Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Körfezray başlıyor! Günde 300 bin yolcu taşıyacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği Kuzey Metro Hattı projesi için şantiye çalışmaları başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Günlük 300 bin yolcu taşıması planlanan hattın istasyon bölgelerinde sondaj çalışmaları sürerken, güzergâh üzerindeki etkilenebilecek alanların tespiti de devam ediyor. Danışmanlık ihalesi ise 15 Ekim’de yapılacak.

‘SON HIZ DEVAM EDECEĞİZ’

Yıkılan Mannesmann Fabrikası ve Sekapark civarında yapılacak olan şantiye için bölgede sondaj çalışmaları devam ederken, inşaat hazırlıkları da başlatıldı. Bölgenin çevresi şantiye için kapatılırken, büyük inşaat çalışmaları Kocaeli Kitap Fuarı sonrasında hız kazanacak.

TOPLAM 2,2 MİLYAR DOLAR

Projenin bütçesi 1,8 milyar dolarlık hat inşası ve 400 milyon dolarlık araç yatırımı olmak üzere toplamda 2,2 milyar doları buluyor. Bu dev proje, Kocaeli’de tek seferde gerçekleştirilen en büyük yatırım olacak ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Master Planı’nda da yer alıyor.

YILDA 101 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Projenin ilk aşamasında 26,85 kilometrelik raylı sistem hattı ve 18 istasyon inşa edilmesi öngörülüyor. Doğu-batı aksında günlük ortalama 300 bin, yılda ise 101 milyon yolcu taşınması hedefleniyor.

2028 YILINDA HİZMETE AÇILACAK

İlk etapta, Tüpraş-Petkim Kavşağı’ndan başlayarak İzmit Doğu İstasyonu’na kadar devam edecek olan metro hattı, toplam 26,85 km uzunluğunda olacak ve Körfez, Derince, İzmit ilçelerinden geçecek. Metro hattının 2028 yılında hizmete açılması planlanırken, açılış yılında günlük yaklaşık 298.582 yolcunun taşınacağı öngörülüyor.