Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Kocaeli’de seçimin kaderini Fatih Erbakan mı belirleyecek?

Kocaeli’de seçimin kaderini Fatih Erbakan mı belirleyecek?

Biz daha Mayıs ayında yapılan seçimin tartışmalarını bitiremeden, takvimler mahalli seçimlere doğru hızla yol alıyor. Şunun şurasında 7 ay sonra tekrar sandık başına gidip belediye başkanlarını seçeceğiz. 

Seçim sonuçlarında en büyük belirleyen ekonomi ve ittifak yapıları olacak. En sadık iktidar seçmeninin bile, seçimden beri yaşanan ekonomik gelişmelere büyük tepki duyduğunu her gün başka örneklerle duyuyoruz. 

Şöyle bir hikaye dolaşmaya başladı gündelik sohbetlerde: “Babam, dedem, bir komşum, bir akrabam vs” diye başlanıyor konuşmaya ve “O bile oy vermeyeceğini söylüyor” diye bitiriliyor. İnsanlar, tanıdıkları katı Erdoğancı olarak bilinen, koşulsuz AK Parti seçmenlerinin bile ekonominin gidişatı karşısında öfkeli ve bu kez iktidarı cezalandırmaya kararlı olduğuna dair paylaşımlar yapıyor. 

Bu dalganın yansımaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kulağına gitmiş olmalı ki, geçtiğimiz ay memura zam yapılırken emekliye zam yapılmamasını “olacak şey değil” diyerek nerdeyse kınadı! Erdoğan’ın acilen seçmenin gönlünü geri kazanması gerekiyor ama tüm kaynakları Cumhurbaşkanı seçilebilmek için sonuna kalan kullanan Erdoğan’ın elinde yerel seçim için nasıl bir bütçe kaldı bilemiyoruz. 

Enflasyondan, pahalılıktan, zamlardan, vergi ve kira fiyatlarındaki artıştan en fazla etkilenen kentlerden biri olan Kocaeli’de de yerel seçimler, AK Parti için garanti diyemiyoruz. Kocaeli’de AK Parti’nin oylarını MHP ve YRP’ye kaptırdığını ve bu sayede büyük oranda Cumhur İttifakı içinde tutabildiğini görüyoruz. Ama ya bu partilerden biri Büyükşehir’e aday çıkarırsa?

Evet, seçime giderken Kocaeli siyasetinin en önemli gündem maddesi bu olacak gibi görünüyor. Yerelde Yeniden Refah Partisi ile AK Parti teşkilatları arasında bir uyum sorunu olduğunu tahmin etmek zor değildi ama bu uyumsuzluğun çatışmaya doğru evrildiğine yönelik emareler de beliriyor bir süredir. 

Varlık sebepleri birbirlerine karşı olmak üzerine inşa edilmiş bu iki partinin, pragmatik gerekçelerle yaptıkları ittifakın tabanda çok fazla karşılık bulması zaten beklenmiyordu. Ama Kocaeli’de başka bir sorun daha var ve o sorunun adı “Büyükakın” anlaşılan. 

Dün akşam Nokta TV’de yayımlanan Şehirde Konuşulamayanlar programında yönetim kurulu başkanımız Cezmi Çiçek, bu yönde çok konuşulacak bir iddiayı gündeme taşıdı. Çiçek, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak Kocaeli ile ilgili sıkıntılarını anlattığına dair kesin bilgiye sahip olduğunu söyledi. 

YRP teşkilatı ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın arasındaki sorun seçim sürecinde başlamıştı. İddalara göre, iki partinin genel merkezleri ittifak kararı alınca, YRP’nin İzmit ilçe başkanı İbrahim Şener ve yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’ı makamında ziyaret ederek seçim çalışmaları için destek istemiş. Bu sırada Büyükakın Fatih Erbakan hakkında epey incitici sözler sarf etmiş. Şener de bu durumu bir rapor hazırlayarak Erbakan’a yazılı olarak aktarmış. Bu raporun ortaya çıkması üzerine, neden bilinmez Şener görevden alınmıştı. Ama demek ki sular durulmamış.

YRP’nin Kocaeli il başkanlığını yaparken MYK üyesi olarak atanan Mehmet Aras da başından beri Cumhur İttifakı’na katılmaya karşıydı. Açık açık itirazını dile getirmiş, ama son kararı da genel başkanlarının vereceğini söylemişti. Cezmi Çiçek’in YRP’nin Kocaeli’deki etkili isimleri diye bahsettiği kişilerin başında Aras geliyor. Demek ki başta Aras olmak üzere, Büyükakın ile ilgili rahatsızlık birinci ağızdan Erbakan’a aktarılmış. 

Erbakan da telefonla arayarak Büyükakın ile ilgili rahatsızlıklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarmış. Belki de, Büyükakın yeniden aday gösterilirse kendi adaylarını çıkarcaklarını söyledi. Bu konuşmanın neticesi ne olacak göreceğiz.

80 binden fazla oyuyla YRP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday çıkarması, karşı cephede ittifak kurulması halinde Büyükşehir’in muhalefete kaptırılması sonucunu doğurabilir. CHP’nin İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli için ortak aday olursa, kazanması çok da zor olmayabilir. 

Bu iddia ile birlikte Kocaeli için seçim süreci başlamış oldu. Siyaseti sıcak günler bekliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER