Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeni yılı beklemediler! Marketlerde pek çok ürüne zam…

Enflasyonun düşüşe geçmesine rağmen marketler yeni asgari ücreti beklemeden zam dalgasına başladı. Başta ayçiçek yağı ve zeytinyağı olmak üzere pek çok ürüne zam yapıldı.

Enflasyonun düşüşe geçmesine rağmen

Enflasyonun düşüşe geçmesine rağmen marketler yeni asgari ücreti beklemeden zam dalgasına başladı. Ayçiçeği ve zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler ile ev ve kişisel temizlik malzemeleri en fazla etiketi değişen ürün grupları oldu.

HAREKETE GEÇTİLER

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zengili’nin haberine göre, ayçiçeği ve zeytinyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, çay ve şeker, tuvalet kâğıdı ve peçeteler, ev temizlik ürünlerinde etiket değişti. Özellikle zincir marketlerin neredeyse her gün etiket değiştirmesi ciddi tepkilere sebep olmuştu. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı denetimlerini artırarak, fahiş fiyat artış yapanlara cezai işlem uyguladı. Bu yılın başı itibariyle zincir marketlerin raflarında etiket değiştirme mesai bitmişti. Ancak eylül ayı itibariyle marketler yeniden harekete geçti. Asgari ücret görüşmelerinin yaklaşmasıyla birlikte raflarda birçok ürün grubuna zam üstüne zam yapılmaya başladı.

YÜZDE 60’I GEÇEN

Bazı market çalışanları da etiketlerin değiştirilmeye başladığını doğruladı. Öte yandan marketler arasındaki fiyat farklılıkları da artmaya başladı. Aynı bölge, hatta aynı caddedeki iki ayrı markette aynı ürünün fiyatında 51 lira fark olduğu görüldü. Bir zincir mağazanın bölge müdürü zamlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: Üretim ve girdi maliyetlerindeki artış, depolama ve enerji giderleri raflara zam olarak yansıyor. Bu çok doğal… Ayrıca lojistik giderleri de önemli bir zam sebebi. Geçen yıla göre ciddi değişimler yok. Ancak belli gruplarda fiyatlar artıyor. Bunu yalnızca market kârı olarak görmemek gerek. Toptancı ve üreticiden gelen ürünler de zamlanıyor. Bu zamlar fırsatçılık değil, işletmelerin ayakta kalabilmesi için gerekli adımlar. Ayrıca iş yeri kiralarında da yüzde 60’ı geçen zamlar yapıldı. Unların tamamı gider olarak ürün fiyatlarına yansıyor” dedi.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül itibarıyla fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında 1.274 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kestiğini duyurmuştu. Bakanlık ayrıca denetimlerin devam ettiğini ve piyasada fırsatçılık yapanlara gerekli müdahalenin yapıldığını açıklamıştı. Ayrıca stokçuluk ve fırsatçılık yapan şirketlere bir yıl içinde üç kere yakalanmaları durumunda kapatma cezası uygulanacağını ifade etmişti.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel altın fiyatları ne kadar,
Sıradaki Haber Altın fiyatlarındaki son durum: 5 Ekim 2024 altın fiyatları…