Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de hava kirliliği alarmı! Acil önlem şart…

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) her yıl düzenli olarak hazırladığı Kara Rapor’un altıncısı yayınlandı. Kocaeli’de hava kirliliğinin kritik düzeyde olması korkuttu.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun

Türkiye Hava Hakları Platformu (THHP) 2024 Kara Rapor’unu yayımladı. Rapora göre ülkedeki en kirli 10 ilden sonraki kategoride Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce, Zonguldak ve Balıkesir yer alıyor.

BAŞLICA SEBEP TRAFİK YOĞUNLUĞU

Açıklanan raporda Kocaeli’de yıllık PM10 ortalamasının 40 µg/m³’ün üzerine çıktığı görülüyor. Ulusal limit değerlerini aşan Kocaeli’de risk her geçen gün artmaya devam ediyor. Kocaeli’deki yoğun trafik hava kirliliğinin başlıca sebebi olarak öne çıkıyor.

BİN 339 ÖLÜM

Kocaeli’de 2022 yılında 30 yaş üstü doğal nedenlerle olan ölümler içinde hava kirliliğine atfedilen ölüm sayısı ise bin 339. Ölüm oranının 14,03 olduğu ilimizde ölüm hızı ise 116,63 olarak belirlendi.

İSTANBUL VE ANKARA’DAN BİLE DAHA KİRLİYİZ

Raporda dikkat çeken bir diğer detay ise İstanbul Ankara gibi şehirlerin havasının Kocaeli’den daha temiz olması. Bu iki ildede yıllık PM10 ortalaması 15 µg/m³ üzerinde. Verilere göre Türkiye’nin havası en temiz tek ili ise Sinop oldu. Havası en kirli olan ve buna bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il ise Hakkari.

DEPREM BÖLGESİNDE TOZ KİRLİLİĞİ

Öte yandan deprem bölgesindeki hava kirliliğinin ana sebebi ise enkazlar sebebiyle yaşanan toz kirliliği. 6 Şubat depreminde en çok hasar alan ve en çok enkazın bulunduğu Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da toz kirliliği yüksek düzeyde.

MEME KANSERİ HAVA KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİ

15 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütünün bir aray gelmesiyle akademisyenler tarafından hazırlanan raporda hava kirliliği ile mücadele için acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Zaman kaybetmeden somut önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan akademisyenler fosil yakıtlara bağımlılığın en önemli çevresel bedellerinden birin,n hava kirliliği olduğunu belirtti. Raporda ilk kez meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişki ortaya kondu.

YÜZDE 92’SİNDEN FAZLA…

Rapora göre hava kirliliği sonucu gerçekleşen ölümler hem sayısal hem de orantısal olarak önceki yıllara göre arttıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre kirli hava soluyor.