Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Macron harekete geçti! Hükümet kurma çalışmalarına başladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyatları süresince durdurduğu hükümet kurma görüşmelerine yeniden başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,

Fransa’da solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı erken genel seçimlerde en fazla sandalye kazandı, ancak hiçbir parti veya ittifak salt çoğunluğa ulaşamadı. Bu nedenle hükümet kurma süreci devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları süresince duraklattığı hükümet kurma görüşmelerini, seçimlerde en çok sandalye kazanan NFP ittifakındaki parti liderlerini Elysee Sarayı’nda kabul ederek yeniden başlattı.

‘CUMHURBAŞKANI HALA KENDİ HÜKÜMETİNİ KURMA İSTEĞİ TAŞIYOR’

Görüşmeye, solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets ile birlikte, ittifakı oluşturan Fransa Komünist Partisi’nin (PC) lideri Fabien Roussel, Sosyalist Parti’nin (PS) lideri Olivier Faure, Yeşiller Partisi’nin (EELV) lideri Marine Tondelier, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot ve LFI’li diğer siyasetçiler katıldılar.Castets, Elysee Sarayı’ndaki toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, Macron ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Genel seçimlerde solun en fazla milletvekili kazandığını vurgulayan Castets, Macron’un Fransız halkının mesajını anladığını, ancak Cumhurbaşkanının hala kendi hükümetini kurma isteği taşıdığını ifade etti. Castets, Macron’a hükümet kurma görevini önde gelen siyasi güç olan Yeni Halk Cephesi’ne bırakmaları gerektiğini ilettiklerini ve bugünden itibaren koalisyon oluşturmaya hazır olduklarını söyledi.

‘SÜREÇ HIZLI İLERLEYECEK’

Öte yandan, PS lideri Faure, basın mensuplarına Macron’un yeni başbakanın atanmasıyla ilgili kesin bir tarih vermediğini, ancak sürecin hızlı ilerleyeceğini belirtti. Faure, Macron’un istikrarın mevcut politikaların devamı anlamına gelmediğini fark ettiğini ifade etti. EELV lideri Tondelier ise Macron’un hükümet kurma müzakerelerini 26 Ağustos’ta tamamlayacağını ve bu tarihten itibaren sol ittifaka bir yanıt vermesi gerektiğini duyurdu. Macron, 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın kazandığı zaferin ardından Ulusal Meclisi feshedip erken genel seçime gitme kararı almıştı. 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılan seçimlerde Macron ve ittifakı başarısız olurken, sosyalistler ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi meclisteki sandalye sayılarını artırmıştı.

‘AĞUSTOS ORTASINDA BAŞLAYACAK’

Seçimlerde 4 sol parti tarafından oluşturulan NFP ittifakı en fazla milletvekili sayısına ulaşırken, hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289’u elde edemedi, bu durum koalisyon görüşmelerini zorunlu hale getirdi. Macron, 26 Temmuz-11 Ağustos arasında ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları sırasında başbakan ataması yapmayacağını ve hükümet kurma müzakerelerinin ağustos ortasında başlayacağını belirtmişti. Ulusal Meclis’teki en büyük siyasi grup, 193 milletvekiliyle NFP ve bağlıları olurken, Macron’un iktidar koalisyonu 166 milletvekiliyle ikinci sırada ve aşırı sağcı RN ile ortakları ise 142 milletvekiliyle üçüncü sırada yer alıyor. Macron’un 26 Ağustos’ta RN ittifakı liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

Fransız Anayasası’na göre Cumhurbaşkanının dilediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi bulunmakta, ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti veya ittifaktan seçiliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BMGK, bir haftada ikinci kez
Sıradaki Haber Fransa talebi ü-üzerine BMGK acil toplanıyor