Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cengiz Sarıbay’dan bomba açıklamalar: Diyalog eksikliği var… Sarıgül Kocaelili siyasetçilere hakaret olur… Haydar Akar’ın para harcayacak durumu var

CHP İl eski Başkanı Cengiz Sarıbay, Nokta Gazetesine yaptığı ziyarette son derece önemli açıklamalarda bulundu.

CHP İl eski Başkanı

CHP İl eski Başkanı Cengiz Sarıbay, Nokta Gazetesine ziyarette bulundu. Birçok konuyla ilgili fikrini beyan eden Cengiz Sarıbay, yeri geldi İl Örgütüne, yeri geldi Genel Merkeze yüklendi. CHP’nin adayları belirlemekte geciktiğini ifade eden Cengiz Sarıbay, ismi Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak geçen Haydar Akar’a seslendi. Sarıbay, “Ben Haydar Akar’ın adayım demesini beklerdim. Kendisi para harcayabilecek durumda” dedi. İşte Cengiz Sarıbay ile yaptığımız röportajın ilk bölümü:

20 DELEGE ÖZGÜR ÖZEL’E OY VERDİ

Dışarıdan CHP İl Örgütü ve partiyi gözlemlediğimizde şunu görüyoruz: Sanki CHP İl Örgütü ve Kocaeli milletvekillerinin kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için bir cezalandırma söz konusu. Siz bu fikri  nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kurultay sonrasında her ilde benzer gelişen sorunlar olabilir. Tabii ki yeni bir yönetim, Özgür Özel başkanımızın yönetimi, yeni bir yönetim. Evet, sizin de ifade ettiğiniz gibi bir sorun gözüküyor. Ne bileyim, bir yere belediye başkan adayı atanıyor. İl başkanı haberim yok diyor. Yani bu tabii ki doğru olan bir şey değil. Yani örgütün örgünün üzerinde hiçbir şey olmaması lazım. Danışılması lazım. Belki yani Kocaeli örgütü il başkanı veya Harun Bey veya işte diğer milletvekilleriyle beraber Kemal Bey’e oy vermiş olabilirler ama İzmit’te Harun Bey tarafından, il örgütü tarafından belirlenen 28 kurultay delegesinin 20 tanesi Özgür Özel’e oy verdi. Bu nedenle Kocaeli örgütünün cezalandırılması düşünülemez.

SORUN DİYALOG EKSİKLİĞİ

Ama eğer böyle bir şey var ise bunun kabahati de diyalog eksikliğine bağlanabilir. Belki yani genel merkezle diyalog eksikliğine. Bizim zamanımızda da böyle atamalar olacağı zaman Ankara’ya giderdik. Genel başkan ile görüşürdük veya yetkili genel başkan yardımcılarıyla bunun böyle olmayacağını, bunun olursa çok kötü sonuçlar doğurabileceğini söylerdik, ikna ederdik. Yani şimdi böyle bir diyalog eksikliği var gibi geliyor bana.

KABAHATİ KENDİLERİNDE ARAMALILAR

Bu eksikliğin aşılması için, tecrübeli bir il başkanı olarak ne önerirsiniz? Mevcut ne öneririm?

Bu eksikliğin aşılması için şunu öneririm, bir kere kurultay geride kaldı. Onu unutmamız lazım. Yani hala efendim biz Özgür beye oy vermedik. Bizi cezalandırdığı duyuyoruz diyen varsa aday bu doğru değil. Herkes istediği kişiye, istediğiyle oy verebilir. Bu nedenle de istişa edilemez. Yani eleştirilemez. Herkes inandığı, bildiği kişiye oy vermekle özgür. Bu nedenle bir diyalog eksikliği oluşuyorsa, Genel başkan gelip il başkanıyla diyalog kurmaz. Ama il başkanı Özgür Özel veya Ankara’daki yetkili makamlarla bu atamaları yapacak belediye başkanları hangi kriterle seçilecek olduğunu belirleme görevi veya talebi, işlemi il başkanından, il kurumundan, milletvekillerinden gelir. Yani milletvekilleri bunu yapamıyorsa yani kabahat kendilerinde aramaları lazım.

İL ÖRGÜTÜNÜ SORUMLU GÖRÜYORUM

Yani bizim 3 tane milletvekilimiz var. Darıca Belediye başkanlığı için Saide hanım atanmış. Kendisi benim eski ilçe başkanım. Çok iyi bir siyasi süreç geçirdi. Ben ona karşı değilim. Ama bu atamanın İl Başkanı’nın bilgisi dışında yapılmış olması tabii ki doğru değil. Diyalog kursana. Niye kurmuyorsunuz? Şimdi üç kişi atandı. Karamürsellilerin tek adayı var. Doğru. Kartepe’de tek aday var. Atama doğru tek adayı olan yerleri atar. Ama Darıca’da birkaç adayı varsa bunun yöntemini belirler. İl Örgütüne bilgi verilmeden, onay alınmadan almadan böyle bir atama yapılması tabii ki doğru değil. Ama burada ben diyalog kurmayan il örgütünü de sorumlu görüyorum.

GENEL MERKEZE ELEŞTİRİLER

Seçime 3 ay gibi bir süre kaldı fakat CHP’nin Büyükşehir adayıyla ilgili net bir fikir ortada yok…

Tabii yeni genel merkez yönetimine de bazı eleştirileri yapmamız lazım.

Kocaeli’de 12 ilçe bir de Büyükşehir Belediyesi var. Öncelikle Büyükşehir adayını belirleyeceksin tabi. Sonra adayını çağıracaksın ve ilçeleri belirleyeceksin. Gel diyeceksin kardeşim, kimler aday olsun. Yani size örneğin işte şurada ön seçim yapalım diyorsan yapalım, şurayı atama ile belirleyelim. Bir organizasyon kurarak, Büyükşehir Belediye Başkan adayını da organizasyonun içine kurarak bir plan yapmalısın.

FATMA HANIMIN KABAHATİ DEĞİL

 İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in durumu süreci kilitliyor fikri var…

Fatma Kaplan Hürriyet, potansiyel adayım dedi, doğru. Genel merkez bana İzmit’i verirse İzmit, Büyükşehir’i verirse Büyükşehir adayıyım, olmazsa da kenara çekilirim dedi. Doğrusu da bu. Ama genel başkanın Hürriyet’i çağırıp gel bakalım, seni burada istiyorum demesi gerekiyor. Demeli ki insanların önü açılsın. Şimdi İzmit ve Büyükşehir’de insanların önü kapalı. Fakat ben burada Fatma Kaplan Hürriyet’i kabahatli bulmuyorum. Genel merkez bir an evvel Büyükşehir adayını belirlemeli.

DELİKANLI GİBİ ÇIKIP ADAYLARIMIZI BELİRLEMEMİZ LAZIM

Yani efendim Tahir bey olursa Fatma hanım Büyükşehir’e gitmesin, yok o isim buraya giderse şu aday olsun olmaz. Bunlar inandırıcı ve halka güven veren şeyler değil. Meral Akşener ne söyledi? Biz bağımsız ve özgür şekilde seçime gideceğiz. Doğru diyor. Bağımsız çalışıyorlar. Bizim de adayımızı besleyip, delikanlı gibi çıkıp adayımız budur dememiz lazım. Sonra o adayın arkasında herkes duracak. Durur da.

ÜÇ BEŞ KURUŞA TAMAH ETMEYECEK

Bakın AKP kaç yıllık parti. İstanbul ve Ankara’ya aday bulamıyorlar. Gecikiyorlar, korkuyorlar. Şimdi bizim elimizde İzmit var. Kazanmamız, ve üzerine koymamız lazım. İzmit’te potansiyelimiz yüksek. İyi ve doğru adaylarla, ağzı laf yapan, daha önceden birilerine zulmetmemiş, üç beş kuruşa tamah etmeyecek insanlar var. İyi bir esnaf olur, doktor olur, eczacı olur artık kimse. Yani mesleğine başarı elde etmiş birini vurmuş bakacaksın. Tabii o çıkarttığı kişi de hevesli olacak öyle. Zorla kulağından tutup getirdiğin adamla olmaz bu işler. Yani önce kendiliğinden inanmazsan dışarı gelmez.

İSTİŞARE YAPILMALI

Ama bu dediğim de işte Cengiz hakikaten işte gel bakalım büyükşehir adayımız sensin. Biz ilçelerde yarışmacı adaylarımız kimler? Biz kimlerle en çok oyu alabiliriz? Bunların düşünülmesi lazım. Bunu diyorum ben de zaten. O büyükşehir başkan adayımız diyecek ki şu ilçede bütün üyelerin katıldığı ve ön seçim yapalım. Şu ilçede şunu yapalım. Şu işin atama yapalım.

GENEL MERKEZ İZMİTİ BİLMEZ

Biz  istişare dediğimiz yani karşılıklı konuşma genel merkezi yöneticileri genel merkezde masada oturuyor. Ee ama İzmit’i bilmez. İzmit’i kim bilir? Cengiz Sarıbay bilir. Kim bilir? Fatma bilir. İl başkanı bilir. Milletvekilleri bilir İzmit’i. Orada oturduğu yerde sen bunu yaparsan olmaz. Sıkıntı yaşadık biz. Ve şu an yaşadığımız sıkıntı da o. Yani bir an evvel, bir an evvel adayın Büyükşehir’e çıkart. En kötü karar kararsızlıktan daha iyi. Şimdi biz kararsız durumdayız.

KIRGINLIKLARI NE ARA TOPARLAYACAKSIN?

Süreç uzadıkça herkes sıkıntıya giriyor. Bir defa Büyükşehir’e kimi atasan, ilçelere kimi atasan bir sıkıntı olacak. Olacak yani bu. Her zaman oldu, yine olur. Yani bazıları bu nereden çıktı diyecek partilerimiz. Bunların izah edilmesi belki 15-20 gün belki 1 ay alacak. Sonra meclis üyelerini belirleyeceksin. Yine sıkıntı olacak. İzmit’te varsa 50 meclis üyesi, seçimi kazandığını düşünelim ilk 20’si meclise gidecek. Meclise giremeyenler, listenin sıkıntılı yerlerinde olanlar olacak. Yine bir sıkıntı, yine kırgınlık olacak. Bir süre de bunları toparlamakla uğraşacaksın. Ee ne kadar zaman kaldı seçime? 3 ay. Ne zaman yapacaksın bunları?

ÇAĞIR, OTUR, KONUŞ

Ben Kocaeli’ye gelen koordinatör milletvekillerimiz Yaşar Tüzün ve Utku Çakırözer ile görüştüm. Dilim döndüğünce kimin nereye aday olması gerektiğini söyledim. Tabi bunları paylaşamam. Onlar benim kendi düşüncem, polemik olur. Sadece ben de değilim. Bakın Ferhan bey var, Yalçın bey var, Mustafa Küpçü var. Büyükşehir için Keramettin Gençtürk bey var. Çağır bunları, al düşüncelerini. Onlar söylesin, sen söyle, ben söyleyeyim. Bir fikir jimnastiği yapılsın.

KOCAELİLİ POLİTİKACILARA HAKARET OLUR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için Haydar Akar ve Mustafa Sarıgül isimleri de geçti. Ne düşünüyorsunuz?

Şimdi öncelikle şunu söyleyeyim. Mustafa Sarıgül benim 90’lı yıllardan arkadaşım. Evime geldi, ben gittim. İstanbul’da görüşürüm. Buraya geldiğinde görüşürüm. Fakat Mustafa bey İstanbul Şişli’de belediye başkanlığı yaptı. Erzincan’dan milletvekili seçildi. Yani şu var, İzmitte adam mı kalmadı derler adama. Evet kesinlikle çok çalışkan, çok hareketli bir isim. Ama bu ilimizdeki politikacılara bir hakaret olur. Bence Mustafa Sarıgül’ün adaylığı kesinlikle doğru değil.

BEN ADAYIM DEMESİNİ BEKLERDİM

Bizim Haydar bey var. Kendisi 12 yıl milletvekilliği yaptı. Parti meclis üyeliği yaptı. Meclis başkan vekilliği yaptı. Kendisi popüler bir isim. Bizim Haydar Bey. Haydar Bey on iki milletvekili yaptı. Parti meclis üyeliği yaptı. Meclis başkan vekilliği yaptı. Ben Haydar beyin ortaya çıkıp, “Ben adayım” demesini beklerdim. O kadar partili. Üst düzey siyaset yaptı. Yani hala neyi bekliyor? Veya genel merkez Haydar beyi çağırıp neden çalış demiyor, anlamış değilim.

300-500 HARCAYACAKSIN

Şimdi şunu da duyduk, Haydar bey aday olurum ama param yok diyormuş. Ya paran yok ne demek yani? 12 yıl milletvekilliği yaptın kardeşim. Senden 5 Milyon 10 Milyon kimse beklemiyor ki. Ama sen de 300-500 bin harcayacaksın. Harcayabilmen lazım. Harcayabilecek durumdasın. Harcamalısın. Benim bütçem budur der çıkarsın.

PİYASADA ADAYIMIZ YOK

Mesela Keramettin bey de duruyor. Benim dükkanım budur diyor. Faydalı da olur. Harun Yıldızlı’nın ismi geçiyor. Ama bir an önce bu ismin belirlenmesi lazım. Biz de çıkalım sahaya çalışalım. Derince’de adayımız budur, Kandıra’da adayımız budur diyelim destekleyelim. Bu anlattıklarımızın hepsi bir dezavantaj bizim için. Kaldı şurada seçime 3 ay. Bizim piyasada adayımız yok.

KAZANMAMIZ GEREKEN İLÇELER

CHP’yi ipi göğüslemeye en yakın gördüğünüz ilçeler hangileri?

Mesela son genel seçimlerde tahtadan dönen ilçeler vardı. Neydi bunlar? Biri Karamürsel’di. Karamürsel’de kendi hatamızdan seçimi kaybettik. Biri Derince’ydi. Biri de Darıca’ydı. Bu üç ilçe bizim potansiyel olarak kazanmamız gereken ilçeler. Başka yerler de olabilir. Ama önce tahtadan dönen belediyeleri kazanmalıyız. Evvela da İzmit belediyesini garantiye almamız gerekiyor.

KENDİ HATALARIMIZ YÜZÜNDEN KAYBETTİK

15-20 sene sonra bir İzmit Belediyesi alındı. Demin de konuştuk. Abdullah Eryasoy dahi elli kişilik kurul üyesini İzmit’i nasıl kaybedersiniz  diye Tayyip Bey görevden aldı. Yani İzmit bizim için çok önemliydi. Biz İzmit’i aldık. İzmit sayesinde bir dahaki seçimde beş daha alır diye hesap yapıyorduk. Yani o hesap şimdi tutmalı. Tutmalı. Bizim bu almamız lazım. Ha o ilçelerde şimdi söyleyemeyeceğim nedenlerden dolayı gene bizim hatamızdan seçim kaybettik. Derince’de Darıca’da Karamürsel’de bizim kendi hatamızla seçim gitti. Şimdi yeniden ayağa kalkarak bu ilçeleri kazanmamız lazım.”

Ankara’dayız. Onun nedeni şimdi şöyle polemik olur. Eee o hatalar bir defa yapmazsa biz burada seçimi alırız. Almamız lazım. Ama bakın seksen dokuz yıldır Sefa Bey burada İzmit’te belediyeyi aldık ama bir uzun sürede eee yetmiş yediden sonra alamamıştık. Parti bütünleşmişti.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Sayın Cengiz Sarıbay sizin il başkanlığınız döneminde itirafak uğruna sırf İzmiti alalım diye Derinceyi, Körfezi, Dilovası ve Karamürseli feda ettiniz.
    Belki bu ilçelerden en kötü ikisini alırdık.
    Çok başarılı olmuşsunuz gibi birde burda masal anlatıyorsunuz.
    Haydar Akar aday olmak için genel merkezden para talep ettiğini bütün örgüt biliyor.
    Genel merkezin verdiği parayla herkes aday olur.
    Popülermiş 112 haydar olarak popüler oldu.
    Dinazor oldunuz hepiniz artık yeter.
    Haydarda, sende gidin emekliliğinizi yaşayın, rahat bırakın CHP’yi.
    Bırakın da kazansın artık bu parti.
    Sizin basiretsiz ve bencil siyasetiniz yüzünden yıllarca kaybettik zaten.
    Bu partinin ilçe başkanları bile Haydar akardan daha popüler bu şehirde…
    Haydar büyükşehir adayı olursa size ne verecek onu açıklayın bence daha açıklayıcı olur !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CHP lideri Özgür Özel'in çağrısıyla
Sıradaki Haber CHP’de İmamoğlu zirvesi sona erdi: Nasıl bir yol izlenecek?