Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de ulaşıma zam var mı? Otobüs esnafı ne diyor? Vatandaş ne diyor? Maliyet-gelir dengesi ne durumda?

Kent Meydanı programının bu akşamki konukları Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt ile Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Kooperatif Üst Kurul Başkanı Mehmet Yaşar oldu.

Kent Meydanı programının bu

Nokta TV ekranlarında siyasetten esnafa, iş dünyasından eğitime kadar her alanına dokunan, Nokta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan’ın hazırlayıp sunduğu Kent Meydanı programının bu akşamki konukları Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt ile Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Kooperatif Üst Kurul Başkanı Mehmet Yaşar oldu. İki başkan, otobüs ücretlerine zam konusuyla ilgili önemli bilgiler verirken, esnafın içinde bulunduğu durumu da anlattı.

ZAM MÜRACAATI OLDU ANCAK…

Kent Meydanı programının bu akşamki konukları Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, “Zam yok” diyerek şunları söyledi:
“Zam müracaatımız oldu. Ama biliyorsunuz yerel seçimlerden önce Türkiye’de hiçbir belediye zam müracaatlarını gündeme almıyor? Ne yapıyor, işte Büyükşehir Belediyemiz bir fedakarlık veriyor. Bir kanun var, o kanuna dayanarak belediyeler ücretsiz binişlere destek verebiliyor.

BÜYÜKŞEHİR’DEN DESTEK GELECEK

O kanuna dayanarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’la geçtiğimiz gün bir toplantı gerçekleştirdik. Kotalı bir destekti bu, 12.500 liraydı. Şimdi bu ücretsiz binişler ve indirimli binişler tamamlanacak. Yani bir zam almadık, ama ücretsiz binişlerde tamamlama olacak. Bu da gelirlerimize yansıyacak” dedi.

HER SENE TEPKİ GÖRÜYORUZ

Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Kooperatif Üst Kurul Başkanı Mehmet Yaşar konuya ilişkin, “Biz her sene zamla ilgili tepki alıyoruz. Ekmeğe, peynire, markete, elektriğe, her ihtiyaca zam geliyor. Ama biz tepki görüyoruz. Bizim en önemli ana giderimiz akaryakıt ve sanayi masrafları. Otobüsçünün zammı siyasilerin ve bürokratların elinden geçiyor. Vatandaş onlara çok daha kolay eleştiri yapıyor. Bu da bizim önümüzü kesiyor.

BU NE KADAR GİDER?

Siyasiler daha çok seçimi düşünüyor. Biz de ikinci plana atılıyoruz. Biz de burada sabrediyoruz. Kocaeli’de 1.800 tane otobüsçü var. Ekmeğimize sahip çıkmak istiyoruz. Bu iş yapılmaktan çıktı. Araba da alamıyoruz, araçları değiştiremiyoruz. Düzeleceğine inanıyoruz, işimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ancak bu ne kadar gider? Bu da muamma. Biz çekilsek, belediyenin bütçesinde çok büyük bir zafiyet olacaktır.

KAZANDIĞIMIZ 3 LİRA BİLE BAZEN BİZE GELMYİOR

Ben size durumu şöyle anlatayım: 2005’ten önce topladığımız cironun üçte birini yakıta verirdik. Yarım puanı şoföre, ıvır zıvır işlere giderdi. 1,5 lira bize kalırdı. Şimdi bugünkü şartlarda günü geliyor topladığımız 3 liranın 2,5 lirasını yakıta veriyoruz. Şoför yevmiyesi ya kalıyor, ya kalmıyor. Şu anda durum bu. Biz para kazanmaktan da geçtik, teker dönsün, malımız orada dursunun peşindeyiz.

6 LİRAYKEN 6 LİRAYDI. 40 LİRA OLDU, 13 LİRA

Mazota gelen zammı biz tamamlayamadık. Biz 13 liraya yolcu taşıyoruz. Hepimiz çarşıya gidiyoruz, çay içiyoruz değil mi? Çay olmuş kafelerde 30 lira. Vergi, mazot, lastik, motoru üst üste ekleyin. Mazot 40 liraya kadar çıktı. Vatandaşımızda da bazen eksiklik oluyor. Ben mazot 6 lirayken 6 liraya adam taşıyorduk. 40 lirayken 13 liraya adam taşıyoruz. Vatandaşımızın bunu görmesi lazım.

BİR LİTRE MAZOR BİR YOLCUYDU

Başkan Mustafa Kurt ise konuya ek olarak, “Bir yolcu, bir litre mazottu. İki yolcu 1 litre mazot denkleminde uzun yıllar çalıştık. Şimdi neredeyse bir litre mazot, 4 yolcu ediyor. Çöküş, pandemiyle beraber başladı. Dolayısıyla bunlar birbirini takip etti. Banka faizleri ciddi anlamda yukarılara çıktı. İnsanlar bize kızıyor araçlar eski diye ama bizim araç değiştirmeme gibi elimizde imkan var mı? Öyle bir imkanımız inanın yok, araç değiştirecek kadar para inanın kazanamıyoruz” ifadelerini kullandı.