9,500 nüfuslu İtalyan kasabasının 3 altın madalya getiren sırrı
İtalya’nın Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı 12 altın madalyadan 3’ü, yaklaşık 9,500 nüfuslu bir kasabadan geldi. Kuzeydeki Roncadelle kasabası, bu başarının sırrını araştıran gazetecilerin akınına uğrarken, yerel yönetim spora yapılan yatırımların bu sonuca katkıda bulunduğunu vurguluyor.
Brescia kentine bağlı Roncadelle kasabasından, kadın voleybol milli takımı kaptanı Anna Danesi, Giovanni De Gennaro (kano slalom) ve Alice Bellandi (judo) altın madalya kazandı. Roncadelleli sporcuların bu başarısı sonrası kasaba, basında "inanılmaz Roncadelle vakası", "altın madalyalıların kasabası" ve "sporun dünya başkenti" gibi ifadelerle geniş yer buluyor.
RONCADELLE'NİN 'RONCADORO' OLSUN TALEBİ
Olimpiyat başarısıyla özdeşleşen kasabanın adının, İtalyanca'da altın anlamına gelen "oro" ekiyle "Roncadoro" olarak değiştirilmesini talep edenler de var. İtalya basını, 9,500 nüfuslu bu kasabanın Brezilya, Belçika ve Sırbistan gibi ülkelerle eşit sayıda altın madalya kazandığına ve birçok ülkeyi geride bıraktığına dikkat çekiyor.
BAŞARININ ARKASINDAKİ YATIRIMLAR
Basın ve sosyal medyada bölgenin havasının "iksir" tesiri yaptığını iddia edenler olsa da, yerel yönetim bu başarıya daha rasyonel ve teknik bir açıklama getiriyor. Belediye Başkanı Roberto Groppelli, spor tesislerine yapılan yatırımlara vurgu yapıyor. 1980’lerden beri faal olan Roncadelle Belediye Spor Merkezi (CSCR), özellikle son iki belediye yönetimi döneminde Avrupa Birliği fonlarıyla yenilenmiş. Tesiste, çevre belediyelerden gelen yüzlerce genç, 14 farklı spor branşında antrenman yapıyor. Voleybol milli takım kaptanı Anna Danesi, 5 yaşında, judoda altın madalya kazanan Alice Bellandi ise 3 yaşında burada spora başlamış.
Spor gazetesi La Gazzetta dello Sport, “birkaç kilometrelik bir alanda dünyanın en iyi yeteneklerinden bazılarının yoğunlaştığı” Roncadelle kasabasının büyüklük, refah seviyesi ya da nüfus olarak ilk sıralarda yer almadığını belirtti ve “Bu kasabanın özelliği ne?” sorusunu sordu.
AİDİYET DUYGUSU VE SPOR KÜLTÜRÜ
Gazete, bu soruya “Çok sayıda kişinin spor yaptığı, tesis sıkıntısının yaşanmadığı, aidiyet duygusunun yaygın olduğu kasabada, en iyi yeteneklerin başarıları herkes tarafından kendi başarısı gibi hissediliyor” yanıtını verdi.
GURUR KAYNAĞI SPORCULAR
La Repubblica gazetesine konuşan Belediye Başkanı Roberto Groppelli, “Anna, Giovanni ve Alice bizim gururumuz” dedi ve yaşadıkları mutluluğu şu sözlerle aktardı: “Bu tam anlamıyla bir hayalin gerçeğe dönüşmesi. Olimpiyat tarihine geçmek 9,000 nüfuslu her kasabanın harcı değil. Roncadelle bunu başardı."