Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nin meşhur lezzetleri Avrupa markası oluyor!

KOTO Meclis toplantısında konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, İzmit Simidi ve Kandıra Yoğurdu’nun Avrupa Birliğinde tescil edilmesi için başvuru yaptıklarını ifade etti.

KOTO Meclis toplantısında konuşan

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Şubat Ayı olağan meclis toplantısı bugün oda binasında gerçekleşti. Meclis Başkanı Hüseyin Gezer’in başkanlığında yapılan toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

“MERKEZ BANKASI PİYASALARA GÜVEN VERİYOR”

Ekonomik verileri değerlendiren ve aylık faaliyet sunumu KOTO Başkanı Necmi Bulut gerçekleştirdi. Bulut konuşmasında, “Merkez Bankası yönetiminde yaşanan değişikliğe rağmen yeni yapılanma hızla gerçekleşti ve piyasalara güven veren para politikası kurulu, Şubat toplantısında politika faizini %45 düzeyinde sabit tutarken faiz artış döngüsünün tamamlandığını, yılsonu enflasyon tahminlerini koruduğunu, enflasyon oranını düşürmek için para politikası duruşunun devam edeceğini açıkladı. Merkez Bankası yönetimi, görev alanına hakim görünümüyle piyasalara güven vermektedir” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM İSTİHDAM YÜKSELDİ”

Sözlerine devam eden KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli, 2023 yılında gerçekleştirdiği 118,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile AB üye ülkeleri dahil birçok ülkeyi geride bırakarak dış ticarette 40. sırada yer almıştır. Beklendiği üzere Ocak ayı enflasyonunda yükseliş eğilimi görülmüştür. Döviz kuru hareketi ve baz etkisiyle yıllık enflasyondaki yükselişin ilk altı aylık dönemde devam edeceğini söyleyebiliriz. İşsizlik, Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 1,5 puan ve bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek yüzde 8,8 olarak gerçekleşmiştir. Aralık itibariyle toplam istihdam sayısı 32 milyon 56 bin kişi olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmiştir. İlimizde 4a sigorta kapsamında 664 bin 656 kişi çalışmaktadır. Erkek çalışan sayısı 450.365 kişi kadın çalışan sayısı 214 bin 291 kişi.

“DEVLETE EN ÇOK GELİR SAĞLAYAN İL”

Vergi Gelirleri, 2023 yılında Kocaeli, İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin %10,78’ini karşılayan ikinci il olmuştur. Tahakkuk eden vergilerin tahsilinde Kocaeli yüzde 94 ile ilk sırada yer almaktadır. Kocaeli’de 485 milyar 300 milyon TL vergi tahsil edilmiştir. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla. Kocaeli’nin 2023 yılında kişi başına ödediği vergi geliri 230 bin 776 TL’dir. Türkiye ortalaması ise 52 bin 720 TL’dir. Özetle Kocaeli, devlete en fazla gelir sağlayan ildir.

“SİMİT VE YOĞURT AVRUPA MARKASI OLUYOR”

Ticaret Bakanımız Ömer Bolat geçtiğimiz günlerde 3 kamu bankasının, banka kartındaki komisyonun oranını yüzde 2.39’a; akaryakıt istasyonlarında da yüzde 2.25’e düşürdüğünü açıkladı. Bu açıklamalarını olumlu buluyor, Özel bankalarının da gerek akaryakıt gerekse de diğer sektörlerde de komisyon oranlarında düşüşe geçmelerini bekliyoruz. İlimize özgü ürünleri tanıtmak ve ticari hayata katkı sağlamak amacıyla yöresel ürünlerimiz için Coğrafi İşaret başvurusu yapmış ve İzmit Simidi ile Kandıra Manda Yoğurdu Coğrafi işaret Tescil Belgelerini ülkemize kazandırmıştık. İkinci hedefimiz ise Avrupa Birliği’nde tescil ettirmekti. Bununla ilgili de çalışmalarımızı tamamlayıp başvuru aşamasına geldik. İnşallah kısa bir süre sonra olumlu sonuçlarıyla birlikte ilimiz ürünlerini Avrupa Birliğinde de markalaştıracağız.

ZİYARETLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bizlerinde katılımlarıyla Kocaeli iş dünyası temsilcileri ile buluşma gerçekleştirdi. Toplantının akabinde ise Bakanımızla özel bir görüşme gerçekleştirdik. Üyelerimiz ve Kocaeli İş dünyası için önem arz eden sorunlar ve taleplerle ilgili kapsamlı bir dosya sunduk. Ardından, Kocaeli Sigorta Acenteleri Derneği (KOSAD) Başkanı Bülent Yılmaz ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Osman Çelik’e ziyaret gerçekleştirerek Sigorta sektöründe yaşanan sorun ve çözüm önerilerini içeren dosyamızı sunduk. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Odamızı ziyaret ederek, iş insanlarıyla istişarelerde bulundu.

SAĞLIK TURİZMİ VURGUSU

İlimizin sağlık turizmindeki yıldızını daha da parlatmak üzere Odamız organizasyonunda, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Fatih Taşdelen ve Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan’ın da katılımlarıyla, Berlin Sağlık Fuarı’nda yerimizi aldık. Ardından Odamıza Sağlık Turizmi Deneyim Paylaşımı Toplantısı Odamızda düzenlendi. İlimiz başta olmak üzere Doğu Marmara Bölgesi Oda temsilcilerinin katılımı ile verimli bir organizasyon geçirdik. Sağlık Turizmi konusunda deneyimli acente, hastane ve sigorta şirketi temsilcileri üyelerimize bilgilendirmede bulundu.

3 UZMAN PERSONEL İSTİHDAMI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır ile Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı‘nın teşrifleri ile gerçekleştirilen “Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi – Su Buluşması”na katılım sağladık. Ülkemizin önde gelen kurumlarından biri olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Kocaeli İrtibat Ofisi’ni Odamızın girişimleriyle şehrimize kazandırdık. Odamız Hizmet Binası giriş katında tahsis edilen büroda çalışmalarına başlayan Ofiste 3 uzman personel görev yapıyor. Üyelerimizi ve bu alanda faaliyet gösteren işletmeleri, destek programlarından azami oranda yararlanması için Odamıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞLETMECİLERİMİZ TEMSİL KABİLİYETİNE SAHİP”

Hesapları İnceleme Komisyonu üyesi İbrahim Şahin Ocak ayı mizanı ile ilgili üyelere bilgi verdi. Daha sonra kürsüye çıkan Meclis Üyesi Eray Bodur, dilek ve temenniler bölümünde söz aldı. Bodur konuşmasında, “Ocak ayı içerisinde kış turizminde güzel hizmetler sağlayan Kartepe Bölgesinde bazı aksaklıklar ve istenmeyen olaylar gelişmişti. Bizler göreve gelirken Kartepe Bölgesinde bir çalışma yürüttük. Oradaki işletmelerimiz ile sürekli temas halindeyiz. Bölgede bir turizm derneği var. Yaşanan olumsuzluklardan dolayı kamuoyunda bazı haksız ithamlar oldu. Bunları asla kabul etmiyoruz. Bölgedeki işletmecilerimiz turizm standartları taşıyan, yatırımlar ile bölgeyi değerli hale getiriyor. Komşuda yapılan vahşi bungalov tarzı vahşi yapılanma var. İşletmelerimiz temsil edecek kaliteye sahiptir. Kartepe Bölgesi ruhsatsız bungalov işletilmeyen bir bölge. Yatırımı mevzuat haricinde yapanlara göz açtırmıyor” ifadelerini kullandı.