Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

8 ay sürecek! Dev festival başladı

İzmit Belediyesi Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu’nun ‘Nikomedia’dan İzmit’e Zaman Yolculuğu Bir Şehrin Hikayesi’ adlı gösterisi ile Nikomedia Festivali’nin startını Derince’de verdi.

İzmit Belediyesi Sahne İzmit

İzmit Belediyesi Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu’nun ‘Nikomedia’dan İzmit’e Zaman Yolculuğu Bir Şehrin Hikayesi’ adlı gösterisi ile Nikomedia Festivali’nin startını Derince’de verdi.

8 AY SÜRECEK

İzmit Belediyesi Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu, Derince Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirdiği ‘Nikomedia’dan İzmit’e Zaman Yolculuğu Bir Şehrin Hikayesi’ adlı dans gösterisiyle İzmit’in 3 bin yıllık tarihini yeniden canlandırdı.  Ayrıca bu muhteşem gösteri 8 ay boyunca sürecek Nikomedia Festivali’nin startını verdi.

GENİŞ KATILIM
Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, Demokrat Parti İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, İyi Parti İzmit İlçe Başkanı Haluk Tamyüksel, Nikomedia Kazıları İzmit Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yöneticileri, Kocaeli Üniversitesi Akademisyenleri, Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi Akademisyenleri, IGF Yönetim Kurulu Üyeleri Carmen- Andreea Doboş,  Lucian-Adrian Stroe ve Luliu Praja, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, STK ve Dernek yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
HÜRRİYET, “KÖKLÜ BİR TARİH”
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Bu kentin güzel insanları, hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.  Bu akşam, şehrimizin binlerce yıllık tarihine hep birlikte tanıklık etmek için bir araya geldik. İzmit, Nikomedia’dan Roma İmparatorluğu’na, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir tarihe sahip bir miras kenti.
“TARİHİ DANS VE MÜZİKLE YENİDEN CANLANDIRIYORUZ”
Bu güzel akşam burada, Nikomedia’dan İzmit’e uzanan bu büyük zaman yolculuğunda, sahnede İzmit’in ihtişamlı tarihini dans ve müzikle yeniden canlandıracağız. Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu adını verdiğimiz ama artık kendilerine Nikomedia Ateşi dediğimiz gençler bu akşam muhteşem bir sanat gösterisi gerçekleştirecek. Sadece dans değil. 3 bin yıllık muhteşem bir tarihi yeniden yaşatacaklar.
“BU AKŞAMLA SINIRLI KALMAYACAK”
İzmit’in tarihine ve kültürüne olan derin bağımızı, geleceğe dair umutlarımızı ve gururumuzu bir kez daha tazeleyeceğiz. Tabi Nikomedia’dan İzmit’e uzanan tarih yolculuğu bu akşamki gösterimizle de sınırlı kalmayacak. Bu akşam bir başlangıç yapıyoruz. 2019’da göreve geldiğimizden bu yana İzmit’in bu muhteşem tarihini herkese anlatmaya çalışıyoruz. Bu kadar köklü bir tarih sadece Nikomedia ismiyle değil muhteşem etkinliklerle daha fazla kitlelere ulaşması gerekiyor.
“NİKOMEDİA FESTİVALİMİZ BAŞLIYOR”
Bu sebeple Nikomedia Festivalini başlatalım istedik. Bu akşamki gösteri ile birlikte başlangıcını yapıyoruz. 8 aylık bir festival öngördük. Uzun soluklu bir süreç geçireceğiz ve her ay düzenlemeyi planladığımız etkinliklerle Nikomedia’dan İzmit’e müthiş bir yolculuk yapmak istiyoruz.
“HEPİMİZE GURUR KAYNAĞI OLACAK”
8 ay süresince bilimsel konferanslar, müzik dinletileri, kültürel ve sanatsal faaliyetler İzmit’in hikâyesine yeni bir soluk katacak. Bu sürecin finalini de şehrimizin kalbinden başlayarak tüm İzmit’i saracak, sanat, bilim ve kültürle dolu 3 günlük bir finalle taçlanmasını istiyoruz. İzmit’in geçmişi ve geleceği bir araya gelirken, bu 8 aylık sürecin hepimize gurur kaynağı olacağına yürekten inanıyorum.
“DERİNCE’DEN BAŞLADIK”
İstanbul’dan önce 46 yıl Doğu Roma’ya başkentlik yapmış, önemli kararların alındığı Nikomedia aslında Derince sınırlarını da kapsayan kocaman bir kent imiş. O yüzden festivalin başlangıcını bu akşam Derince’de yapmak istedik. Destek olan Derince Belediye Başkanımız Sertif Gökçe ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum.
“ONLAR İZMİT’İN ÇOCUKLARI”
Sahne İzmit topluluğu İzmit’in çocukları, gençleri. Dünya Folklor Birliği tarafından ödül almış, Sanat Akademimizde eğitim alan kıymetli çocuklarımız. 4 yıldır çalışıyorlar ve büyük emek harcıyorlar. Biz bütçesiz festivaller yapmaya çalışıyoruz. Milletimizin parasını doğru harcamaya çalışıyoruz. O yüzden kendi gücümüz ve yaratıcılığımızla sanatı, kültürü, müziği, dansı kullanarak halkımıza gerçekten güzel etkinlikler yapmaya çalışıyoruz.
“BÜYÜK EMEK VE KATKILAR”
Bu akşamki gösteri çocuklarımızın ve hocalarımızın katkılarıyla oluşturulan bir gösteri. Bu akşam misafir bir ekibimiz de var. Denizli’den gelen Destan ekibimiz İzmit’in çocuklarına destek olacaklar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu akşam burada Romanya’dan aramıza katılan değerli misafirlerimiz, IGF Dünya Folklor Birliği yönetim kurulu üyelerine bu anlamlı gecede bizlerle oldukları için teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Onlar da bizim faaliyetlerimizi yakından takip ediyorlar ve yurt dışında da bu gösteri ve kültürel etkinliklerimizin duyulmasına vesile oluyorlar.
“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Nikomedia Festivali’mizi tabi ki Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat, Eğitim Vakfı ile birlikte düzenliyoruz. Tüm yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne Koleksiyon Yönetimi Şube Müdürü olarak atanan geçmiş dönem Kocaeli Arkeoloji Müzesi Müdürü Serkan Gedük’ çok teşekkür ediyorum. Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kocaeli Müze Müdürlüğüne katkıları için teşekkür ediyorum.
“COŞKU DOLU BİR GECE DİLİYORUM”
Ve İzmit’in tarihini ve kültürünü dans ve müzikle harmanlayacağımız bu büyülü akşamda, emeği geçen herkese, Nikomedia Ateşi Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğumuza, Kültür Müdürlüğü ekiplerimize, bu gösterinin sahnelenmesine emek veren herkese ve tabi ki siz değerli misafirlerimize yürekten teşekkür ediyor, tüm misafirlerimizin coşkuyla dolu bir yaşamasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
“EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”
Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, “Bugün çok mutlu ve gururluyuz. Çünkü İzmit Belediyesinin büyük emekle hazırlayarak ortaya çıkardığı bu güzel gösteriye ev sahipliği yapıyoruz. İzmit Belediyesine çok ama çok teşekkür ediyorum. Seçildiğimiz günden beri şunu söylüyoruz: Derince’yi sanat, kültür, dans, spor kenti yapacağız.
“DERİNCE BİR KÜLTÜR ŞEHRİ OLACAK”
Artık Derinceliler başka ilçelere gitmeyecek, diğer ilçelerdeki insanlar Derince’ye gelecek. Allah’a şükür ki 6 ay içerisinde bu konuda büyük başarılar elde ettik. Sadece dün Derince’de aynı anda 2 tane konser vardı. Derince halkı bunu fazlasıyla hak ediyordu. Derince bir kültür şehri olacak. Sizlerle beraber daha da iyilerini yapacağız. İyi ki varsınız” dedi.
PRAJA, “YAPTIĞINIZ HİZMETLER ÇOK ÖZEL”
IGF Dünya Folklor Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Luliu Praja “Bugün sizlerle beraber olduğum için çok mutluyum. Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e daveti için çok teşekkür ediyorum. IGF Başkanı Dorel Cosma adına tüm İzmit ve Derince halkına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sizi tüm kalbimle tebrik ediyorum. Bugüne kadar gelenekler, kültür ve folklorun gelişmesi adına yapmış olduğunuz hizmetler çok özel. Sizler için en iyisini diliyorum” ifadelerini kullandı.
8 AY SÜRECEK
İzmit, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir şehir olarak, Nikomedia’dan Roma İmparatorluğu’na, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar uzanan zengin geçmişini sanat ve kültürle kutlamaya başladı. Festival, 8 ay sürecek etkinliklerle dolu bir yolculuğun başlangıcı olarak planlandı.