Kaz Bayramı görülmeye değerdi

Eseler Köyünde bu yıl 3’üncüsü yapılan Kaz Bayramı Şenliği coşku ile kutlandı. Çevre köylerde ve şehir merkezinden gelen onlarca kişi dün geceden pişmeye başlayan kazları afiyet ile yedi.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi

Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Eseler Mahallesinde, üç asırdır devam eden "Kaz Bayramı" geleneği, mahalle sakinleri arasında birliği ve dayanışmayı simgeliyor. Bayram hazırlıkları, aylar öncesinde kazların besiye çekilmesiyle başlıyor ve havaların soğumasının ardından kadınlar tarafından imece usulüyle kuru yufka açma etkinlikleriyle devam ediyor.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 1

2 GÜN ÖNCE BAŞLIYOR ÇALIŞMALAR

Ocak ayında gerçekleştirilen bayramdan 2 gün önce, toplu halde kesilen kazlar temizlenip yağı alındıktan sonra "baş ayak yemeği" için hazırlanıyor. Bir gün boyunca suda bekletilen kazlar, kızılcık ağacından yapılan şişlere dizilerek bayram sabahı tavlara konuluyor. Öğle vakti kazlar ters çevrilerek suyun bir kısmı alınıyor. Bu esnada, börek yapımında kullanılacak yufkalar, temizlenmiş kaz kanadıyla yağlanıyor.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 2

DAYANIŞMA VE BİRLİK

İkindi vaktinde fırından çıkan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı eşliğinde sofralara yerleştirilerek misafirlere ikram ediliyor. Bu geleneğin yaşatılması, mahalle sakinleri arasında güçlü bir dayanışma ve birlik duygusu oluşturuyor.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 3

ŞENLİĞE KATILDILAR

Kocaeli Kent Konseyi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde organize edilen 3’üncü geleneksel kaz bayramı şenliği bugün yapıldı. Kaz bayramı şenliğine AK Parti Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Kent Konseyi Sekreteri Sedat Köse, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, Eseler Köyü Muhtarı Tuncay Bostan, Oda Başkanları ve STK temsilcileri katıldı. Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Eseler Köyü Muhtarı Tuncay Bostan, “200 yıl öncesine dayanan bu etkinlik ile kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Biz belediyeciliği ve hizmeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden gördük. Hizmetlerden dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 4

“KÜLTÜR DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Selamlama konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz konuşmasında, “Bir haftadır gecesini gündüzüne katan, bir şenlik havasında kutlama yapmamızı sağlayan büyüklerimiz. Bu tür programlar Sanayi Kenti algısı oluşan kentimizde bu algıyı yıkmaya çalışıyor. Kentimizin kültür kenti olduğunun bir göstergesidir. En fazla hemşeri derneğinin olduğu kentimiz, kültürel açıdan zengin bir kent. Her anlamda kültür değerlerimize sahip çıkıyoruz. Yerel derneklerimiz ile yerel kültür müzemizi açtık. Bu da kent kültürü için çok önemli. Kültürü gelecek nesillere taşımak önemli. Gece gündüz, emek harcayan hanımefendilere, ablalarımıza teşekkür ediyorum. En önemli teşekkürü de desteğini bizden esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 5

“EN BÜYÜK HAZİNEMİZ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ”

Daha sonra kürsüye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Artık bayram adını aldı. Geleneksel oldu. Burada güzel olan ne diye baktığımızda bir araya geliş çok önemli. 4 köyün insanının bir araya gelmesi, civardan insanların gelmesi çok önemli. Geleneğin yaşaması önemli. Kaz bayramı zamanında yaşamın bir parçasıymış. Kışı geçirme açısından kaz hazırlıkları çok önemliymiş. Şimdi o kadar kıymetli değil ama imece usulü bu organizasyonların yapılması kıymetli. Bizi biz yapan en kıymetli hazinemiz birlik ve beraberliğimiz. Kent Konseyi bu kent için kıymetli işler yapıyor. Bütün bu organizasyonların sivil olarak yapılmasını daha kıymetli buluyorum. Kentin sahiplendiği organizasyonları yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bizim buranın kazları da hiç fena değil. Kars’a rakip oluyoruz” dedi.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 6

“İYİ Kİ VARSINIZ”

Son olarak kürsüye çıkan Kocaeli Milletvekili Saddetin Hülagü, “Üniversitede 8 yıl rektörlük yaptım ama ilk defa katılıyorum. Bu benim eksikliğim. Çok teşekkür ediyorum. Bu kültürel değerler bizi biz yapan değerler. Ne kadar çok kültürü yaşarsak zenginliğimiz yükseliyor. İyi ki varsınız” dedi.

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 7

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 8

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 9

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 10

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 11

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 12

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 13

Kaz Bayramı görülmeye değerdi - Resim : 14