Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yılbaşı Kutlamak Dinden Çıkarır Mı? Müslümanlar Yeni Yıl Kutlar Mı? Dinimizde Yılbaşı Kutlamak Günah Mı? Yılbaşı Kutlamak Günah Mı Diyanet

2024 yılbaşı gecesini kutlamak isteyen vatandaşlar araştırmaya başladı. Hristiyan özentiliği olduğu düşünülen yeni yıl kutlamak günah sayılır mı merak edildi. Bu yıl pazar gününe gelen 31 Aralık gecesinde Müslümanlar yeni yıl kutlar mı araştırıldı. Peki, Diyanet ne diyor? Yılbaşı kutlamak günah mı Diyanet? İşte yanıtı..

2024 yılbaşı gecesini kutlamak

2023 yılının biteceği, yeni umutlarla dolu 2024 yılına giriş yapacağımız yılbaşı gecesi araştırmaları hızlandı. Bir yandan yılbaşı gecesi yapılacaklar programı yapan vatandaşlar bir yandan da yılbaşı sofrası hazırlıkları yaptı. Yeni yıl kutlamalarına başlayan vatandaşların kafalarında soru işaretleri oluştu. Bu yıl pazar gününe denk gelen 31 Aralık yılbaşı kutlamak günah mı Diyanet sorgulandı. Birbirinden farklı görüşlerin yer aldığı yılbaşı kutlamak günah mı sorularla İslamiyet arayışı başladı. Peki, yılbaşı kutlamak günah mı? Müslümanlar yeni yıl kutlar mı? Yılbaşı kutlamak dinden çıkarır mı? İşte merak edilen soruların yanıtları..

MÜSLÜMANLAR YENİ YIL KUTLAR MI?

2024 yılbaşı kutlaması yapmak isteyen vatandaşlar Müslümanlar yeni yıl kutlar mı yanıt aradı. İslam’da yılbaşı kutlamak farklı alimlerce değerlendirildi. İslam’da önemli olan bir davranışın İslam ahlakına uygun olup olmadığını değerlendirmektir. Eğer bir kişi yılbaşı kutlamasını dine uygun bir şekilde içki içmeksizin, ahlaki değerlere sadık kalarak yapıyorsa bazı alimlere göre bu durumda sakınca yoktur. Ancak dinin temel prensiplerine aykırı bir şekilde kutlamalar yapmak veya haram olan davranışlara katılmak İslam alimlerince sakıncalıdır. Nevruz ve yılbaşı kutlamaları alimlerimizce başka dinlerin ve inanç sistemlerinin şiarları olarak görülüyor.

YILBAŞI KUTLAMAK DİNDEN ÇIKARIR MI?

Vatandaşların yeni yıl kutlamak günah mı, dinimizde yılbaşı kutlamak günah mı soruları yanıt buldu. Yılbaşı kutlamasının dinde haram ve günah olduğunu ifade eden üç nokta vardır. Rabbimiz Kur’an’da, Yahudi ve Hristiyanları veli edinmeyi yasaklayarak, “Ey iman edenler! Yahudi ve Hristiyanları veli edinmeyin, onlar birbirinin velisidirler. İçinizden kim onları veli edinirse o da onlardandır” buyurdu. Allah Resûlü (s.a.v.), “Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa o da onlardandır” dedi. Yılbaşı kutlamak farklı alimlerce farklı şekilde yorumlanır. Kimileri herhangi bir yasağın olmadığını söylerken kimileri de yılbaşı kutlamanın İslam dininde yer almadığı, Hristiyanlara özel bir kutlama olduğunu söyledi. Ancak yılbaşı kutlamak dinden çıkarmaz.

YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK GÜNAH MI?

Yılbaşı ağacı süslemek günah mı sorusuna yanıt arayanlar için hemen belirtelim ki yılbaşı ağacı süsleme geleneği Hristiyan kökenli bir geleneğe dayanır. Zamanla birçok kültürde benimsendi. İslam alimleri yılbaşı ağacı süslemenin İslam’a uygun olup olmadığı konusunda farklı görüşler sergiledi. Bazı alimler, yılbaşı ağacını süslemenin bir kültürel etkinlik olarak değerlendirilebileceğini ve bu durumda bir sakıncanın olmadığını ifade etti. Diğerleri ise bu tür geleneklerin İslam kültürüne uygun olmadığını söyledi.