Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP Kocaeli’deki siyasi aktörler, “Siyasette yumuşama dönemi” için ne düşünüyor?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında başlayan, “siyasette yumuşama dönemi” CHP içinde de en önemli gündem maddesi. Peki Kocaelili aktörler neler düşünüyor?

CHP Genel Başkanı Özgür

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezinde bir araya geldi. Erdoğan-Özel görüşmesi, Türk siyasetinde bir yumuşama döneminin başladığı şeklinde yorumlandı. Özgür Özel daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirdi. Özellikle bu görüşmeler öncesinde ulusal medyada yer alan iddialara göre, CHP içinden de çeşitli tepkiler gelmiş ancak Özgür Özel, diyalog kurmakta kararlı durmuş ve adımlarını atmıştı.

NELER SÖYLEDİLER?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in girişimleriyle başlayan yeni dönem ile ilgili CHP’nin kentte aktif görevde olmayan ancak siyasi ağırlığı bulunan isimlerin görüşlerini aldık. TBMM eski Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP’li eski milletvekilleri Sefa Sirmen ile Hikmet Erenkaya, CHP İl eski Başkanı Cengiz Sarıbay ve CHP İzmit İlçe eski Başkanı Selman Yıldırım, yeni dönemle ilgili görüşlerini Nokta Gazetesi ile paylaştı. İşte CHP’li aktörlerin yeni dönemlerle ilgili düşünceleri.

YUMUŞAMA DÖNEMİ DEĞİL

TBMM eski Başkan Vekili Haydar Akar, “Yumuşama dönemi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan dillendiriyor. Özgür bey muhalefetini yapıyor. Devlet kurumlarının da siyasi temsil makamı. Özgür bey bu makamlarla görüşüyor. Cumhurbaşkanı ile görüşecek, Türkiye’nin problemlerini görüşecek ve itirazlarını sürdürecek. İtiraz etme, onunla birlikte yol yürüme dönemi değil. İtirazlarını sürdürecekler, anlatacaklar.

Haydar Akar

SİYASETİN DİLİ DEĞİŞECEK

Kurumsallaşmayı, ayrışmayı kaldırmak son derece önemli. Ben de bu dönemi pozitif buluyorum. En azından siyasette dil değişecek. Kişiler üzerinden tanımlamalar, hakaretler ortadan kalkar. Tabi herkes işini de yapacaktır. Muhalefet görevini yapacak, iktidar da yapacak. Muhalefet de yapması için zorlayacaklar. Bunun bir ittifak gibi algılanmaması lazım. Eksikliklerin anlatılması önemli. Malum, Erdoğan’ın etrafı sarılı. En azından bu görüşmelerle sorunları çok daha iyi öğrenebilecek” dedi.

GERGİNLİĞİN FAYDASI OLABİLİR Mİ?

CHP Kocaeli eski Milletvekili ve Eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, “Ben son derece olumlu buluyorum. İktidarlar her zaman olacaktır. Muhalefet de olacaktır. Ama iktidar da muhalefet de Türkiye’nin menfaati için çalışacaktır. Gerginliğin Türkiye’ye bir menfaat getirmesi olabilir ?

Sefa Sirmen

ÖZGÜR BEY DOĞRU İŞLER YAPIYOR

Ama öbür taraf ama bu taraf adım atacak. Yani bir belediye başkanı seçilir, mücadele eder. Fakat seçildikten sonra herkesin belediye başkanı gibi hareket eder. Bu bana destek vermedi, bu bana oy vermedi, bu bizden değil gibi gidersen, olmaz. Hem kendine hem de şehrine zarar verirsin. Özgür Özel bence doğru işler yapıyor. Çok da halkta güven uyandırmaya başladı. Onun talepleri de Türkiye’nin menfaatlerine olan talepler.

AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR

Özgür bey herkesin sorunlarını dile getirmek, onlarla ilgili çözüm yollarını birlikte bulmak için mücadele ediyor. Bu çaresizliği nasıl aşabiliriz düşünüyor. Akıl akıldan üstündür, herkesin desteğine ihtiyaç var. Bu toplum kimsenin egemenliğinde olamaz. Her zaman saygınlığı ve liderliğiyle örnek olacak bir toplum. Bugün ulaştığımız nokta içler acısı. İnsanların ikinci el eşyalara ilgisi ağrına gidecek olaylardır.

ÇALIŞIYOR DA KOŞUYOR DA…

Özgür Özel de bunları görüyor. Türkiye’yi geziyor. Çalışıyor da, koşuyor da. Bunları dile getirmesi, iktidarla paylaşarak çözüm ortaya koyması çok önemli. Muhalefetin görevi iktidarı icraate zorlamaktır. Özgür beyin bu adımları, muhalefet açısından pozitif bir tablo ortaya koyacak” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR DAHA ÇOK DİYALOGA AÇIK OLMALI

CHP Kocaeli eski Milletvekili ve Eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Erenkaya, “Ülkemiz demokrasiyle yönetiliyor. Demokrasilerde insanlar birbirleriyle diyalog kurmaktadır. İster muhalefet ister iktidar. Bu diyalog kurulmalıdır. Demokrasinin bir numaralı kuralı, kesinlikle ve kesinlikle diyalog olmasında fayda vardır. Bu adımı da ilk atması gereken ki gelişmiş ülkelerde böyle olur: İktidar partisi daha çok diyaloga açık olması lazım.

Hikmet Erenkaya

İYİ BİR ADIM

Son yıllarda CHP’nin Genel Başkanı Özgür Özel iyi bir adım attı. Ben yaş itibarı ile rahmetli Demirel zamanında, Özal, Erbakan, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller zamanında, Ecevit zamanında, Bahçeli dönemlerinde görev yaptım. Şehrimizde diyaloglarımız vardı. Biraz daha genel anlamda diyalog vardı. Son dönemlerde bu diyalog kesilmişti.

GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ OLDU

Bu güzel bir başlangıç oldu. Dilerim bu başlangıç devam eder. İlk sorumluluk da iktidar partisinindir. Ana muhalefet lideri bu adımı attı. Verdiği mesajlar çok önemli ve çok güzel. 85 Milyonun geleceği için partiler ve parti liderleri birbirleriyle diyalogda olması. Fikirler ayrı olabilir. Yöntemler farklı olabilir. Ancak bu diyalog zemini, tüm Türkiye’yi memnun eder” dedi.

MUHALEFETİ ZAYIFLATMAZ

CHP İl eski Başkanı Cengiz Sarıbay, “Bu duruma ister yumuşama ister normalleşme diyelim. Tasvip ettiğim bir durum. Ben her zaman iletişimi savunurum. Bu iletişim ayıplanacak bir şey değil. Bu söylemlerle muhalefet zayıflamaz.

Cengiz Sarıbay

EN AĞIR MUHALEFETİ YAPACAKTIR

Hatta en ağır muhalefeti yapacağımıza inanıyorum. Medeni ilişkileri sürdürmek lazım. Avrupa ülkeleri bunu zaten yapıyor. Bizim de yapmamız gerekiyor. Problemlerimizi bir araya gelerek çözmemiz gerekiyor. Doğru olan bu. Biz bu ülkenin ağabeyiyiz, büyüğüyüz. Bu süreci olumlu buluyorum” dedi.

OLUMLU VE FAYDALI BULUYORUM

CHP İzmit İlçe eski Başkanı Selman Yıldırım, “Ben Özgür beyin yaptığı hamlelerle, davranışlarıyla tekrar Türkiye’nin devlet olma yolunda ciddi bir mesafe almasına vesile olacağını düşünüyorum. Memleket meselelerini siyasi partilerin ortak çalışma yapma, karşılıklı bilgilendirme ve memleketin geleceğiyle ilgili ortak karar alma konusunda bu hamleleri, bu görüşmeleri olumlu buluyorum. Çok faydalı buluyorum. Ülke adına da önümüzdeki süreçte faydalarını göreceğimize inanıyorum. Bu görüşmelerin yanlış olduğunu asla düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Selman Yıldırım