Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Asgari Ücret Desteği Nedir? 2024 Asgari Ücret İşveren Desteği Kimler Alabilir? 2024 Yeni Asgari Ücret Desteği Nasıl Alınır?

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. İşçi ve işveren zam pazarlığında hakem olan hükümet yeni asgari ücreti 17 bin 2 TL olarak açıkladı. Açıklamanın ardından işverenler maliyet hesabına girişti. Asgari ücrette devlet desteği geldi. Peki, Asgari Ücret Desteği ne demek? Asgari Ücret Desteği nasıl alınır? Asgari ücret desteği kimlere verilecek? İşte yanıtı..

1 Ocak 2024 tarihinden

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak da toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin açıklanmasıyla ülke hareketlendi. Dolar bazında 577,71 oranına denk gelen 2024 yeni asgari ücret hesapları başladı. Milyonların beklediği brüt asgari ücret 20 bin 2 TL 50 kuruş, net asgari ücret 17 bin 2 TL 12 kuruş olarak duyuruldu. Asgari ücret 2024 rakamının açıklanmasıyla birçok sektörün hareketli anları start aldı. İşçiler zamlı maaşları ne zaman alacağını araştırırken işverenler ise yeni asgari ücret işveren maliyeti tablosuna göz attı. 17 bin 2 TL olan asgari ücret işveren maliyeti 23 bin 502 TL’ye yükseldi. Bu noktada asgari ücrette devlet desteği açıklaması yapıldı. Peki, Asgari Ücret Desteği nedir? Asgari Ücret Desteği nasıl alınır? Asgari ücret desteği kimlere verilecek? İşte işverene asgari ücret desteği detayı..

ASGARİ ÜCRET İŞVEREN DESTEĞİ NEDİR?

2024 yılı boyunca geçerli olacak yeni asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı. Daha önce asgari ücrete kamu desteği 500 TL olarak uygulanırken yeni asgari ücret zammıyla birlikte bu destek 700 TL oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, brüt 20 bin 2 TL 50 kuruş, net 17 bin 2 TL 12 kuruş olan net asgari ücretin 2 bin 800 TL 35 kuruşunu SGK primi ve 200 TL 3 kuruşunu işsizlik sigortası priminin oluşturduğunu açıkladı.

ASGARİ ÜCRET İŞVEREN DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Brüt 20 bin 2 TL olan asgari ücrete 3 bin 100 TL 39 kuruşluk SGK primi yani işveren payı eklendi. 400 TL 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi eklendi. Bir işçinin aylık maliyeti 23 bin 502 TL oldu. Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2024 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar, prim hizmet beyannamelerinin yasal süresinde verilmesi gerekiyor. Eksik bildirimde bulunulmaması şartı bulunuyor. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı takip eden aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edileceği söyleniyor.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ KİMLER ALABİLİR?

Asgari ücret desteği kimler alabilir merak edenler için hemen belirtelim ki işverenler için bazı şartlar bulunuyor. Asgari ücret işveren desteği alabilmek için özel sektör işyeri işvereni olmak gerekiyor. Sigortalılar yönünden aranan şartlar ise şöyle; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalılardan olmak.