Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÖZKA Lastik’te sözleşme tamam. 850 işçi bu haberi bekliyordu!

Lastik İş Sendikasının örgütlü olduğu Özka Lastik’te sözleşme dün gece imzalandı. Sözleşmenin detaylarına Nokta Gazetesi ulaştı

Lastik İş Sendikasının örgütlü

Kentin tanınmış ailelerinden Kanık ailesine ait Özka Lastik Fabrikasında 26 Mayıs Cuma günü grev kararı alınmıştı. Lastik İş  Sendikasının örgütlü olduğu ve yaklaşık 850 mavi yakalanın çalıştığı Özka Lastik Fabrikası adım adım greve girerken, gece yarısı işçinin beklediği mutlu haber geldi. İşveren ile sendika yöneticileri dün gece birkez daha masaya oturdu. Saat 03:00 itibarı ile sözleşmede anlaşma sağlandı.

YÜZDE 75 ZAM

Özka Lastik Fabrikasındaki toplu iş sözleşmesi 2 yıl üzerinden imzalandı. Sendika ve işveren tarafının vardığı anlaşmaya göre, ilk 6 ay için tüm işçilerin ücretlerine yüzde 75 oranında zam yapıldı.

ASGARİ ÜCRET KORUMA MADDESİ

Sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü ay zamları ise şu şekilde oldu. Bahsi geçen zam dönemlerinde enflasyonun üzerine asgari ücret koruma maddesi geldi. Örneğin enflasyon yüzde 20 çıktığında, asgari ücrete gelen zam oranı yüzde 50 olursa, enflasyon ve asgari ücret zam oranının arasındaki farkın yarısı ve üzerine 3 puan daha ekleme yapılacak. Örnek senaryoda Özka Lastik’te yapılacak zam yüzde 38 olacak. Sözleşmeye göre çizilen bu çerçeve ikinci, üçüncü ve dördüncü ayların hepsine geçerli olacak.

SOSYAL YARDIMLAR

Özka Lastik Fabrikasında sosyal yardımlarda da önemli kazanım elde edildi. Yardımlardaki artış oranı yüzde 100’ün üzerine çıktı. Fabrika bünyesinde işçilere yapılan özel sağlık sigortası, aileyi kapsayacak şekilde genişletildi. Bayram paralarında yüzde 100’lük bir artış sağlandı ve bayram ikramiye 5.070 TL seviyesine yükseldi.

İKRAMİYELER

Yılda dört kez Özka Lastik işçisine verilen ikramiyelerde de kazanım sağlandı. İlk sene ikramiyeler 100 gün üzerinden hesaplanacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise ikramiyeler 120 gün üzerinden hesaplanarak işçilere verilecek. Özka Lastik Fabrikasında imzalanan sözleşmeyle birlikte çıplak brüt maaş 17.500 TL’yi aşmış oldu.

GREV BAŞLAYACAKTI

İmzalanan sözleşmenin ardından Nokta Gazetesine açıklamalarda bulunan Lastik İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Akın Giray, “Biliyorsunuz ki bir grev sürecimiz başlamıştı. Fakat dün gece yaptığımız son görüşme ile sözleşme konusunda anlaşmayı sağladık. Sözleşmeyi masada bitirebilmek, iş barışı adına oldukça önemliydi. Bunu sağlayabildiğimiz için de oldukça mutluyuz” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı ve genel merkez yöneticilerine de teşekkür eden Akın Giray, “Özka’daki üyelerimizi de mutlu eden bir anlaşma imzaladık. Sözleşme süreci boyunca da Genel Başkanımız Alaattin Sarı ve genel merkez yöneticilerimiz de yanımızda oldu.  El birliğiyle güzel bir süreç yönettik. Özka Lastik’teki ikinci toplu iş sözleşmemiz tüm işçi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun” açıklamasında bulundu.