Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kandıra Akçakese’ye yapılması planlanan çöp tesisiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden merak edilen sorulara yanıtlar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra Akçakese’ye yapılması planlanan tesisle ilgili ilk kez kapsamlı bir açıklama gerçekleştirdi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra

Kocaeli’nin gündemi Kandıra Akçakese’ye yapılması planlanan tesis. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bugün konuyla ilgili ilk kez kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı yaptı. KBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, Biyokurutma Teknolojiki Entegre Tesisi’yle ilgili bilgiler aktardı.

MENGÜÇ AÇIKLADI

İlk olarak önemli açıklamalar yapan Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, “Biz ilk etapta 2019 öncesinde bir yakma tesisi düşünüyorduk. ÇED süreci başlatıldı.
2019’dan sonra yakma tesisinden vazgeçildi.

SÖYLEMLER OLDU

Çevresel anlamda bir takım endişeler söylemler oldu. Akademik Odalar bir yakma tesisi yapılmasın diye bize geldi, onlarla da görüştük. Her ne kadar ÇED süreci tamamlansa da yakma tesisinden vazgeçelim fikri ortaya çıktı.

YAKMA TESİSİ YAPMIYORUZ

Başkanımız Tahir Büyükakın da çevreye zararından dolayı yakma tesisini istemedi. O süreçte akademik odalarla birlikte çalışmaya başladık. Bir yer bulup vazgeçtiğimiz yoktu. Teknolojiyle ilgili bir değişiklik olunca yer değiştirdik. Maksimum 25 bin metrekare alan yakma tesisi için yeterli oluyordu. Dolayısıyla çok büyük bir alana ihtiyaç yoktu.

AKADEMİK ODALARLA ÇALIŞTIK

Biz 6-7 ay kadar akademik odalarla çalıştık. Hiç niyetimiz olmamasına rağmen Körfez’de yapılacak dendi. O süreçte farklı farklı senaryolar ortaya çıkarıldı. Gebze’den itibaren Körfez’in kuzeyinde kalan tüm yerleri taradık. Çok fazla alan imkanımız yoktu. 14 tane alternatif alan oluşturduk. Hangisi olur, nasıl olur diye üzerinde çalıştık.

OLMADI

En son geldiğimiz noktada Akçakese’de karar kıldık. Zaten bir hiçbir yerle ilgili tam ortak bir fikre baramadık. Eskişehir’in bozkırlarına çöpü taşımayı teklif ettik. Bunu ciddi ciddi düşündük. Bakanlığın yapacağı bir tesiste bu çöpleri yok edelim, orada verimli tarım toprakları da yok dedik. En nihayetinde bu da olmadı.

ARGE PROJESİ

Biz arayışımızı sürdürürken bir Arge projesi geldi konuyla ilgili. Arge projesi 4 yıldan fazla sürdü. Kamu parası harcanmadı. 30 milyon dolar maliyetliydi, bir vatandaş bu parayı harcadı. Biz ona sadece yer gösterdik. Ancak proje ne yazık ki başarısız oldu, vatandaş bize daha fazla projeyi yürütemeyeceğini iki ay önce söyledi.

EN AZA İNDİRMEK İÇİN

Biz sadece arge projesine umut bağlamamıştık. Çünkü bu sorunun çözülmesi gerek ve farklı planlarınızın olması gerekiyor. İlk etapta Kandıra Akçekese’de İnsanların özellikle tepkisini inceledik. Şu an verilen tepkilerin aynısı geliyordu. Bu tepkileri en aza indirecek ne yapabiliriz arayışına girdik.

ÇEVREYE ZARARI YOK

Ve şimdi çevreye zararı olmayan bir proje ürettik. Biyokurutma tesisinde toprak pislenmeyecek. Tarım ölmeyecek. Su kirlenmeyecek. Turizm yolunu çöplük yapmadığımız görülecek. İZAYDAŞ buraya gelmeyecek. Bölge halkının tüm kaygılarının yersiz olduğunu göreceksiniz.

KAYGILAR DOĞRU DEĞİL

Bu kaygıların hiçbirinin doğru olmadığını göreceksiniz. Kırmızı halı serip gelin yapın demesini zaten beklemiyoruz. Hammaddesi çöp olan tesisin tüm garantileri olmasına rağmen, insanların tepki göstermesi normal. Biz kimseye kızmıyoruz” dedi.

ÇÖP SUYU OLMAYACAK

Daire Başkanı Mesut Önem, “Tesisimizin adı Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi. Biz bu tesisin Türkiye’ye model olacağını düşünüyoruz. Kocaeli’de atık yönetiminde 23 tesis var. Bundan sonra depolama yapamayız. 2035 yılına kadar 2100 ton atığın 1260 tonunu geri kazanmak zorundayız. Kandıra’daki tesiste 50 bin metrekare kapalı alana sahip tesisimizde; Atık Kabul Ünitesi, Ön İşlem Ünitesi, Biyokurutma Ünitesi, ATY Üretim Ünitesi, İnert Atık Malzeme Değerlendirme Ünitesi bulunacak. Atıklar tesiste öncelikle tartım ve içerik kontrolü yapıldıktan sonra; Negatif basınç ile koku yönetiminin sağlandığı, atığın geçici biriktirilebileceği bunkerlere alınacaktır. Sahada çöp suyu asla olmayacak” dedi.

ENDİŞELERE DEĞİNDİ

Önem, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemize atık yönetiminde model olacağız. Ulusal sıfır atık hedefine şehrimizde ulaşacağız. Döngüsel ekonomiye katkı sağlayacağız. Ülkemizin karbon ayak izini azaltacağız. Fosil yakıta alternatif enerji kaynağı oluşturacağız” ifadelerini kullandı.