Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bildiğiniz güzellik algılarını unutun! Bilim sizi şaşırtacak

İnsanların sizi daha çekici bulması için fiziksel görünümünüzü değiştirmenize gerek yok. Yeni bir araştırma, çekiciliğin aslında tek bir temel faktöre dayandığını öne sürüyor. Sandığınız gibi zeka ya da güzellik değil. İşte insanı en cazip kılan o özellik…

İnsanların sizi daha çekici

Önceki araştırmalar, çekici olmanın fiziksel özelliklere dayandığını savunsa da, yeni bir çalışma fiziksel güzelliğin aslında sadece tek bir temel faktöre bağlı olduğunu öne sürüyor. British Journal of Social Psychology dergisinde yayımlanan bu araştırmaya göre, fiziksel güzelliğin temelinde yatan asıl unsur nezaket, yani prososyal davranışlar (başkalarına yardım etme ve nazik olma) olarak belirlendi.

HİÇ ARAŞTIRILMAMIŞTI

British Journal of Social Psychology dergisinde yayımlanan çalışma, fiziksel güzelliğin temelinde nezaketin, yani prososyal davranışların (başkalarına yardım etme ve nazik davranma), yattığını ortaya koydu. Önceki araştırmalar, fiziksel çekiciliği yüz simetrisi, özgüven ve iletişim becerileri gibi bir dizi faktörle ilişkilendirmişti. Ancak, nezaketin fiziksel güzellik üzerindeki etkisi bugüne kadar büyük ölçüde göz ardı edilmişti.

DEĞERLENDİRME SONUCU ŞAŞIRTTI

Başkalarına fayda sağlayan eylemlerin, işbirliği ve nezaket gibi sosyal davranışların güzellik algısını nasıl etkilediğini inceleyen araştırma ekibi, toplamda 4 bin 192 katılımcıyla çeşitli deneyler gerçekleştirdi. Deneylerde, katılımcılara gülümseyen erkek ve kadınların pasaport fotoğrafları gösterildi ve bu kişilerin kişilik özelliklerini tanımlayan açıklamalar yapıldı. Açıklamalar arasında çorba mutfağında gönüllü olarak çalışmak gibi yardımseverlik örnekleri bulunuyordu. Ardından katılımcılardan, fotoğraflardaki kişilerin ne kadar çekici olduğuna dair değerlendirme yapmaları istendi.

GÜZELLİK VEYA ZEKA DEĞİL: NEZAKET

Araştırmanın bulguları, tüm deneylerde prososyal davranışlarda bulunan kişilerin fiziksel açıdan daha çekici olarak değerlendirildiğini gösterdi. Ayrıca, mizah veya zekâ gibi diğer olumlu kişilik özelliklerinin çekicilik üzerindeki etkisinin, nezaketin etkisiyle kıyaslandığında daha zayıf olduğu belirlendi. Açıklamada, “Diğer kişilik özelliklerinin de kendine özgü avantajları bulunmakla birlikte, bu araştırma, olumlu sosyal davranışların güzellik algısı üzerindeki etkisinin, mizah veya zekâ gibi diğer olumlu niteliklere kıyasla daha baskın olduğunu ortaya koyuyor” ifadeleri kullanıldı.

 

NEZAKET ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI

Araştırma, prososyal davranışların fiziksel çekicilik üzerindeki “benzersiz ve merkezi rolünü” ortaya koyarak, nazik ve yardımsever davranışların kişilerin dış görünüşlerine dair daha olumlu yargılar oluşturabileceğini gösterdi. Ekip, fiziksel çekiciliğin yalnızca dış görünüşe bağlı olmadığını, aynı zamanda sosyal davranışların da önemli bir rol oynadığını ve nezaketin insan ilişkilerindeki kritik önemini vurguladı.