Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Prof. Dr. Naci Görür: “Büyük depremler üretme potansiyeli var”

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskleri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Kütahya’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya” başlıklı programda katılımcıları bilgilendiren Görür, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

ANADOLU’YU DOLAŞARAK UYARILARDA BULUNACAK

Naci Görür, amacının Anadolu’yu dolaşarak insanların ölmemesi ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için uyarılarda bulunmak olduğunu dile getirdi. Kütahya’da geçmişte büyük depremler yaşandığını belirten Görür, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kütahya bir deprem kenti. Özellikle daha doğuda doğrultu atımlı fayların etkin olduğu ülkemizde batıda daha çok graben, horst dediğimiz normal fayların egemen olduğu bir rejim var. Kütahya bu iki rejim arasında biraz geçişi simgeliyor. Bundan dolayı bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7’nin üzerinde depremler bile var. Ağırlıklı olarak 6’lı, 7’li depremler var.”

“YANLIŞ YAPIYOR”

Kütahya’daki yapılaşmaya da değinen Naci Görür, “Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor. Kütahya’da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek” açıklamalarında bulundu.