Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Devrim Bal: Örgütümü de belediyemi de ezdirmem!

CHP İzmit İlçe Başkan adaylığı için adı geçen, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in desteklediği iddia edilen isim olan Devrim Bal, Nokta Gazetesine konuştu

CHP İzmit İlçe Başkan

CHP İzmit İlçe Örgütünün seçimleri çok merak ediliyor. Bir tarafta CHP’nin kentteki en önemli siyasetçilerinden Hikmet Erenkaya ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in kurduğu ittifak var. Diğer tarafta Gökhan Ercan’ın adaylığı altında birleşen, Milletvekili Harun Yıldızlı’nın da yer aldığı bir başka blok ittifak var. Ancak Hürriyet-Erenkaya ittifakında bir aday belirleyememe hadisesi var.

SORULARIMIZI YANITLADI

İsmi konuşulan son isimlerden biri de CHP İzmit Belediye Meclis üyesi Devrim Bal oldu. Devrim Bal için Başkan Hürriyet’in de kulis yaptığı, kendisini desteklediği konuşuluyordu. Nokta Gazetesini ziyaret eden Devrim Bal, süreçle ilgili tüm sorularımızı içtenlikle yanıtladı. Adaylık noktasındaki kararının netleşmediğini ifade eden Devrim Bal, “Ben olur da aday olursam ve başkan seçilirsem, örgütümü de belediyemi de ezdirmem” dedi.

ÖNCE BENİM KARAR VERMEM LAZIM

Direkt bodoslama girelim… CHP İzmit İlçe Başkanlığına aday olacak mısın?

Benim hiçbir yerde adayım diye bir ifadem olmadı. Benim adayım demem için belli bir fotoğrafın oluşması lazım. Bu fotoğrafın oluşması için de önce örgütün ve delegasyonun buna müsaade etmesi lazım. Ondan sonra benim buna karar vermem lazım. Şu an için görünen öyle bir fotoğraf yok. İnsanlar beni çıkan haberlerden dolayı arıyor, adayım diye açıklamam olmadığını söylüyorum. Ben sadece hakkım olarak insanların fikirlerini alıyorum.

İlçe başkanlığı düşüncen için, arayıp destek istediğin, nabız yokladığın doğru mu?

Benim aradığım insanlar da oldu. İnsanlar benimle ilgili konuşuyorlar.  Sonuçta gençlik kollarımdan gelmişim, askerlik süreci hariç siyasi  olarak hep sahadaydım. Birilerinin beni oraya yakıştırması doğal bir süreç. İsmi geçen adaylar var, bu isimlerle ilgili ne düşünüyorlar. Onları da soruyorum. Ama birini arayıp da ben adayı olursam bana oy verir misin diye hiç sormadım.

ÖNCE İLÇE BAŞKANIMI ARADIM

Basına düşen sürecin ardından ilk olarak ilçe başkanımı aradım. Ben örgüt disiplinine sahibim. İlçe başkanımı arayıp, “Başkanım bilgim dışında gelişen bir süreç var. Siz benim ilçe başkanımızsınız, grup başkanımızsınız, bende meclis üyesiyim. Bu nedenle size bilgi vermek istedim. Böyle bir sürece girersem ilk sizin bilginiz olur” diye de söyledim. Kendisi de çok mutlu oldu.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile İzmit İlçe Örgütü adaylığını konuştunuz mu?

Tabi ki konuştuk. Basına çıktıktan sonra Fatma başkanı arayanlar olmuş. O da arayanlardan dolayı beni aradı. Benimle ilgili yapılan haberleri okuduğunu ve benden bilgi almak istediğini söyledi. Onu da insanlar aramış, meclis üyenizle ilgili bir şey var, örgüte aday olacak gibi sözler sarfetmişler. Bilgisinin olmadığını söylemiş. Benim genç bir siyasetçi olduğumu, sahadan geldiğimi ve düşüncem olursa saygı duyacağını söylemiş.

BAŞKALARINDAN ÖĞRENMİŞ

Adaylıkla ilgili bir konuşmam ve ifademin olmadığını söyledim. Bazı delege arkadaşlarımız bunları dillendirmeye başlamış ve bu da basına sızmış dedim. O da bana, “Gençsin, gençlik kollarından geliyorsun, meclis üyesisin. İnsanlar seni arayacaktır. Bu senin için çok doğal bir süreç” dedi. O da başkalarının aramasıyla öğrenmiş.

Devrim Bal aday olursa, Fatma Kaplan Hürriyet’in adayı mı olacak?

Ben asla birilerinin adayı olmam. Örgütün adayı, delegasyonunun adayı olurum. Tüm delegelerin oyunu isteyeceğim gibi, Fatma başkanın da oyunu isterim. Bugün birileri, bir kişi hiçbir adayı çıkaramaz, seçim kazandıramaz. Sonuç nne olursa olsun kararı delege verir. Ben meclis üyesi olurken ilk başta örgüt başkanıma, gençlik kolu başkanıma, kadın kolları başkanıma ve mahalleme gittim. Onun dışında hiç kimseyle görüşmedim.

HAYIRLI OLSUN DİYE BİLE ARAMADIM

Öyle ki, 2019’da Fatma Kaplan Hürriyet’in adaylığı kesinleşti. Ben Fatma hanımı arayıp da hayırlı olsun bile demedim.  İnsanlar ve kendisi yanlış anlamasın diye. Bir kere meclis üyeliğimle ilgili soru bile sormadım. Birbirimizi tanıdığımız için de ayrıca konuşmamızın anlamsız olacağını düşündüğüm için.

ÖNCE DELEGASYON

Bugün de yöntemim şu olur. Önce delegasyonla görüşürüm, onların fikrini alırım. Potansiyel görürsem önce ilçe başkanıma giderim. İnsanların bir teveccühü olduğunu söyler ve onu bilgilendiririm. İleride adaylık konusuyla ilgili somut adım atacağımı söylerim. Oradan çıkar, belediye başkanımla sohbet ederim. İlçe başkanıma bilgi verdiğimi söyleyerek fikrini alırım. Bir delege olarak da kendsinin oyunu isterim.

İzmit Belediyesinde çalışan, akrabası delege olan isimlere senin adaylığınla durum ifade edilip, destek istendiği söyleniyor. Hiç böyle bir şey duydun mu?

Öyle bir somut hiçbir şey duymadım. Görmedim. Öyle bir şey olsa ben ararım. Delegasyonu kendim ararım. Belediyede çalışan olsun, çalışmayan olsun. Benim başkasına telefon açtırmama gerek yok ki. Ben gençlik kollarından geldim, örgütün içinden geldim. Selman Yıldırım’la, Ömer Hazer’le, Mehmet Ümit Küçükkaya’yla, Birol Sağlam’la, Emre Andız’la, Caner Arduç’la çalıştım. Ben tecrübesiz biri değilim ki. Partinin içerisinden geldiğim için parti temayüllerini, parti disiplinlerini bilirim. O yüzden ben ilk olarak bugün de ilçe başkanımı aradım. Önce grup başkanımı aradım, önce Fatma başkanı aramadım.

YAKIN ZAMANDA…

Hikmet Erenkaya ile hiç görüştünüz mü?

Adaylık süreciyle ilgili hiç konuşmadım. Ama konuşabilirim de. Sonuçta partimizin değerli büyüklerinden biri. Siyasetin aktif tarafında yer alan, hiçbir zaman örgütle bağını koparmamış biri. Hatta yakın zamanda kendisinin yanına gidip, süreçle ilgili fikir alışverişi yapabilirim.

BUGÜN HİKMET BEY FATMA HANIM, DÜN HARUN BEY FATMA HANIM

Şimdi İzmit’te iki ittifak var gibi duruyor. Bu ekipleşmeler, bölünmeler yol açar mı?

Siyasetin doğasında ekipleşme var. Hepimiz aynı gemide olsak da o geminin içinde farklı bölümler var. Bu bütün siyasi partilerde böyledir. Dolayısıyla yanlış bulmuyorum. Bu sürecin siyasetin doğasında olduğunu düşünüyorum. Her dönem isimler birbiriyle ekipleşebilir. Bugün Hikmet bey fatma, dün Harun bey ve Fatma hanım ekipti. Ben gençlik kollarında da partiye geldiğimde söylerdim. Ekipler birbirleri hakkında konuşurken, hepsinin aynı partinin evladı olduğunu unutmaması lazım ve o saygı çizgisini korumaları lazım. Partiyi kutuplaştırmadan bu süreci yönetmeleri lazım.

BİR İKİ KİŞİYE BAĞLI DEĞİL…

Mevcut ilçe yönetimini nasıl değerlendiriyorsun?

Şu anki yönetimi eleştiremeyiz. Zor bir süreçten geçtiler. İki tane büyük seçim atlattılar. Mevcut ilçe başkanım, benim grup başkanım. Benim parti disiplinim ilçe bakanımla ilgili, grup başkanımla ilgili eleştiri yapmam izin vermez. Bir eleştiri yapmak da haksızlık olur. Bir eksiklikten ziyade, Ben ilçe başkanı olduğumda benim de yapmak istediğim şeyler vardır. Onların da vardır. Herkesin partiye katmak istediği şeyler vardır. İlçe başkanı bilgi, tecrübe, emek isteyen bir süreç. Kişisel bir rant uğruna kimse aday olmak istemez. Bende bu süreçte aday olacağımı düşünürsem partiye bir şeyler katacağıma inandığım için aday olurum. Örneğin ilk yapacağım işlerden biri örgütün daha güçlü olduğu, daha çok söz sahibi olduğu, bir iki kişiye bağlı değil, örgütün tamamını kapsayan aidat sürecini başlatırım.

KÜÇÜKKAYA’NIN AİDAT SİSTEMİ…

Siyasette hep maddi. Koca örgüt bir kişiden her zaman büyüktür. Bir kişinin maddi durumunun iyi olması,  onun ilçe başkanlığını iyi yapacağı anlamına gelmez. Maddi durumunun iyi olmaması da bu işi kötü yapacağı anlamına gelmez. Söz konusu CHP İzmit İlçe Örgütü. Bu örgütün üyeleri var. Herkesi bu sürece katıp, ortak, kolektif şekilde süreci yönetmek. Örneğin Mehmet Ümit Küçükkaya döneminde bir aidat sistemi oturtulmuştu. O sistemi canlandırmak isterim. İnsanların çok daha aidat ödediği, sürece dahil olduğu bir ortam yaratırım.

GURUR VERİCİ BİR ŞEY

İnsanlara söylediğim şey şu: Gençlik kollarından bu yana ismimin zaman zaman konuşulması benim için tabi ki gurur verici bir şey ve doğal bir şey. Gençlik kolları başkanlığı, yöneticiliği yapmışım. Aktif meclis üyesiyim. Sahadan geliyorum. Burada doğdum, büyüdüm. İnsanların beni ilçe başkanlığıyla ilgili konumlandırması, o göreve beni layık görmesi her partili gibi benim için de gurur ve mutluluk verici bir şey.

SORUNLAR OLABİLİR, NORMALDİR

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile CHP İzmit İlçe Örgütü arasında sorunlar olduğu herkesin malumu. Böyle bir soruna nasıl yaklaşmak gerekir?

Hem belediye meclis üyesiyim, hem örgütten gelen bir isim olduğum için belediye ve örgüt arasındaki ilişkileri çok düzgün şekilde yürütebilirim. Ne örgütün hakkını yediririm ne de belediyeyle ilgili bir ön yargı oluşmasını kesinlikle engellerim. Bütün siyasi partilerde örgütle belediye arasında sorunlar olabilir. Bugün Tahir beyle İl Teşkilatı arasında sorun yok mu? Fatma hanım il başkanlarından randevu istiyor, ortaya Tahir bey çıkıyor. Bu siyasetin doğasıdır. Tabi ki CHP’de örgütün kendi içinde de, belediye içinde de sorun olabilir.

BENİM DİKKAT ETMEM GEREKEN ŞEY…

Benim burada dikkat etmem gereken şey şu olur: Bir kere ben şunu kesinlikle sağlarım. Kamuoyunda böyle bir tartışma yaratacak söylemim asla olmaz. Böyle söylemde olan vatandaşlarımızla birebir görüşürüm. Kamuoyunda bu işleri büyütmem, sine-i örgüte dönerim. Belediye başkanımı, bakın ismi önemli değil, başkanım kim olursa olsun CHP’li belediye başkanı olduğu sürece, belediye başkanımı asla kamuoyunda tartıştırmam. Bende yeri gelir eleştiririm, parti içinde eleştiririm. Bunun kamuoyunda tartışılmasının önünü keserim. Bir eleştiri varsa giderim o insanın mahallesine yüzyüze konuşurum. Örgüt başkanı olarak da ricacı olurum. Kamuoyunda tartışmayalım, gerekirse belediye başkanıyla yanyana getiririm, o sorunun çözülmesi için elimden geleni yaparım. Ama bunu asla kamuoyuna yansıtmam.

NE OLURSA OLSUN…

Ne olursa olsun belediye ve örgüt arasındaki ilişklilerin kuvvetli olması lazım. Önümüzde çok önemli bir seçim var. Bu seçim hatayı, ayrılığı, gayrılığı affetmez. Bu seçim güçlü birlik görüntüsü veren örgütü kabul eder. Hiç kimse tek başına bu seçimlerden başarıyla çıkamaz. Ancak örgütle, belediye başkanıyla, meclis üyesiyle, milletvekiliyle süreci yönetebilir. Kimse bu süreci tek başına yürütemez.