9 Kasım borsa neden düştü? Borsa neden düşüyor?

9 Kasım borsa neden düştü? Borsa neden düşüyor?

Borsa İstanbul, 9 Kasım günü düşüş yaşadı ve yatırımcılar ile ekonomi çevreleri "Borsa neden düşüyor? 9 Kasım'da borsa düştü mü, neden?" sorularına yanıt aramaya başladı. Dolar kuru ve diğer para birimlerine karşı Türk Lirası'nın değerindeki günlük değişimler, ekonomik faaliyetler ve yatırım kararları üzerinde önemli etkilere sahip. Bu durum, dolar kuru gibi finansal göstergelerin güncel seyrini sürekli takip etmeyi gerektiriyor.

BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?

9 Kasım'da BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışa göre 59,60 puanlık bir düşüşle ve yüzde 0,76'lık bir değer kaybıyla 7.801,29 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 1,09, holding endeksi ise yüzde 0,95 düşüş yaşadı. Sektör endeksleri içinde en çok değer kaybı bankacılık sektöründe görülürken, turizm sektörü yüzde 0,95 ile en çok kazandıran sektör oldu.

Piyasalarda yaşanan bu düşüş, analistler tarafından küresel pay piyasalarındaki belirsizliklerle açıklanıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma öncesinde yön arayışının devam ettiği ve Fed yetkililerinin açıklamaları ile Çin'den gelen verilerin fiyatlamaları zorlaştırdığı belirtiliyor. Ayrıca, dünya ekonomilerinde şahin politikalara yaklaşılırken, merkez bankalarının enflasyonla ilgili endişeleri nedeniyle piyasalardaki belirsizliklerin sürdüğü ifade ediliyor.

Analistler, yurt içinde dış ticaret endeksleri ve haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Powell'ın konuşması ve haftalık işsizlik başvurularının yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına dair gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtiyorlar. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.760 ve 7.700 seviyeleri destek, 7.950 ve 8.020 seviyeleri ise direnç noktaları olarak izleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ