Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanından uyarı geldi! Güneş çarpması nedir ve nasıl korunulur?

2022-2023 eğitim ve öğretim yılı 16 Haziran’da sona erdi. Milyonlarca öğrenci 3 aylık yaz tatiline başladı. Kocaeli Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Cahit Halhallı güneş çarpması konusuna uyarıda bulundu. Halhallı güneş çarpması nedir? ve nasıl korunulur? Sorularını yanıtladı.

2022-2023 eğitim ve öğretim

Kocaeli Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Cahit Halhallı, güneş çarpmasının, yenidoğan bebekler ve 5 yaş üstü çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görüldüğünü ifade ederek, “ güneş çarpması, sıcak ortama uzun süre maruziyet veya aşırı aktivite sonucu gelişen bitkinlik ve koma hali olarak tanımlanır” dedi.

 

YARDIM TALEBİNDE BULUNUN

Güneş çarpasının bulguları konusunda bilgi  veren Halhallı, “ en yaygın görülen bulgular, mide bulantısı, baş ağrısı, şiddetli kusma, yüksek ateş, terleme azlığı, psikolojik bozukluklar ve bilinç kaybı olarak sıralanmaktadır. Bu belirtileri fark etiğinizde derhal sağlık kuruluşlarından yardım talebinde bulunun” ifadelerini kullandı.

 

SIVI ALIMINA DİKKAT

Son olarak  güneş çarpmasından korunma yollarından bahseden  Halhallı, “Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında, özellikle de 11.00-14.00 saat aralığında güneşten kaçınılmalıdır. Kendimiz ve çocuklarımız için güneşin yoğun olduğu saatlerde şapka, şemsiye gibi koruyucu önlemlerle koruyalım. Ayıca sıvı alımına dikkat etmekte fayda var; 1-3 yaş çocuklar için 1100-1300 ml, 4-8 yaş arasında 1600 ml, yetişkin kadınlar için günde 2 litre, erkekler için 2,5 litre su tüketimini önermektedir” dedi.