Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

O çiçeği koparanlara 387 bin TL ceza!

Ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen bu eşsiz çiçeği koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahribattan büyük miktarda para cezası uygulanıyor.

Ziyaretçilerin ilgi odağı haline

Çanakkale’de bulunan nilüfer çiçeği endemik tür olması sebebiyle yasal koruma altında yer alıyor. Sadece akarsu ve göletlerde yetişen nilüfer çiçeklerini koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten ceza kesiliyor.

BÖLGE TURİZMİNE DESTEK

Biga ilçesine bağlı Kalafat köyünde 2 dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle bölgenin turizmine destek sunarken, “Lotus” çiçeği olarak da adlandırılan nilüfer çiçekleri ise ziyaretçilerin ilgi odağı haline geliyor. Sapı yaklaşık 1 metreyi bulan nilüfer çiçeği, suyun dibinde çamurda kökleniyor. Nilüfer çiçeklerinin tohumunun ise Amazon ormanlarından göçmen kuşlar ile taşındığı ve bu sayede oluştuğu düşünülüyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ TAHRİBATIN CEZASI AĞIR

Nisan ayı başında açmaya başlayan nilüfer çiçekleri, kasım ayının son günlerine kadar ziyaretçiler için eşsiz bir manzara oluşturuyor. Koruma altındaki nilüfer çiçeklerini koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten 387 bin 141 TL ceza kesiliyor.

NİLÜFER ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Budizm’de saflık ve yenilenmenin sembolü olan bir yaşam çiçeğidir. Lütuf ve güzelliği temsil eden bu bitki, göletlerde ve akarsularda yetişir. Dini törenler sırasında sıklıkla kullanıldığı için bu durum ona mistik bir özellik verir. Her kültür, rengine bağlı olarak bu büyüleyici çiçeğe kendi anlamını verir. Mavi Nilüfer, eski Mısırlılar tarafından öteki dünyanın, reenkarnasyonunun ve gizemlerinin güçlü bir hatırlatıcısı olarak kabul edilmiştir. Bundan dolayı ritüellerinde ve meditasyonlarında önemli bir rolü bulunuyor.