Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sık acıkıyorsanız eyvah! Diyetisyenler sık sık uyarıyor; o hastalığa yakalanmış olabilirsiniz! İşte tüm belirtileri

Son zamanlarda birçok kişide görülmeye başlanmış olan diyabet hastalığına ilişkin Diyetisyen Cemre Balkan’dan önemli ve ayrıntılı açıklamalar geldi. İşte o açıklamalar…

Son zamanlarda birçok kişide

Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda çeşitli faktörlere bağlı olarak da gelişen diyabet hastalığı, son zamanlarda yaygın bir şekilde görülür hale geldi. Yapılan son araştırmaya göre 20 yaşın altındaki 1 milyondan fazla çocuk ve gencin tip 1 diyabet hastası olduğuna dikkat çeken uzman isimlerden bir uyarıda Diyabet Günü kapsamında yapıldı. Bu isimlerden biri olan Diyetisyen Cemre Balkan, diyabet hastalığı açısından riskli grupları açıkladı.

Yapılan araştırmaların son verileri her 6 doğumdan 1’inin gebelik diyabetinden etkilendiğini ifade etmekle birlikte dünyada ise her 11 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu gösterir oldu. Her geçen gün daha yaygın bir şekilde görülmeye başlanmış olan diyabet hastalığına ilişkin konuşan Cemre Balkan, diyabet hastalığının tedavisinde alışkanlık haline getirilmesi gereken beslenme koşullarına kadar birçok konuda açıklama gerçekleştirdi. İşte Diyetisyen Cemre Balkan’ın o açıklamaları…

“SIK ACIKMA, CİLT YARALARININ GEÇ İYİLEŞMESİ ŞEKLİNDE KENDİNİ GÖSTERİR”

Diyabet hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Cemre Balkan, genetik faktörlere dikkat çektiği gibi hareketsiz yaşam sürenlerin de büyük bir risk altında olduğunu bildirdi. Diyabet açısından özellikle riskli grupları sayan Balkan, “Ailesinde diyabet hastası olanlar, aşırı kilolu olanlar, 4 kg ve üzeri bebek doğuran anneler, stres altında yaşayan bireyler, polikistik over sendromu teşhisi alanlar ve hareketsiz yaşam süren bireyler diyabet açısından yüksek riskli diyebiliriz” dedi. Ardından diyabete ilişkin açıklamalarını sürdüren Cemre Balkan, hastalığın belirtilerine ilişkin şu açıklamaları gerçekleştirdi:

“Diyabete genetik yatkınlığı olan çocuklarda virüslere bağlı enfeksiyonlar, gıdalardaki katkı maddeleri ve stres diyabeti tetikleyici faktör olabilir. Bunun yanında yapılan bütün araştırmalar çocuklarda tip 2 diyabet için en önemli risk faktörünün obezite olduğunu göstermektedir. Tip 2 diyabet belirtilerine bakacak olursak hastalığın başlangıç şikayetleri çok barizdir. Bunlar; sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, sık acıkma, cilt yaralarının geç iyileşmesi şeklinde kendini gösterir.”

“DİYABET TEDAVİSİNDE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ, BESLENME EĞİTİMİ UYGULANABİLİR”

Diyabet hastalığının tedavi sürecine ilişkin de bilgi veren Cemre Balkan, “Diyabet tedavisinde kullanılan ilaç dışı güncel yöntemler; yaşam tarzı değişikliği, beslenme eğitimi, tıbbi beslenme tedavisi, düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve duruma göre metabolik cerrahi uygulanabilir. Sağlıklı beslenmenin yanında düzenli doktor kontrolü ve düzenli kan şekeri takibi ile HBA1C değerlerini hedefe yakın tutmak mümkündür. Diyabetli hastalarda istediğimiz HBA1C değerlerini yüzde 6 ve altında tutmaktır. Kış ayı sebze ve meyvelerini öğünlerimize ekleyerek posa alımını arttırmalıyız” diye konuştu. Ardından diyabet olanların uygulaması gereken beslenme şekline ilişkin konuşan uzman isim, şu önerilerde bulundu:

“Glisemik indeksi düşük beslenmek diyabette kurtarıcınız olacaktır. Pirinç, makarna, beyaz ekmek yerine tam buğday, bulgur, kinoa, çavdar, yulaf, bezelye, havuç, patates yerine kabak, ıspanak, brokoli; meyve suyu ve gazlı içecekler yerine meyvenin kendisini tercih ederek kan şekeri seviyelerimizi kontrol altında tutabiliriz. Meyvelerden de muz, kuru meyveler yerine mandalina, elma, nar, ayva tercih edebiliriz. Meyveleri yanına protein kaynağı olan süt ürünleri ile tüketebiliriz. Tatlı tercih edilmemeli ancak tüketilecekse de şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir. Aynı zamanda öğün atlamamak, az ve sık beslenme tarzını yaşamımıza entegre etmek diyabet hastalarının yaşamlarını en az semptomla geçirmelerini sağlayacaktır.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul, Beyoğlu'nda yabancı uyruklu kişinin
Sıradaki Haber Maymun çiçeği iddialarına cevap geldi