Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden olan yoğurt sindirimi kolaylaştırmaktan hastalıklara karşı korumaya kadar pek çok işleve sahiptir. Markette satılan hazır yoğurtların içinde sayısız katkı maddesi bulunduğu için ev yapımı daha çok tercih edilir. Evde yoğurt yapımını ve püf noktalarını sizin için yazdık.

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden olan

Ülkemizde kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir besini olan yoğurdun evde hazırlanması son derece basittir. Hem eşsiz lezzete sahip olması hem sağlığa yararı olması yoğurdun tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Ev yapımı yoğurt elde etmek için yalnız iki malzeme kullanılması hazır ürün almayı manasız kılıyor. Evde yoğurt yapmak için ihtiyacınız olan tek şey süt ve bir tatlı kaşığı yoğurttur.

EVDE YOĞURT YAPIMININ TARİFİ

Evde yoğurt yapmak isteyen kişilerin mayalama işlemini bilmesi gerekir. Sütü mayaladıktan sonra ev yapımı yoğurt elde edilir. İlk zamanlar kıvamını tutturmak zor olsa bile her deneme sonrası ustalaşmaya başlanır. Evde yoğurt yapmak için aşağıda yer alan adımları takip etmeniz yeterlidir:

  • 1 litre sütü derin bir tencerenin içine boşaltın.
  • Tencereyi ocağı alıp kaynayana kadar bekleyin.
  • Sütü kaynatırken bir kaşık yardımıyla devam olarak karıştırın. Sütün buharlaşmasını hızlandırmak adına tahta yerin kepçe kullanabilirsiniz. Karıştırırken bir yandan kepçe ile sütü alıp tencereye dökün.
  • Tencerenin başında beklemeyecek kişiler kepçeyi sütün içinde bekletip taşmasının önüne geçebilir.
  • Süt kaynadıktan sonra mayalamak için kullanacağınız kabın içine dökün. Daha sonra ılınması için bekleyin.
  • Süt 45 ile 50 derece arasına geldikten sonra mayalanabilir. Sütün ısısını ölçmek için termometre kullanılabilir. Termometresi olmayan kişiler serçe parmağını birkaç saniye sütte bekletebilir. Süt parmağı yakmıyorsa uygun sıcaklıktadır.
  • Sütten 3 ya da 4 yemek kaşığı alıp başka bir kaba ekleyin. Üzerine önceden ayırdığınız bir tatlı kaşığı yoğurdu ekleyip karıştırın. Aşırı karıştırmamaya özen gösterin
  • Yoğurt ve süt karışımını maya yapılacak kabın içine dökün. Karışımın içinde topak olmamasına dikkat edin.
  • Mayalanan sütü bulunduğu kapta tutabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kavanoz ya da güveç kaplarına da ilave edebilirsiniz.

EVDE YOĞURT YAPIMININ PÜF NOKTALARI

Evde yoğurt yaparken en çok dikkat edilmesi gereken nokta süt seçimidir. Yoğurt yapmak için seçilen sütün doğal ve günlük olması çok önemlidir. Bunun yanı sıra sütün içindeki besin maddelerinden yararlanmak için çiğ süt seçilmesi tavsiye edilir. Her ne kadar pastörize süt ile yoğurt yapılabilse de çiğ sütün sağladığı etkileri vermekten uzaktır. İşlemden geçtiği için yoğurdun kıvam almasını zorlaştırır.

EVDE YOĞURT YAPARKEN MAYANIN EKŞİMESİNİ ÖNLEMEK

Evde yoğurt yaparken mayanın ekşimesi yaygın olarak görülen bir sorundur. Yoğurt henüz tüketilmeden sulanıp ekşiyebilir. Bazı pratik önlemler ile bu sorunun önüne geçmek mümkündür. İlk olarak mayalama işlemini yaparken yoğurdu büyük bir kapta tutmak yerine minik cam kaplara ya da kapaklı kaselere almak işe yarar. Küçük kaplar sürekli açılmayacağı için mayanın ekşimesi önlenmiş olur.

Mayanın ekşimesini önlemek adına kullanılan tencerenin materyali önemlidir. Yoğurt yapmak için demir döküm ya da emaye tencere kullanmak mayanın uzun bir süre ekşimeden durmasına yardımcı olur. Maya işleminde kullanılan yoğurdun taze ve kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir. Böylece hem yoğurdun lezzeti artar hem ekşimesinin önüne geçilir.

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI

Evde yapılan yoğurt probiyotik değeri bakımından epey yüksektir. Aynı zamanda iyi birer kalsiyum ve protein deposudur. İçinde A, E ve B grubu vitaminleri ile pek çok mineral bulunur. Magnezyum ve potasyum değerlerinin yüksek oluşu da sağlık açısından çeşitli yararlar sağlar.