve detayları hakkında konuştu. Bakan Kacır konuşmasında, “Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağımız “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında değerlendireceğiz. Sanayimizin yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi için uluslararası finansman kaynaklarına erişimini de hızlandırıyoruz. Organize Sanayi Bölgelerimizin Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandırmak için Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 300 milyon dolar finansman sağlıyoruz. OSB’lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırıyoruz.

“450 MİLYON DOLAR BÜTÇE”

Bugün de, yine Dünya Bankası ile işbirliğinde, Yeşil Dönüşüm’deki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışmamızı “Türkiye Yeşil Sanayi Projesini” hayata geçiriyoruz. Yeşil Sanayi Projesi ile sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin verimli bir şekilde yeşil dönüşümünü gerçekleştireceğiz. 450 milyon dolarlık bütçeye sahip projeyi, Bakanlığımız koordinasyonunda KOSGEB ve TÜBİTAK’la yürüteceğiz. KOSGEB’e ayrılan 250 milyon dolarlık kısmıyla; KOBİ’lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik yeşil dönüşüm planlarını gerçekleştirmeleri konusunda yanlarında olacağız. Bu doğrultuda bugün itibariyle Yeşil Sanayi Destek Programı’nı yürürlüğe alıyoruz.

“KOBİLERE MENTÖRLÜK DESTEĞİ”

Program ile KOBİ’lerimizin kendi bünyelerinde güneş enerji sistemlerinin kurulması için 14 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Enerji, su ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Projenin TÜBİTAK’a ayrılan 175 milyon dolarlık kısmıyla; yeşil üretime, daha yüksek enerji ve kaynak verimliliğine yönelik Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaları ve özel sektör liderliğindeki iş birliklerini destekleyeceğiz. Bu doğrultuda bugün itibariyle 3 farklı çağrıya çıkıyoruz. Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı ile iş modellerini, tedarik ve değer zincirlerini, ürün ve hizmetlerini yeşil dönüşüme uyumlu hale getirmek isteyen KOBİ’lere mentörlük desteği sağlayacağız.

“YEŞİL BÜYÜME YOL HARİTASI”

Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik teknolojik çözümlerin ticarileşmesini kolaylaştıracak Ar-Ge ve yenilik projelerine 22,5 milyon liraya kadar kaynak aktaracağız. Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları (SAYEM) Yeşil Dönüşüm Çağrısı ile yeşil büyümeye katkı sağlayacak yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesi için teknoloji platformları oluşturacağız. Platform başına 300 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Projenin Bakanlık ayağında ise teknik yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında 25 milyon dolarlık bütçeyi yöneteceğiz. Bu doğrultuda; yeşil dönüşüm ile ilgili kuruluşlar, şirketler ve bireyler arasında farkındalığın artırılmasını, çeşitli paydaşlarla ağ kurmanın kolaylaştırılmasını ve yeşil dönüşüm çabalarının ulusal görünürlüğünün artırılmasını hedefliyoruz. Bugün ayrıca; Karbon emisyonu açısından ön plana çıkan ve ekonomimiz için kritik 6 sektöre odaklandığımız “Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası’nı da ilan ediyoruz.

“REKABETÇİ ÜRETİM”

Yol haritamızda; demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Çığır açıcı Ar-Ge ve yenilik temelli çözümler için tüm paydaşlarla birlikte 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirledik. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında bugün açtığımız çağrılar için bu başlıklardaki projeleri bekliyor olacağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyulan 12. Kalkınma Planı’nın beş ana ekseninden biri; “Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim”.

“TOPLUMSAL BİLİNÇLENME”

İkiz dönüşüm olarak adlandırdığımız bu dönüşüm, ihracata dayalı büyüme modelimizde önemli rol üstleniyor. Nasıl ki Millî Teknoloji Hamlesi’yle toplumsal bir seferberliği sağladıysak; Ülkemizin yeşil ve dijital dönüşümünde de aynı seferberlik ruhunu taşımamız gerekiyor. Bu dönüşümü, geleceğin Türkiye’sini inşa etmek, gençlerimize, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına yapıyoruz. Bunu, sadece sanayi sektöründe değil, toplumsal bir bilinçlenmeyle tüm alanlarda sağlayabiliriz.

“GAZZE’DEKİ ÇOCUKLARI GÖZARDI EDEMEYİZ”

Şuanda Yeşil Dönüşüm Karbon nötr hedefleri dünyayı gelecek nesillere daha iyi bırakmak için. Bu konu dünyanın gündeminin başında geliyor. Biz çocuklarımızın geleceğini konuşurken Filistin’de Gazze’de öldürülen çocukların bugününü göz ardı edemeyiz. Türkiye için bütün bu çabalar yarınlar için önemlidir. Tüm bu gayretleri insanların yararına sonuçlanmasını istiyoruz. Hiçbir ülkenin teknoloji güçlülüğü zulmetme hakkı doğurmaz. İsrail’in çocukları kadınları bebekleri öldürme hakkı tanımaz. Zulüm ile abad olunmaz. Kucağında bebeklerinin cansız bedenleri taşıyan annelerin üzerine bir medeniyet inşa edilemez. Bu acı bu zulüm son bulur” dedi.