Baharat; yemeklere, salatalara ilave edilen ve farklı çeşitleri olan bir lezzettir. Bu lezzeti sevenler, her yemeğe bol bol baharat ekler. Baharatların uygun ölçüde kullanıldığı takdirde insan sağlığına pek çok faydası vardır. Ancak özellikle son dönemlerde bayat ve sahte baharatların piyasada dolaştığı iddia ediliyor.
Boya ve çeşitli kimyasallar kullanılarak üretilen baharatlar, çeşitli hastalıklara yol açabilir. Baharatları daha ucuza üretmek için yapılan hileler, ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle baharat satın alırken dikkatli olunmalıdır. 2 yöntem sayesinde sahte baharatlar, orijinallerinden kolayca ayırt edilir. Böylece sağlıklı bir şekilde bu besinlerin tadını çıkarmanız ve yemeklerinize eklemeniz mümkün olur.
GÖRÜNTÜ VE KOKUYA DİKKAT!
Öğütülmüş baharatların sahte olma ihtimali daha yüksektir. Öğütme işlemi sırasında farklı kimyasallar kullanılır. Katkı maddeleri ile katı formdaki baharatlar, toz hale getirilir. Baharata elinizle dokunduğunuz takdirde elinize renk geliyorsa içerisinde boya olabilir. Bu nedenle rengi çıkan baharatları aldıysanız bile tüketmemelisiniz.
Cam kavanozlarda satılan baharatlar, her zaman daha sağlıklıdır. Cam ambalaj sayesinde toz, nem ya da koku oluşumu söz konusu olmaz. Böylece baharatın tadı istediğiniz kıvamda olur.
BAHARAT ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Görüntü ve kokunun yanı sıra baharat alırken farklı detaylara da dikkat edilmelidir. Baharat alırken son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır. Ayrıca açıkta satılan baharatlar yerine güvenilir markalara ait ürünler tercih edilmelidir.
Baharat alırken ambalajın yıpranmamış olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajı yıpranan ürünlerde küflenme gibi sorunlar ortaya çıkar. Baharatların ambalajları açıldıktan sonra hava almayacak bir kapta saklanması gerekir.
Baharat aldıktan sonra son kullanma tarihine kadar tüketmelisiniz. Son kullanma tarihi geçtikten sonra baharatlar çöpe atılmalıdır. Baharatların evlerde nem almayan, güneş görmeyen alanlarda saklanması gerekir. Güvelenen, küflenen ve kötü kokmaya başlayan baharatlar kullanılmamalıdır.