Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Ahmet Akçaalan

10 Başlıkta Kandıra’ya Yapılacak Çöp Tesisi!

Önce Dilovası dediler,

Halk tepki gösterdi,

Dönemin ilçe siyasileri kabul etmedi,

Sonra Körfez dediler,

Halk tepki gösterdi,

Dönemin ilçe siyasileri kabul etmedi,

Peşine İzmit dediler,

Halk tepki gösterdi,

Dönemin ilçe siyasileri kabul etmedi,

Şimdi çöp tesisi için Kandıra diyorlar,

Vatandaş tepki gösteriyor,

Dönemin ilçe siyasileri susuyor.

*

MANİPÜLE EDİYORLAR!

1-“Bunlar her şeye karşı” algısı… Çöp tesisinin Kocaeli için şart olduğunu herkes biliyor. Herkes kabul ediyor. Ancak sanki çöp tesisi kurulmasına birileri karşı gibi konuşuyorlar. Oysa ne siyasi, ne medya çöp tesisine karşı olan tek bir kişi görmedim. Herkes “yapılmalı” diyor. Ancak yer konusunda hata var kabul etmiyorlar.

2- “Akçakese incelendi” algısı… Kim inceledi? Biri çıksın “ben inceledim, burası uygun” yer desin. 5 yıldır demedi, diyemedi. Kandıra, Akçakese bölgesi büyükşehir dışında hiçbir akademisyen veya oda tarafından incelenmedi. Ancak incelenmiş ve onay verilmiş gibi algı yapıyorlar. Bana bir akademisyen gösterin, “Akçakese uygundur” diyen sizi kabul edeceğim. Tam tersi akademik odalar, Akçakese’ye yapılmasının doğru olmayacağını ifade ediyor.

 

 

3- “Kimse yer önermiyor” algısı… Kocaeli Akademik Odalar Birliği, bir Dilovası bir Gebze’de tesisin kurulması için iki yer önerdi. Akçakese bölgesi muhtarları, mahalle sakinleri, Kuzey Marmara Yolu için açılan taş ocağının yerini gösterdi. Yine Kandıra’ya kurulmasını kendileri istedi. Hala yer önermediler diyorlar.

4- En üzüldüğüm. Alikahya ile Kandıra sakinlerini bu süreçte defalarca karşı karşıya getirmeye çalıştılar. Defalarca açıklama yaptırmaya kalkıştılar. Hatta “Beni yalnız bıraktınız” diyecek kadar yanlış bir yola gittiler. Ne Kandıralının, Alikahyalılarla ne Alikahyalıların Kandıralılarla tek küçük meselesi yok.

5- “Bilgilendiriyoruz, Anlatıyoruz” algısı… İnanın bana ilk düğme yanlış iliklendi. Bırakın bölge vatandaşlarını, muhtarların tesis yapacağı bilgisi olduğunu, dönemin AK Parti il başkanı, ilçe başkanı, belediye başkanı ve meclis üyeleri medyadan Kandıra’ya çöp tesisi yapılacağını duydu. Yani süreç iyi yönetilemedi.

6- DSİ’nin ilk raporunu bir paylaşın görelim. İkinci raporda ise yetki İSU’ya verildi. Şimdi İSU Genel Müdürü Ali Sağlık. İnanın bölgeyi çok iyi bilen isimlerden biridir Ali Sağlık. Gerçekten İSU’nun raporu var mı? İSU diyebiliyor mu; “Bu tesis buraya yapılabilir” kamuoyu merak ediyor.

 

 

7- “Bilgilendirdik, bilgilendiriyoruz” algısı… Bu maddeyi unutmayın. Yarın diyecekler ki, “Bu tesiste depolamanı alanı var diyorlar aslında yok. Tesisi bilmeden konuşuyorlar” diyecekler. Kardeşim kimse depolamanı alanı var demiyor, diyen yok. Bölge sakinleri toprağına, suyuna, hayvanına, çevresine endişesini dile getiriyor, ne olacağından haberleri yok. Siz bir defa sofralarına oturup detaylı anlatmadınız ki? Ne olacağını, ne geleceğini bilsinler. İstihdamı bir koz gibi önlerine getiriyorsunuz, evlatlarınız işe girecek. Siz anlatmadığınız için bu noktaya gelindi. Bir broşür hazırlattınız, onu dahi dağıtmaktan vazgeçtiniz. Hazırlamadın mı Sayın Sadık Uysal? Bir defa adam akıllı tesisle ilgili bilgilendirme toplantısı yapmadınız.

8- Bölge sakinleri önümüzdeki günlerde seslerini duyurmak için basın açıklaması ve eylemlere hazırlanıyor. Onlara diyeceğim 5 yıl çok güzel süreç yönettiniz. Kışkırtmalara asla gelmediniz. Provokasyona uymadınız, yine dikkatli olun. Devlete hep bağlığını anlattınız. Hatta size “AK Parti’den istifa edin. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterin” diyenleri uzaklaştırdınız. Aynı noktada kalın. Biliyorum sizlere çok kişi, “Çöp tesisi kurulacağını biliyordunuz o zaman niye 31 Mart’a AK Parti’ye oy verdiniz” diyor. Boş verin. Bugün mesele siyaset değil…

9- Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a önerim var. Bakın köpek çiftliğini, cezaevini ve son olarak ne zaman biteceği belli olmayan hafriyat dışında yıllardır gündem olmayan Kandıra Gıda OSB’nin peşine aynı bölgeye çöp tesisi inşa ediyorsunuz. Medya olmasın o köy yerinde vatandaşlarımızı yerinde dinleyin. Hiç olmadı çıkın bir defa neden Kandıra’da bulunan taş ocağı bölgesine tesisi yapmadığınızı açıklayın. Bu tesisin çevreye zararı yok deniliyor. Hadi o zaman İnterteks alanına yapalım. Avrupa’da şehrin kalbindeymiş, bizim de İzmit’in kalbine yapalım. Ben sonuna kadar destekleyeceğim.

10- Yıllarca en yetkili makam olarak siz sustukça, bilgilendirme yapmadıkça, (bunu bilerek mi yaptınız şüphe etmeye başlıyorum) kulaktan duyma bilgiler iyice bulandırıldı. Ne oldu AR-GE çalışması? İZAYDAŞ’ta yapılan AR-GE çalışmasını açıkladınız;

 

 

“AR-GE projesinde 400 tonluk bir yapı var. 4 ayrı kırıcı var. Laboratuvar ortamında bir tonluk tesisi çalıştırıyorlar. Çöpü bertaraf edip, gaza dönüştürüyorlar. 400 tonluk tesis için çalışması için çalışılıyor. Yatırım yapan kişi 20 milyon civarında bir yatırım yaptı. Benim tahminim çalışacak.”

Büyükakın o günlerde; “AR-GE çalışırsa Kandıra’ya biyokurutma yapmaya gerek kalmayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen muhtarlar İZAYDAŞ’ı ziyaret ediyor.

Peşine beni de aradılar,

“Yetkili birisi açıklama yapmadı, bilgim yok” dedim.

Orada muhtarlar, nereden bilgi alabilirsek kardır diyerek çöp tesisini soruyor; Yetkili kişi, AR-GE başarılı oldu ancak döviz maliyetinin artmasında dolayı projeyi durdurduk diyor. Tesisin yapılacağı bölge vatandaşları ve muhtarlar ise günlerdir, bunu konuşuyor. Yıllardır heyecanla bekledikleri AR-GE’nin sonucunu kendi çabaları ile öğreniyorlar. Doğru mu gerçekten, AR-GE başarılı oldu ancak gider kalemi çok mu yüksek?

*

Görüyorum ki,

Kısır bir inatlaşmaya gidiliyor.

“Peşine bir de ben sözümden dönmem, kimse döndüremez” dersiniz.

Ve görüyorum ki,

Sizi durduracak tek isim Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Nitekim bölge sakinleri, her dönem yanında oldukları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sanırım bu sefer kendilerinin yanında olması için, ona ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklar.

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un size çok yakın olduğunu bildiğim için. Kurum, üzerinden Cumhurbaşkanımızı da ikna edersiniz.

O yüzden diyecek kalmıyor.

En azından inandığım doğruda bölge insanının duasını alarak, elimden geleni yaptım. Tarihe not düştük.

Son sözüm, bir gün AK Parti’nin çok önemli bir ismi yıllar sonra şöyle demişti. “Biz Kullar Ovasını, sanayiye açarak büyük hata yaptık. Orası Kocaeli’ye bakardı”

Umarım bir gün sizlerde AK Partililere, “Biz Akçakese’ye bu tesisi inşa ederek büyük hata yapmışız” dedirtmezsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER