Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ev hanımlarına devletten emeklilik desteği yolda! 25 yıl evli kalana emeklilik geliyor! Devlet destekli emeklilik şartları…

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan ev hanımlarına emeklilik konusunda yeni çalışmalar gün yüzüne çıktı. 25 yıl evli kala devlet destekli emeklilik var mı? İşte ev hanımlarına emeklilik şartları ve detayları…

Türkiye’de uzun süredir gündemde

Emeklilik sistemiyle ilgili olarak Türkiye’de son dönemde birçok düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler arasında özellikle geçtiğimiz yıl çıkan EYT yasası ilk sırada yer alıyordu. Diğer bir önemli konu ise ev hanımlarına emeklilik meselesi oldu.

Uzun süredir Türkiye’de tartışma yaratan ev hanımlarına emeklilikle ilgili çalışmaların hız kazandığı ifade ediliyor. Devlet destekli olarak ev hanımlarının emekli olmasının desteklenmesi hedefleniyor. TBMM Dilekçe Komisyonuna yapılan başvurular arasında en dikkat çeken konuların başında evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlara emeklilik fırsatının sağlanması konusu yer aldı.

SİGORTA PRİMLERİNİN 3’TE 1’İNİ DEVLET ÖDEYECEK!

2024 yılında çıkması beklenen emeklilikle ilgili düzenlemeler arasında ilk sırada ev hanımlarına emeklilik konusu dikkat çekiyor. TRT Haber’de yer alan bir habere göre, Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ile devreye alınacak yeni sistem kapsamında, sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak.

Asgari ücrete göre şu an için bu tutar 430 TL olarak hesaplanıyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak bu sayede ev hanımlarının daha az prim ödemesi yaparak erken emekli olması desteklenecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Ev hanımlarına emeklilik konusuyla ilgili olarak henüz net bir açıklama bulunmuyor. Torba yasa teklifinde en dikkat çeken başlıklar arasında yer alan bu konuda yapılacak çalışmalar da merak ediliyor.

Kendi adına aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için söz konusu sigorta sisteminin devreye alınması bekleniyor. İsteğe bağlı sigorta sistemi ile emeklilik desteği devlet eliyle verilmesi planlanıyor.

EV HANIMLARINE EMEKLİLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

Ev hanımlarının devlet destekli emeklilik hakkı ile ilgili düzenleme henüz kesinleşmedi. Öte yandan Bağ Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde 5 bn 400 gün olan kısmi emeklilik şartı da 4 bin 500 güne inecek. Bu tür konuları da içeren torba yasanın kısa süre içinde Meclis’e sunulması bekleniyor.