Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Alper Tunga Akkuş

Spk denetimine tabi KAP aracılığıyla kendi “rızamız” olmadan “soyuluyoruz”

Türkiye’de yatırım yapmak, hele borsa da bir hisse senedi alıp değer yaratmak zor. Neden derseniz, aç gözlü patronlar başı çekiyor. Bu durum, sadece bireysel yatırımcıların kaygılarını artırmakla kalmıyor; aynı zamanda piyasanın genel dinamiklerini de olumsuz etkiliyor.

Birçok şirket, kârlarını kısa vadeli hedeflerle maksimize etmeye odaklanmış durumda. Uzun vadeli büyüme stratejileri yerine, hissedarların beklentilerini karşılamak adına, kâr paylarını artırmak için maliyetleri kısma yoluna gidiyorlar. Bu da, Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımların azalmasına sebep oluyor. Oysa ki sürdürülebilir bir büyüme için, bu tür yatırımlar kritik öneme sahip.

Bir diğer sorun ise piyasa manipülasyonları. Bazı büyük oyuncular, küçük yatırımcıları yanıltarak hisse fiyatlarını manipüle edebiliyor. Bu durum, borsa yatırımcıları için güvenilir bir ortam yaratmıyor. Yatırımcılar, gerçek değerleri göremediği için borsa daha da tehlikeli bir alan haline geliyor. Borsanın en tehlikeli patronlarından birisi olan Rıza Kutlu Işık listenin başını çekiyor desek yanlış olmaz. Neden derseniz Rıza bey bizi “resmi” kanunlara göre kendi “rızamız” olmadan yıllardır “soyuyor.”

Nasıl mı?

Son iki yıldır genel kuruldan ibra alamayan bir holdingin durumu, Türkiye borsa tarihinde eşine rastlanmayan bir yönetim biçimi sergiliyor. Yönetim kurulu, hem ibra edilmemiş hem de görev süresi 26 Mayıs 2024 tarihinde dolmuş durumda. Bu koşullar altında, %99 halka açık bir holdingin, sadece %1 imtiyazlı hissenin kontrolünde nasıl yönetildiği sorgulanması gereken bir durum.

İbra edilmemek, yönetimin hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği anlamına gelir. Ki halka açık bir şirketin yönetimi, yatırımcıların güvenini sarsan bu tür bir durumla karşılaştığında, piyasa değeri ve itibar ciddi şekilde tehlikeye girer. Ayrıca, %1 imtiyazlı hissenin varlığı, yönetim kurulunun keyfi uygulamalara yönelmesine zemin hazırlayabilir.

Biz de Rıza Kutlu Işık’ın keyfini bekliyoruz.

Bunun yanında bu tarz durumlarda, küçük yatırımcıların hakları yeterince korunamamakta, piyasanın adil işleyişi tehlikeye girmektedir. Borsa tarihinde böyle bir örneğin olmaması, bu durumun ne kadar anormal ve kabul edilemez olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar olarak, daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik talep ediyoruz fakat taleplerimiz yerine getirilmiyor.

Ancak, burada bir diğer önemli nokta da, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi denetleyici kurumların bu süreçte ne yaptıklarıdır. Ne yazık ki, küçük yatırımcıları koruma görevini yerine getirdikleri söylenemez. Yatırımcılar, haklarının korunmadığını ve piyasanın adil bir şekilde yönetilmediğini hissettiğinde, güven kaybı yaşanmakta ve bu durum, borsa için son derece tehlikeli bir hal almaktadır. Yatırımcıların sesi duyulmadıkça, mevcut sorunların çözülmesi pek mümkün görünmüyor.

Daha sesimizi duyurmak için ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum vallahi..

Aylardır bu konuda “resmi” belgelerle hukuksuzlukları kanıtlıyorum, hatta bu yazıları SPK’dan yetkililerin okuduğunu da biliyorum ama bir Allah’ın kulu hukukun üstünlüğünü kabul edip bu şirket için yani İEYHO için kılını kıpırdatmıyor.

SPK bizi korumadığı gibi şirketleri yeterince denetlemiyor. Atılan altı boş “kap” haberlerinden bahsetmek istiyorum. İEYHO yani IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG Anonim Şirketi 2023 yılı Eylül ayında bir kap haberi paylaşıyor:

Atılan kap haberinde deniyor ki “…2023 yılı eylül ayı içinde işletmeye alınması planlanmaktadır…” Ne anlarsınız? Nasıl yorumlarsınız? Ben şahsen bu şirketi araştırıyor yeni yeni yatırım yapacak birisi olsam bu haberi pozitif bulur yatırım yapmaya başlarım. Ama ne yazık ki İEYHO’da işler öyle yürümüyor.

Hatta geçen genel kurulda aldığım cevaplara göre hiç yürümüyor. En azından küçük yatırımcı tarafında. Sonrasın da şirketin üç ayda bir çıkardığı dergi var, o dergide Kazakistan fabrikası tarafında bir güncelleme yayınlanıyor:

2023 eylül ayında faaliyete geçecek denilen fabrika faaliyete geçmemiş, 1 yıl daha süresi var deniyor. Bu fabrikayı genel kurulda bizzat Rıza Kutlu Işık’a da sordum, herkes de şahittir. Şirketi %1 imtiyazlı payla yöneten Yönetim Kurulu Başkanının dediğine göre hala inşaat başlamamış. Biz resmen SPK denetiminde olan KAP aracılığıyla yalan dolan haberlerle kandırılıyoruz.

Kap tarafına atılan bilgilerle pardon yanıltıcı bilgilerle yatırımcıyı zarara uğratıyor. SPK bu konuyu eminim biliyordur, bilmiyorsa bile şimdi öğreniyorlardır. Bakalım bir adım atacaklar mı?

Sanmıyorum ama..Haktan hukuktan yana olan bir SPK olsaydı şimdiye %99 halka açık bir şirketin %1 ile yönetilmesine müsaade etmezlerdi.

Pandemi döneminden bu yana geri alım yapmayan şirketler hatırladığım kadarıyla özellikle Işıklar, Öztürk Grubu ve İhlas Grubu diye biliyorum. Saydığım şirketler bu fırsatı kaçırdı. Yetkilerini kullanarak yani imtiyazlı paylarını güvenerek çeşitli yöntemler denemeleri mümkün olsa da, bu saatten sonra işlerin zorlaştığı ortada. Devlet, pandemi ve deprem dönemlerinde şirketleri geri alım için teşvik etmişti; ancak bu fırsatı değerlendirmeyenlerin başı şimdi dertte. Kayyum atanması an meselesi gibi görünüyor.

Devletimiz Rızadan büyüktür. Bunu çok iyi biliyoruz.. Ama biz SPK kanunlarının İEYHO’da uygulandığını artık görmek istiyoruz!

YORUMLAR

13 adet yorum var

  1. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve kurumlarına güvenimiz tam. Spk artık bi yerden başlamalı, gereğini yapmalı.

  2. Eline, kalemine sağlık. Ky devlet artık korumalı. Rızanın bu soygun düzenine spk’nın artık dur demesi lazım. Ieyho, cemas ve nibasta sürekli bir takım para aktarmalarla hisselerin gerçek bilançolarınıda açıklamıyorlar gibi. Senelerdir her genel kurul öncesi hisse toplayıp yönetimi ele geçirdikten sonra hisse satışıyla ky madur etmektedir. Çoçuklarımızın geleceğini çalanların ve onlara fırsat verenlerin Allah belasını versin.

  3. Kaleminize saglık spk uyuyormu anlamakta güçlük çekiyoruz bir araştırma yapsalar yüzlerce bunun gibi şirketler bulurlar ama nerede herkez kendi dünyasında

  4. HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANTIR..(Nisa suresi 148 ayet) hakkımızı aramak için ne gerekirse yapmaya hazırız eline ve kalemine sağlık…

  5. SPK artik ulkemizin guzide sirketlerinin soyulmasina, h3m yatirimcilari(kendi halkini) hemde maliyenin kaybolan vergileri acisindan duruma el atmalidir. SPK gorevini yapmalidir ve yapacaktir. sesimizi maliye bakanligina da ayrica duyurmak lazim! Kaybolan vergi akyiplari var!

  6. Bazi patronlar hep bana yerine, kazan-kazan politikasını deneyimlese.. eminim ki hem şirketleri daha da büyüyecek hem de kimsenin ahını almadan daha güzel bir hayat yaşayacaklar..ama herkes ektiğini biçiyor…

  7. Sağolsun Çemaş bize borsayı öğretti. Bu düzen böyle gitmeyecek. Yatırımcı bilinçleniyor. Hissesine sahip çıkacak. Düzeni değiştirecek.

  8. Spk da umarım, kurtla kuzuyu yiyip , çobanla yas tutmuyordur. Öyle olmadığını görmek inanmak istiyoruz artık.!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER