Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Deprem olacak mı? Uzman isim uyardı

Tanınan deprem uzmanı beklenen deprem için büyüklük vererek uyardı.

Tanınan deprem uzmanı beklenen

Ünlü Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs ve Türkiye’nin deprem riski yüksek bölgelerinden biri olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Siirt’te düzenlenen deprem sempozyumuna katılan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı ve diğer kritik fay hatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KIBRIS’TA

Moriwaki, Kıbrıs’ın deprem riski taşıyan tehlikeli bölgelerden biri olduğunu vurguladı. “Kıbrıs’ta 7  civarında bir deprem olabilir. Bu bölge deprem açısından tehlikeli bir bölge,” dedi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’dan Adana’ya ve oradan Kıbrıs’a uzandığını belirten Moriwaki, bu fay hattının büyük risk taşıdığını ifade etti.

SIRALADI

Moriwaki, Türkiye’de depremlerin domino taşı gibi birbirini tetiklediğini belirterek riskli bölgeleri sıraladı: Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis: Bu bölge ikinci derecede riskli. Ege Bölgesi: İnce ve kısa fay hatları sık sık küçük depremler yaratıyor. Marmara Bölgesi: 1999 Gölcük depremiyle etkilenen bölgede Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kabaca 8 aktif fay hattı bulunuyor. Bir fay hattının kırılması 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem yaratabilir.

BİRİKEN BÜYÜK ENERJİ

Moriwaki, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin biriken büyük enerjiyi boşalttığı için bu bölgede büyük bir deprem beklenmediğini, ancak Hatay’ın yumuşak zemininin tekrar etkilenebileceğini belirtti. Kıbrıs’taki denizde meydana gelecek olası bir depremin de Hatay’ı etkileyebileceğini ifade etti. Deprem gerçeğinin kabul edilip hazırlıklı olunmasının önemine değinen Moriwaki, alınacak önlemlerle hasarın büyük ölçüde önlenebileceğini belirtti. Ev alacak veya kiralayacak kişilere şu önerilerde bulundu:

İYİ BİR ZEMİN…

Ruhsat ve İskan Durumu: Binaların izinli olup olmadığı kontrol edilmeli. İzin alınmamış binaların malzeme kalitesi şüpheli olabilir. Yapım Yılı: 2000 yılından sonra yapılan binalar, yönetmelik değişiklikleri nedeniyle genellikle daha sağlamdır. Moriwaki, ihtiyaca göre kentsel dönüşüm veya güçlendirme yapılması gerektiğini vurguladı. “Kolonların durumu kontrol edilmeli, betonun içindeki donatı paslanmışsa bina çökebilir. Belediyelerce kentsel dönüşüm yapılmalı ve binalarda yaşayanlar bu dönüşüme izin vermeli,” dedi. Japon uzman, depreme karşı hazırlıklı olmanın ve kentsel dönüşüm çalışmalarının önemini bir kez daha vurgulayarak, bu tür önlemlerin hayati olduğunu belirtti.