Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lezzetli Ezogelin Çorbası Tarifi ve Püf Noktası

Çorba denildiğine akla ezogelin ve mercimek geliyor. Çoğu zaman birbiri ile karıştırılan bu iki çorba tamamen farklı tatlara sahiptir. Bu yazımızda sizlere lokantalarda yediğiniz ezogelin çorbasını evinizde nasıl yapabileceğinizi aktaracağız.

Çorba denildiğine akla ezogelin

Kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden bir ezogelin çorbasıdır. İster akşam yemeklerinde sıcak bir başlangıç için bu çorbayı tercih edin isterseniz de sabah kahvaltılarda tercih edin. Hem lezzetli hem de doyurucu özellikleri ile ön plana çıkan ezogelin çorbası, çoğu zaman mercimek çorbası ile karıştırılsa da aslında bu iki çorba tamamen farklıdır.

Lokantalarda en çok servis edilen çorbaların başında yer alan ezogelin çorbası, evlerde yapıldığında aynı tada sahip olmuyor diyenleri yakından ilgilendiren bir tarif ile karışınızdayız. Sizler için hazırladığımız bu tarif ile dışarıda bayılarak tükettiğiniz ezogelin çorbasını artık evinizde yapabileceksiniz. Usta aşçıların kullandığı bu tarifin ve ezogelin çorbasının püf noktalarına gelin birlikte bakalım…

LEZZETLİ EZOGELİN ÇORBASI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Lokantalarda yediğiniz çorbaları aratmayacak bu tarifi uygulamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 5 su bardağı su (et ya da tavuk suyu tercih edilebilir)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

EZOGELİN ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR?

Ezogelin çorbası hazırlamak için ilk olarak tencereye yağın ilave edilmesi ve küçük küçük doğranan soğanların yağda yumuşayana kadar kavrulması gerekir. Bu sırada kullanılacak olan bulgur, mercimek ve pirinç yıkanarak hazır hale getirilir. Rengi değişen soğanların üzerine sırası ile mercimek, bulgur ve pirinç ilave edilir. Birkaç dakika kavurma işlemine devam ettikten sonra çorbanın suyu ilave edilir.

Su ilave edildikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve suyun kaynaması beklenir. Kısık ateşte su kaynarken, mercimeklerin de dağılana kadar pişmesi gerekir. Çorba kaynarken ayrı bir kap içerisinde sıvıyağ kızdırılır ve içerisine salça ilave edilerek kavrulur. Salçanın üzerine nane, pul biber ve karabiber ile bir su bardağı su ilave edilir. Hazırlanan sos pişirilir ve çorbanın içerisine yavaş bir şekilde eklenir. Bu aşamada çorbanın kıvamının kontrol edilmesi gerekir. Çok koyu bir kıvama sahip olan ezogelin çorbasına bir miktar su ekleyerek açılmasını sağlayabilirsiniz. Hazırlanan ezogelin çorbasının üzerine limon ve elma sirkesi ilave ederek servis edebilirsiniz.

EZOGELİN ÇORBASININ PÜF NOKTALARI

Ezogelin çorbası yaparken et suyunun kullanılması çorbanın daha lezzetli olmasını sağlarken aynı zamanda daha besleyici olmasına da imkan sunuyor. Ezogelin çorbası yaparken pirin ve bulgurların önceden haşlanması çorbanın tam kıvamında olmasını sağlayacaktır. Genel olarak lokantalarda tüketilen ezogelin çorbaları bu şekilde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra soğanların küçük küçük doğranmasına, sıvıyağ ve salça ile aynı anda kavrulmasına da dikkat edilmelidir. Lokantada yapılan ezogelin çorbalarının birçoğu su ve tavuk suyu karışık olacak şekilde pişirilmektedir.

Tarifimizde de yer alan salçalı sos karışımı, lokantalardaki ustaların sırları arasında yer alır. Son aşama olarak çorbanın üzerine dökülen salçalı ve baharatlı sos, ezogelin çorbasının lezzetini ikiye katlamaktadır. Aynı zamanda bakliyatların karıştırılmasında kullanılacak olan tel çırpıcıda oldukça önemlidir. Karıştırma işlemi için mutlaka tel çırpıcı kullanılmalıdır. Aksi halde pirinç, bulgur ve mercimek tane tane kalır ve çorba içilirken ağza gelir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden
Sıradaki Haber Domatesli Biberli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası