Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kademeli emeklilik ne zaman hayata geçecek? SGK uzmanı net konuştu!

Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, son dönemde gündemden düşmeyen kademeli emeklilik ile ilgili önemli bilgiler verdi. Kademeli emeklilik sisteminin ne zaman uygulanacağı ve kimleri kapsayacağı merak ediliyor.

Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür

Türkiye’de insanlar önceki yıllarda bazı yanlış emeklilik sistemi prosedürleri nedeniyle mağdur oldular. Uzun bir aradan sonra EYT katılımcıları emeklilik haklarını elde edebildiler. EYT’de bulunmayanlar için kademeli emeklilik tartışmaları başladı.

Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, kademeli emeklilikle ilgili son gelişmeleri ve merak edilenleri anlattı.

KADEMELİ EMEKLİLİKTEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaş ve prim gün sayısını tamamladıktan sonra kısmi olarak emekli olabilecekleri bir sistemdir. Bu sistem, 1999 ile 2008 yılları arasında sigortalı olanları ilgilendiriyor. Bu tarihler arasında sigortalı olanlar, yaş şartı nedeniyle emekli olamıyorlar.

Bu durum, emeklilik sisteminde bir adaletsizlik yaratıyor. Çünkü 1999 öncesi sigortalı olanlar, yaş şartı olmadan sadece prim gün sayısını doldurarak emekli olabiliyorlar. Kademeli emeklilik sistemi, bu adaletsizliği gidermek için tasarlanmış bir sistemdir.

KADEMELİ EMEKLİLİKTE YAŞ İNDİRİMİ OLACAK MI?

Konu ile alakalı önemli açıklamalar yapan Özgür Erdursun, kademeli emeklilik sisteminde yaş indiriminin mümkün olduğunu söyledi. Erdursun, “9 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların emeklilik yaşlarında biraz geri çekilme yapılabilir. EYT gibi yaş şartı tamamen kalkmaz. Ama bir kademe indirim yapılabilir. Bu da yapılacak ama kısa sürede beklemeyin.” şeklinde konuştu.

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN GÜNDEME GELECEK?

Erdursun, kademeli emeklilik sisteminin kısa vadede hayata geçmesinin zor olduğunu belirtti. Erdursun, “Bu konuda yasal bir hak yok. Ama mağduriyet var. Bu mağduriyeti gidermek için bir düzenleme yapılması gerekiyor. Ama bunun için ülke ekonomisinin toparlanması lazım. Şu anda hükümet zaten emeklilere zam yapmakta zorlanıyor. Sizi emekli edip maaş bağlayabilir mi?” diye sordu.

Erdursun, kademeli emeklilik sisteminin siyasi bir gündem olabileceğini de ifade etti. Erdursun, “Bu konu, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ön plana çıkabilir. Bu seçimde bile siyasiler bunu konuşuyorsa, bir sonraki seçimde daha çok konuşulur. Bu tür konular, milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha çok ilgi görüyor.” dedi.