7.8'lik deprem olabilir: Riskli şehri açıkladı!
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Marmara fayının her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini" ve hangi şehir için kaygılandığını duyurdu.
Bursa’da düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği toplantısında konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısını hâlâ hissettiğini belirtti. Tatar, "Bu depremler, Türkiye için bir dönüm noktası oldu. 6 Şubat'ı konuşurken boğazım düğümleniyor, gözlerim yaşarıyor. Keşke tek bir canımızı bile yitirmeseydik," dedi.
MARMARA FAYI TEHLİKESİ
Tatar, Marmara Denizi'ndeki fayın yaklaşık 250 yıldır enerji topladığını ve kırılması durumunda 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini açıkladı. "1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte depremleri arasında kırılmamış bir alan var. Bu fay, her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ediyor ve elastik payı tükendiği anda kırılacak," diye ekledi.
BURSA'NIN DEPREM RİSKİ
Güney Marmara'daki aktif fayların varlığına dikkat çeken Tatar, "Bursa, benim en çok kaygılandığım yerlerden biri. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklandı ve aynı risk hala mevcut," ifadelerini kullandı. Tatar, bu durumun sadece Marmara Bölgesi ile sınırlı kalmayabileceği uyarısında bulundu ve "Marmara Depremi’ne odaklanmışken, başka bir depremle karşılaşma ihtimalimiz de var," dedi.
TOPLUMSAL BİLİNÇLENME GEREKİYOR
Toplantıda, deprem hazırlıkları ve risk azaltma stratejileri üzerine de konuşan Tatar, tüm Türkiye'nin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. "85 milyon insanın şapkasını önüne koyup, nerede hata yaptığımızı düşünmesi gerekiyor," diyerek toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.