Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Adli Yıl başlıyor! Avukatlar taleplerini dile getirdiler

2023-2024 yeni adli yıl açılışı öncesi yürüyüş gerçekleştiren Kocaeli Barosu avukatları taleplerini dile getirdi

2023-2024 yeni adli yıl

Yeni adli yıl açılışı öncesi Kocaeli Barosu’na kayıtlı avukatlar Kültür Tepesi önünde bulunan Baro Binasında bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. Atatürk anıtına çelenk de koyan avukatlar adli yıl öncesi taleplerini dile getirdi. Yürüyüşe Baro Başkanı Mehmet Gül’ün yanı sıra eski başkanlar, yöneticiler ve avukatlar katılım sağladı. 

“SİSTEMLİ İTİBARSIZLAŞTIRMA”

Gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Çelenk töreni ardından konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül, “Ne yazık ki, mesleğimizin sosyal ve ekonomik sorunlarının derinleştiğini iliklerimize kadar hissederek yeni bir adli yıla başlıyoruz. Avukatlık mesleğinin artık katlanılması imkansız hale gelen sorunlarını çözmek yerine, sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılmaya ve etkisizleştirilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. 

“MESLEĞİ YAPILMAZ HALE GETİRDİ”

Yasal düzenlemelerle, alternatif çözüm yolları adı altında yargı dışı alanların genişletilerek avukatlık mesleğinin faaliyet alanının her geçen gün daraltılması, avukatın alın terinin karşılığı olan vekalet ücretlerine her fırsatta avukatlar aleyhine müdahale edilmesi, avukatların yaptığı işlerde vergi yükünü azaltmak yerine tam tersine arttıran düzenlemeler yapılması ve sosyal güvenlik yükündeki artış nedeniyle mesleğimiz artık yapılamaz hale gelmiştir. 

 “YENİ MEZUNLAR UMUTSUZLUĞA İTİLİYOR”

Adli Yardım ödeneklerinin yetersizliği nedeniyle, yıllar içinde biriken ve geciken avukatlık ücreti ödemeleri için barolara ek ödenek sağlanmalı, devam eden süreçte ise bu ödenekler güncellenerek bu gecikmelerin önüne geçecek düzenlemeler yapılmalıdır.  Herhangi bir ihtiyaç planlaması yapılmaksızın, yetersiz koşullarla pervasızca açılan hukuk fakültelerinde, aldıkları yetersiz eğitimle hukuk camiasına dahil olan genç meslektaşlarımız, daraltılan iş alanları ve ekonomik koşullar nedeniyle derin bir umutsuzluğa itilmektedir. 

“20 FAKÜLTEDEN 103 FAKÜLTEYE ÇIKARTILDI”

Bundan 20 yıl öncesinde Türkiye’de 20 hukuk fakültesi mevcut iken, şu an güncel verilere göre hukuk fakültesi sayısı 55’i devlet 48’i vakıf olmak üzere 103’e ulaşmıştır. Sadece bu sene hukuk fakültelerine ayrılan kontenjan sayısı ise 15.644’tür.  Hukuk fakültelerindeki bu plansız ve hızlı artışa rağmen, bu fakültelerin yönetimi ve eğitimini sağlayacak akademik kadrolar ise son derece yetersiz kalmaktadır. Bu plansız artışa bağlı olarak meslektaşlarımızın gelirlerindeki düşüş ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunlar, meslektaşlarımızın da emeğinin de değer kaybetmesi sonucunu doğurmaktadır. Bu konuda derhal yeni yasal düzenlemeler yapılarak hukuk fakültelerindeki bu niteliksizleşmenin önüne geçilmelidir.    

“MESLEĞİMİZ TEHLİKELİ HALE GELDİ”

Mevzuatımıza göre münhasıran avukatlar tarafından yürütülmesi gereken dava ve işlemler , mevzuata aykırı olarak hasar danışmanlık şirketlerinin kurmuş oldukları suç organizasyonları ve adliye önlerinde kümelenen arzuhalciler tarafından büyük oranda ele geçirilmiştir. Bu durum bir yandan vatandaşlarımızın ciddi  hak kayıpları yaşamasına sebep olurken  diğer yandan da mesleğimizin icra alanı  bakımından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİLER 

Kocaeli Baro Başkanı Mehmet Gül konuşmasının devamında yeni adli yıl öncesi avukatların taleplerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı; “Stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu; Bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı,bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, mesleğimizin faaliyet  alanının genişletildiği; Avukata yönelik ekonomik ve fiziki şiddeti engelleyecek önlemlerin alındığı, bir yargı düzenine kavuşmak istiyoruz. Hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için, hak arama hürriyeti ve savunma hakkının teminatı olan avukatların derinleşen sorunlarının çözümlendiği bir adli yıl istiyoruz.” 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CHP lideri Özgür Özel'in çağrısıyla
Sıradaki Haber CHP’de İmamoğlu zirvesi sona erdi: Nasıl bir yol izlenecek?