Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pahalı bir şehirde öğrenci olmak: Kocaeli

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar birçok insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Hayat pahalılığı özellikle büyükşehirlerde okuyan öğrencileri zorluyor. Ülkenin en pahalı şehirleri arasında yer alan Kocaeli’de yaşayan öğrencilere hayat pahalılığını sorduk.

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilerde Kocaeli ülkenin en pahalı şehirleri arasında yer aldı. Kentimizde üniversite okuyan öğrenciler gazetemize, hayat pahalılığında nasıl geçindiklerini anlattı.

“AİLEME YÜK OLMAK İSTEMİYORUM”

Kocaelili olan İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü 4.sınıf öğrencisi Eylül Doğan burs ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bursların yetersiz olduğunu dile getiren Doğan, “Burs alıyorum ve bursun miktarı yeterli değil, en azından bana yetmiyor. Bu yüzden ara ara çalışıyorum çünkü aileme çok fazla yük olmak istemiyorum.

“YEMEĞİMİ YANIMDA TAŞIYORUM”

Bursta yeterli gelmiyor. Kültürel faaliyetlere çok fazla bütçe ayırdığımı söyleyemem. Bir sinema bileti 200/300 lira olmuş. Dışarıda yemek bile yiyemiyoruz artık, şahsen ben yemeğimi yanımda taşıyorum” dedi.

“YAZIN PARA BİRİKTİRİYORUM, KIŞIN GEÇİNİYORUM”

22 yaşındaki Kimya bölümü öğrencisi Eda Küçüktaktak ise aile evinde yaşadığını dile getirerek öğrencilerin geçim sıkıntısı hakkında, “Ben aile evinde yaşamama rağmen geçinemiyorum burslu biri de 2 bin TL ile geçinemez bence. Ben şahsen yazın çalışıp para biriktiriyorum, o parayla da kışın geçiniyorum. Aslında yemeklerimiz güzel ama çok pahalı gerçekten bir öğrenci için. Özellikle de şehir dışından gelen öğrencilerimiz için çok pahalı” diye konuştu.

“30 LİRA VERİLİR Mİ BİLMİYORUM”

Karamürselli 22 yaşındaki Bedirhan Güzeldere Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi. KYK kredisi aldığından bahseden Bedirhan, “Günlük bazı ihtiyaçlar için kullanıyorum çok bir aylık gider olsun diye değil. Yemek kalitesi güzel, miktarı falan iyi ama 30 lirada verilir mi bilmiyorum” açıklamalarında bulundu.

“KYK BURSU İLE GEÇİNİLMEZ”

Kocaeli’de yaşayan Kimya bölümü 2.sınıf öğrencisi Reyyan Koç ise yemekhane ücretleri hakkında, “Çok fazla bir zam yapıldı. Bu kadar zam yapılmasının çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Kyk bursu ile bence kesinlikle geçinilemez, ben aile evinde kaldığım halde bana çok aşağı bir miktar geliyor kimse için yeterli değil bence” dedi.

“ÜCRETSİZ KÜLTÜREL FAALİYETLERE KATILIYORUM”

Biyoloji bölümü öğrencisi evli ve 2 çocuklu 49 yaşındaki Sabiha Murat ise hayat pahalılığına ve Kocaeli Üniversitesi’nin yemeklerine değinerek, “Bence bir öğrenci 2 bin TL ile geçinemez, çalışmazsam bende geçinemem. Üniversite yemekhanesi de bence bu fiyatları hak etmiyor. Kültürel faaliyetlere bütçe ayırmaya çalışıyorum, genelde ücretsiz olanlara katılıyorum.”