Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’den Kumla Deresi açıklaması: Bakanlık İSU’ya ceza kesecek mi?

CHP Kocaeli Proje Denetleme ve Kent Suçları Komisyonu, son günlerde siyah su akan Kumla Deresi hakkında basın açıklaması yaptı.

CHP Kocaeli Proje Denetleme

İzmit Alikahya mevkiinden geçen Kumla Deresi, zaman zaman siyah renkte akıyor. Çevre sakinleri tarafından tepki ile karşılanan durum hakkında CHP Kocaeli Proje Denetleme ve Kent Suçları Komisyonu basın açıklaması yaptı.

“OKSİJEN TÜKETİYOR”

Deredeki kirliliğin toplu balık ölümlerine sebep olduğunu söyleyen açıklama şu şekilde:

“İzmit Kumla deresi son yıllarda kirlilik haberleri ile gündeme gelmektedir. İki gün önce siyah akan derede; atık sudaki kirlilik suda hem oksijen tüketerek hem de toksik etki yaparak balık gibi canlıların toplu ölümüne sebep olmuştur.

“TIKANMA VE TAŞMA SONUCU”

Kumla Deresi’nin siyah renkte akmaya başlaması ve kötü koku yayması üzerine inceleme yapan İSU ekipleri, kanalizasyon hattında tıkanma ve taşma sonucu derenin kirlendiğini beyan etmiştir. İSU kendi kanalizasyon hattının tıkandığını da açıklamıştır. Sık sık derenin kirlendiğini mahalle muhtarı ve sakinleri basın yolu ile dile getirmektedir.

“ATIKSU DÖKÜLÜYOR”

İSU’nun görevi belirli periyotlarda kanalizasyonları temizlemektir. Kanalizasyon belirli periyotlarda temizlenmediğinde alıcı ortam olan Kumla deresine atıksu dökülmektedir. Dökülen atıksu toksik ve kirletici olduğundan deredeki canlıların ölümüne sebep olmuştur. Ayrıca sıcakların artması uçucu zehirli maddelerin buharlaşması ile yakın çevredeki insan ve canlılara da zarar vermiştir.

“İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSKLİ”

Yine haşerat, böcek ve diğer hayvanların alanda üremesi de hızla artacaktır. Kumla deresine akan atıksu çevre ve insan sağlığı açısından risk teşkil edebilecek olumsuzluklara sebep olmuştur. Kanalizasyona atık su deşarj eden firmaların kontrol yetkisi İSU’dadır. Dereye deşarj edilen atıksuyun toksik ve tehlikeli olduğu anlaşıldığına göre İSU endüstrileri yeterli denetlememektedir. Dere etrafında birçok endüstri bulunmaktadır. Bu endüstriler ön arıtım yaptıktan ve kirliliklerin

“TOKSİK ATIKSULAR…”

İSU’nun belirlediği limitlere indirdikten sonra kanalizasyona atıksularını deşarj etmektedir. Endüstri tarafından kanalizasyona deşarj edilen atıksular İSU’ya ait arıtma tesislerinde arıtılmaktadır. Kumla deresine gelen toksik atıksular aynı zamanda arıtma tesisine de gitmektedir. Arıtma tesisinde arıtma yapan mikroorganizmalar üzerinde de toksik etki yaparak ölümlerine sebep olacaktır.

“BUNU REKLAM YAPIYOR…”

Arıtma işini yapan mikroorganizmalarda öldüğünde atıksular arıtılmadan İzmit Körfezine verilecektir. Bu olaylar sık sık basına yansımaktadır. İSU arıtma tesislerinde arıtamadığı atıksuyu Körfeze veriyor, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Körfez Dip temizliği projesiyle Körfezde uzaklaştırıyor ve bunu reklam yapıyor. Dereye atıksular bütün gün akarak atıksu alıcı ortam olan Kumla deresini kirlettiği raporlarda belirlenmiştir.

“BAKANLIK İSU’YA CEZA KESECEK Mİ?”

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak soruyoruz; Çevre kirliliği ve insan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İSU ya ceza kesecek mi ? Buradan bir kez daha Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli İl Başkanlığı olarak bu konunun takipçisi olacağımızı belirterek, her türlü doğaya zarar veren proje ve olayların karşısında olduğumuzu yineliyoruz.”