Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hayatımızı kurtarıyorlar fakat onları tanımıyoruz!

Kocaeli’de de faaliyet gösteren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi UMKE, 21. yılını kutluyor. 21. Yıl etkinliğinde konuşan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, “Kahramanmaraş merkezli depremde bölgeye görevlendirilmesi yapılmayan ekipler bize küstü” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’de de faaliyet gösteren

Kısa adı UMKE OLAN Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi 21’inci yılını geride bıraktı. Başta deprem, sel ve acil afet durumları olmak üzere bir çok önemli olayda en ön safta görev alan UMKE bir çok hayat kurtardı. . Gönüllülük esasına dayalı olarak çalışan UMKE ekipleri için düzenlenen 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftası Kocaeli’de de kutlandı.

“DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE”

UMKE ekipleri ile bir araya gelerek haftalarını kutlayan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, “UMKE özellikle 1999 Marmara Depremi’nden sonra medikal kurtarmanın ve acil sağlık hizmetlerinin verilmesi görüşüne binaen oluşturulmuştur. Bu konuda Kocaeli öncü illerden biridir. Dünya standartlarının üzerinde ulusal medikal kurtarma ekibi bulunmaktadır. UMKE göreve başladığı 21 yıl boyunca gerek ulusal, gerekse uluslararası bir çok afet ve acil durumlarda başarıyla hem ülkemizi temsil etmiştir, hem de uluslararası düzeyde ciddi anlamda başarılara ve birçok insanın hayatta kalmasına katkıda bulunmuştur” diye konuştu.

“BÖLGEYE GİDEN İLK EKİPLERDEN”

Afetlerde acil sağlık hizmetleri ve UMKE Bölge Koordinatörlüğü olarak Türkiye’nin 30 bölgeye ayrıldığını söyleyen Pehlevan, “Her türlü afet ve acil durumlara gönüllülük esasına dayalı olarak 500’e yakın sağlık personelimiz fedakarca görev yapmaktadır. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremde ekiplerimiz bölgeye giden ilk ekiplerdendi. Ekiplerimiz bölgede fedakarca çalıştı. UMKE, sadece acil afet durumlarında değil toplumsal olaylarda, göçlerde, kimyasal biyolojik ve nükleer sızıntıların olabileceği olaylarda görev yapmaktadır. O alanlarda seyyar hastanenin kurulması, komuta kontrol merkezlerinin oluşturulması veya uluslararası spor müsabakalarında, olağanüstü göç durumlarında UMKE görev yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“GÖREVLENDİRİLMESİ YAPILMAYAN EKİPLER BİZE KÜSTÜ”

UMKE özellikle medikal kurtarmanın yanında daha sonraki süreçte sağlık organizasyonlarının etkili verilmesi konusunda başarıyla görev yaptığını altını çizen Pehlevan, “Sürekli eğitim ve tatbikatlar düzenlenmekteyiz. Gerekli araç ekipman takviyesi yapılmakta. Ülkemiz maalesef bir deprem bölgesi. Doğal afetlerin sıkça yaşandığı bir bölge. O nedenle bu medikal kurtarmanın hızlı etkin şekilde verilmesi amacıyla bu organizasyon dünya standartlarında hizmet vermektedir. Kahramanmaraş merkezli depremde bölgeye görevlendirilmesi yapılmayan ekipler bize küstü. Ekiplerimizin bu tutumu olağanüstü ve gurur duyucu bir şey. Biz bütün ekibimizle gurur duyuyoruz. ‘Beni niye götürmediniz?’ ya da ’Görevlendirmeniz?’ diye bize şikayette bulunan arkadaşlarımız oldu. Tabii ki bu plan dahilinde bütün arkadaşları ihtiyaca binaen gönderiyoruz ama hiçbir davete mahal bırakmadan, ‘Bana ne görev verilirse yapabileceğim’ isteği ile işte geliyorlar. UMKE ekipleri, her türlü konforundan uzak kalarak insanların canını kurtarmak için yapılabilecek her türlü fedakarlığı gönüllü şekilde yapıyor. Bu fedakarlıklarını defalarca ispatladılar. 500’e yakın gönüllümüz var ve bu gittikçe artıyor. UMKE’cilerin çoğu anne. Çoluğundan, çocuğundan ayrılıyor, fedakarlık yaparak görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar. İnsanların gözyaşlarını, acılarını dindirmek için her türlü fedakarlık yapmaya hazır şekilde bekliyorlar.

“BİZLER İÇİN MUTLULUK”

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Kocaeli Sorumlusu Ercan Kalabaş ise “Hem bölgemizde hem de elimizde olan bütün olağan dışı durumlarda ekibimizle görev yapıyoruz. Tabii çok zor bir görev bu. Çünkü hem kendinizden hem ailenizden ödün vermek zorunda kaldığınız, çoğu zaman aileden uzak yerlerde çalıştığınız çok fedakârlık isteyen bir şey. Kendi mesleğimiz dışında bu işi yapıyor olmamız da buna ayrıca bir önem katıyor. Çünkü bizler sağlık personeli olarak kendi işlerimizi doktor, ATT paramedik, hemşire gibi kendi asil işlerimizi yapmanın yanı sıra gönüllülüğü esasıyla ülke personeli olarak AFET bölgelerinde çalışıyoruz. Bu da özellikle çalışmalarımıza daha bir anlam katıyor. Bu fedakarlığı yapmadan yapılabilecek bir iş değil. Elimizi uzattığımız, afet bölgesindeki destek olduğumuz, en ücra köşelere kadar bütün köylere gidip evinde bulduğumuz hastalara şifa dağıtmak, onların şifa eli olmak bizim için ayrı mutluluk” şeklinde konuştu.