Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Microsoft küresel krize neden oldu! Bankalar ve havalimanları çöktü

Türk Hava Yolları (THY) dahil olmak üzere birçok havayolu şirketinin küresel ölçekte bir ‘teknik aksaklık’ yaşadığı bildirildi.

Türk Hava Yolları (THY)

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Dünyada havacılık sektörü de dahil olmak üzere birçok şirketi etkileyen bir yazılım sorunu tespit edilmiştir. Operasyonlarımızda kısmi etkiler yaşanmakta olup, bu sorunun çözülmesi için gerekli adımlar atılmaktadır. İşlemlerimiz yavaş yavaş normale dönmektedir. Yaşanan aksaklık nedeniyle değerli misafirlerimizden özür dileriz” dedi. BBC’nin haberine göre, Avustralya’da büyük bankalar, medya kuruluşları ve havayolu şirketleri gibi birçok kurum, bilgi teknolojileri alanında meydana gelen büyük bir aksaklıktan olumsuz etkilenmiş durumda. Sydney Havalimanı’ndaki uçuşlar iptal edilirken, marketlerdeki kasa sistemlerinde sorunlar yaşandı ve yayın kuruluşları, canlı yayın sırasında grafikler ve bilgisayarlarda yaşanan problemler nedeniyle aksaklıklar yaşadı. Bazı medya kuruluşları, bu sorunlar nedeniyle canlı yayın yapamadıklarını bildirdi.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Avustralya’dan saatler önce, ABD’deki birçok havalimanı da benzer bir teknik sorun yaşadı. Bilgi teknolojileri kaynaklı problemler yüzünden havayolu şirketleri, uçuşları ertelemek veya iptal etmek zorunda kaldı. Sorunun kaynağı henüz netlik kazanmazken, bazı kurumlar bunun Microsoft’un PC işletim sistemleriyle ilgili olabileceğini belirtti. Almanya’nın başkenti Berlin’deki havalimanından yapılan açıklamada, uçuşların yerel saatle 08.00’e kadar durdurulduğu ifade edildi. Sky News, bu sabah canlı yayına geçemediklerini bildirdi. İspanya’daki havalimanlarının da aksaklıktan etkilendiği öğrenildi.

ABD merkezli büyük havayolu şirketleri olan American Airlines, Delta Airlines ve United Airlines, iletişim sorunları nedeniyle uçuşları durdurdu. Yaklaşık bir saat önce Microsoft, bulut sistemindeki aksaklığın çözüldüğünü açıkladı ve bu sorunun düşük maliyetli havayolu şirketlerini etkilediğini belirtti. Açıklamada, aksaklığın dün Doğu Saatiyle (ET) 18.00’de başladığı ve ABD’de Azure bulut platformunda sorunlara yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, bazı Microsoft 365 uygulama ve hizmetlerindeki problemler de inceleniyor.

Avustralya İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, aksaklığın küresel siber güvenlik şirketi Crowdstrike ile ilgili bir sorunla bağlantılı olduğunu, ancak bu durumun bir siber saldırı olduğunu gösteren herhangi bir bilgi bulunmadığını duyurdu.